Πως Να Συνδυάσει το Παιδί τα Μαθήματα του Σχολείου με τη Διασκέδαση!
Όλοι οι γονείς του κόσμου θα ήθελαν να γνωρίζουν ακριβώς με τί ασχολείται το παιδί τους καθημερινά, αλλά και να του δώσουν τη δυνατότητα να πάρει την καλύτερη δυνατή μόρφωση. Γι αυτό το λόγο και το πιέζουν να πάει σχολείο και να διαβάσει, γι αυτό το στέλνουν στα φροντιστήρια είτε για ενισχυτική διδασκαλία είτε για να μάθει ξένες γλώσσες.

Πόσο πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα αν τα παιδιά μας συνδύαζαν το παιχνίδι και τη διασκέδαση με τη μάθηση σε καθημερινή βάση; Είναι ευθύνη του κάθε γονέα να μεγαλώσει το παιδί του με τις σωστές κατευθύνσεις, να ελέγχει την ποιότητα τόσο των φίλων όσο και των δραστηριοτήτων του και στο τέλος της ημέρας να του δίνει τις καλύτερες συμβουλές.

Πάρτε την πρωτοβουλία να ωθήσετε τα παιδιά σας σε λίγο πιο εποικοδομητικές ασχολίες αντί για τα απλά ανούσια παιχνίδια που προσφέρουν μόνον διασκέδαση! Πάμε να δούμε μερικά Tips με τα οποία θα πετύχετε τον στόχο σας:

 

Γεωγραφία


Μην αφήσετε το παιδί σας να μεγαλώσει με βασικές ελλείψεις στον τομέα της Γεωγραφίας. Κρεμάστε του στον τοίχο του δωματίου έναν χάρτη της Ευρώπης ή της Ελλάδας. Η καθημερινή οπτική επαφή θα αποτυπώσει στη μνήμη του έστω και ασυναίσθητα την εικόνα του χάρτη.

Αν μπορείτε να βρείτε μια ταπετσαρία με τον παγκόσμιο χάρτη ακόμη καλύτερα. Σε περίπτωση μάλιστα που τοποθετήσετε έναν χάρτη της Ελλάδος και ταξιδεύετε με τα παιδιά συχνά πυκνά, μπορείτε να του αγοράσετε πινέζες η αυτοκόλλητα posters και μετά από κάθε σας επιστροφή να τα προκαλείτε να εντοπίσουν το μέρος που επισκεφτήκατε και να το σημειώσουν!

Αν μάλιστα ο χάρτης είναι γεωλογικός ακόμη καλύτερα! Το μικρό σας αγγελούδι θα αρχίσει να μαθαίνει όλα τα βουνά και τα ποτάμια της χώρας μας φαρσί! Μια άλλη πρακτική που θα σας βοηθήσει είναι να αγοράσετε για το κωμωδίνο του παιδιού το πορτατίφ-υδρόγειο σφαίρα!

γεωγραφία

Ιστορία


Μένετε συντονισμένοι με τα μαθήματα του σχολείου του παιδιού σας και ενισχύετε τη γνώση τους διασκεδαστικά μέσω ακόμη και της τηλεόρασης! Για παράδειγμα σε ένα παιδί της Γ' Δημοτικού που ξεκινάει να μαθαίνει την ελληνική μυθολογία μπορείτε να του βάλετε να δεί την ταινία με τους 12 άθλους του Ηρακλή. Στο Γυμνάσιο όταν θα ξεκινάει να διαβάζει Όμηρο βάλτε του να δεί την «Τροία» ή τους «300».

Ακόμη κι αν το παιδί δεν τρελαίνεται για την ιστορία, μπορεί με αυτόν τον τρόπο να ενδιαφερθεί περισσότερο καθώς για τα παιδιά πάντα μια ταινία θα είναι πιο διασκεδαστική από ένα βιβλίο.

ιστορια

 

Μαθηματικά


Βάλτε το παιδί σας από μικρά στη διαδικασία μιας τυπικής οικονομικής «διαχείρισης». Από την πρώτη κιόλας δημοτικού μπορείτε να του δώσετε τη δυνατότητα να μετράει καθημερινά το χαρτζιλίκι του και να κάνει έναν απλό ισολογισμό στα έσοδα και στα έξοδα του. Μπορείτε να του δίνετε εβδομαδιαίως 5 ευρώ ώστε να τα ξοδεύει στο σχολείο και κάθε ημέρα ή στο τέλος της εβδομάδας να κάνει τους υπολογισμούς για το πόσα ξόδεψε και πόσα θα χρειαστεί για να ξαναγεμίσει τη «μπάνκα» του για την επόμενη εβδομάδα. Μπορείτε μάλιστα να κρατάτε ένα αρχείο γραπτώς για περισσότερη τριβή με τις πράξεις.

Σε περίπτωση που το παιδί σας είναι 14-15 ετών και ανω και του παρέχετε κινητό, προτείνετε του να κατεβάσει μια ανάλογη εφαρμογή και να κάνει καθημερινά τις πράξεις ώστε να ακονίζει το μυαλό του. Βάλτε το σε διλήμματα και προκαλέστε το να υπολογίσει πόσα ξοδεύει το μήνα, ή πόσο χρόνο χρειάζεται να κάνει αποταμίευση για να αποκτήσει κάτι που θέλει πολύ!

mauhmatik;a

 

Λογοτεχνία


Τοποθετήστε σε διάφορες γωνιές του σπιτιού λογοτεχνικά βιβλία. Ρίχνετε το δόλωμα σε κάθε ευκαιρία αν σας ενδιαφέρει το παιδί να έρθει σε επαφή με λογοτεχνικά έργα. Αντί για τα περιοδικά μόδας και τα ένθετα της εφημερίδας, μπορείτε να έχετε στο σαλόνι, στο μπάνιο, στο δωμάτιο ή και στην κουζίνα ωραία λογοτεχνικά βιβλία και μυθιστορήματα, κατάλληλα για παιδιά και εφήβους. Εξιστορήστε του από πρίν μερικές ιστορίες όπως για παράδειγμα «ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα» και βάλτε το στην διαδικασία να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες. Ένα tip είναι να εξιστορείτε μισές τις ιστορίες και να αφήνετε το τέλος να το ανακαλύψουν μόνα τους τα παιδιά διαβάζοντας...


Εμείς και ο Κόσμος


Προτιμήστε ένα Σάββατο αντί να πάτε το παιδί σας σε ένα εμπορικό κέντρο ή σε ένα πάρκο διασκέδασης (Λούνα Πάρκ κλπ) να του προσφέρετε μια διαφορετική εποικοδομητική εμπειρία. Μια επίσκεψη στο μουσείο φυσικής τέχνης και ιστορίας, μια επίσκεψη στο αστεροσκοπείο ή στο πλανητάριο, ακόμη και στο Αττικό ζωολογικό πάρκο, αποτελούν εμπειρίες μιας ζωής και το παιδί έρχεται σε επαφή με νέα αντικείμενα.

 

Ορθογραφία


Παίξτε με το παιδί σας το γνωστό παιχνίδι «Όνομα-ζώο-φυτό-πράγμα» με μια δική σας παραλλαγή: Για κάθε ορθογραφικό λάθος που κάνει θα χάνει 1 πόντο. Μετά το τέλος κάθε γύρου μπορείτε να κάνετε την απαραίτητη διόρθωση και μετά το τέλος του παιχνιδιού μπορείτε να αφήσετε λίγα λεπτά το παιδί να ξαναδεί τα λάθη του.

Την επόμενη φορά που θα παίξετε (προσπαθήστε να είναι σύντομα) είναι σίγουρο πως τα αποτελέσματα θα είναι αρκετά βελτιωμένα. Σε μεγαλύτερα παιδιά με tablet ή κινητό μπορείτε να κατεβάσετε διάφορες εφαρμογές και παιχνίδια με λέξεις. Είπαμε όσο μεγαλύτερη η τριβή με την ελληνική γλώσσα, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.

 

Φυσική


Ποιος είπε πως η τηλεόραση και το διαδίκτυο δεν προσφέρουν ποιοτικά προγράμματα; Μυήστε τα παιδιά σας σε γνωστά κανάλια της τηλεόρασης που προσφέρουν πληθώρα από ντοκιμαντέρ. Άν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα προσφέρετε του και μια συνδρομητική τηλεόραση, αλλά ακόμη και χωρίς αυτή, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα βίντεο με εκπομπές στο youtube από τα οποία μπορεί ένα παιδί να αφομοιώσει και να μάθει καινούρια πράγματα. Πώς πετάνε τα αερόστατα; Πως εφευρέθηκε το αυτοκίνητο; Μπορείτε επίσης αντί για ένα κοινό επιτραπέζιο να του αγοράσετε ώς δώρο κάτι καλύτερο, όπως είναι για παράδειγμα ένα μικροσκόπιο.

 

Αγγλικά


Μιλάτε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο Αγγλικά μπορείτε. Η παγκόσμια διεθνής γλώσσα θα βρίσκεται μπροστά σε κάθε βήμα του παιδιού σας. Είναι απαραίτητη τη σημερινή εποχή τόσο για την επικοινωνία, όσο και για την ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές συσκευές. Δείτε μια ταινία η μερικά βίντεο χωρίς υπότιτλους. Διαβάστε τις οδηγίες μιας συναρμολογούμενης κατασκευής στα Αγγλικά. Λέξεις που δείχνουν κατεύθυνση, προτροπή, συμβουλές και χρησιμοποιούνται κατα κόρον στην καθομιλουμένη αγγλική βρίσκονται πάντα μέσα σε τέτοιου είδους οδηγίες.

 

Θρησκευτικά


Αν είστε χριστιανός ορθόδοξος (επίσημη ελληνική θρησκεία) και θέλετε να μυήσετε το παιδί σας στον χριστιανισμό και τις αρχές που τον διέπουν δεν έχετε παρά να το κάνετε με τον πλέον ομαλό τρόπο. Η περίοδοι του Πάσχα και των Χριστουγέννων είναι οι πλέον κατάλληλες γι αυτόν το σκοπό. Η επίσκεψη στην εκκλησία θεωρείται αυτονόητη, η ελληνική τηλεόραση παίζει καθημερινά την ιστορία με τα Πάθη του Χριστού ενώ  η περιφορά του επιταφίου και η Ανάσταση είναι αναμφισβήτητα τα πιο εντυπωσιακά event της ορθοδοξίας. Τέλος η προσευχή είναι εξίσου σημαντική και το «Πάτερ Ημών» ούτως η άλλως θεωρείται «εύκολο» για τα παιδιά να το μάθουν.


Χημεία


Τα ελληνικά σχολεία δεν φημίζονται και τόσο για τις επιστημονικές τους έρευνες. Ειδικά μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου φτάνουν στην εφηβεία με μοναδική δραστηριότητα το φύτεμα της φακής στο κεσεδάκι του γιαουρτιού. Παρακινήστε τα παιδιά σας να πειραματιστούν πάντοτε υπό την επίβλεψη σας. Ψάξτε στο ίντερνετ για ασφαλή χημικά πειράματα που μπορεί να γίνουν στο σπίτι με ασφάλεια.

 

Συνοπτικά


Καταλήγουμε πως η μόρφωση που λαμβάνουν τα παιδιά εξαρτώνται στον μεγαλύτερο βαθμό  από τα ερεθίσματα που θα τους δώσουν οι γονείς τους. Όσο περισσότερες ανησυχίες δημιουργείτε στα παιδιά σας, όσο περισσότερο ασχολείστε μαζί τους και τα παρακινείτε να μαθαίνουν πράγματα διασκεδάζοντας, τόσο πιο γρήγορα και εύκολα θα αφομοιώνουν γνώσεις με τις οποίες έρχονται σε επαφή στο σχολείο.

Πείτε όχι στο ανούσιο καθημερινό παιχνίδι που προσφέρει μόνον αναψυχή. Μετατρέψτε τα ηλεκτρονικά και το ίντερνετ από εχθρό, στον μεγαλύτερο σύμμαχο σας στην προσπάθεια  το παιδί να μορφωθεί. Κάνετε μια οικονομική υπέρβαση για να προσφέρετε ένα αγαθό ή μια δραστηριότητα διαφορετική από τις συνηθισμένες.

 

Επιμέλεια: Ασημακόπουλος Παναγιώτης

Συντακτική Ομάδα Athlometrix