Πως Να Επιλέξετε Το Κατάλληλο Άθλημα Για Το Παιδί Σας
Τα οφέλη του αθλητισμού και της άσκησης είναι χωρίς αμφιβολία πάρα πολλά, αλλά το είδος που θα επιλέξει το κάθε παιδί εξαρτάται από πολλές παραμέτρους που πρέπει να εκτιμήσει πριν επιλέξει.

Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζετε ότι με τη γυμναστική δυναμώνει το σώμα του παιδιού, θωρακίζει την υγεία του, το παιδί εκτονώνεται και αποβάλλει το στρες, ενώ παράλληλα βελτιώνει δεξιότητες όπως είναι η κοινωνικότητα, η πειθαρχία, το πρόγραμμα, η συλλογική προσπάθεια και η διαχείριση τόσο της επιτυχίας όσο και της αποτυχίας.

Για να βοηθήσετε το παιδί σας στη επιλογή του κατάλληλου σπορ, πρέπει πρώτα να σκεφτείτε τι του ταιριάζει. Θα αναφερθούμε λοιπόν σε κάποιες σημαντικές παραμέτρους:

 

      1. Ποιο άθλημα θα τον βοηθούσε ώστε να αναπτυχθεί σωματικά;


      2. Αντέχει τα αθλήματα με σωματική επαφή όπως το μπάσκετ ή θα προτιμούσε άλλα ατομικά όπως ο στίβος ή το κολύμπι.


      3. Σε ποιο άθλημα ταιριάζει περισσότερο η σωματική του διάπλαση;


      4. Το καλύτερο κριτήριο για να επιλέξετε  άθλημα για το παιδί σας, είναι να δείτε ποιο άθλημα το κάνει πιο ευτυχισμένο. Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στο παιδί να δοκιμάσει αρκετά διαφορετικά αθλήματα, ώστε να είναι και το ίδιο σε θέση να δει ποιο άθλημα του ταιριάζει και αγαπάει περισσότερο.


      5. Τέλος, αφού αναλογιστούμε όλα τα παραπάνω, οφείλουμε να συζητήσουμε με το παιδί ποιο άθλημα του αρέσει περισσότερο και θα ήθελε να ασχοληθεί.


Πολλοί γονείς  στην Ελλάδα δεν εξετάζουν τα παραπάνω κριτήρια και γράφουν τα παιδιά τους σε ακαδημίες μπάσκετ και ποδοσφαίρου επειδή πηγαίνουν οι περισσότεροι. Τόσο το ποδόσφαιρο όσο και το μπάσκετ που είναι ομαδικά αθλήματα προσφέρουν πάρα πολλά θετικά στοιχεία για εκείνον που θα ασχοληθεί. Θα αναφέρουμε λοιπόν, μερικά από τα οφέλη που έχει η ενασχόληση κάποιου παιδιού με αυτά.Τα ομαδικά αθλήματα ,όπως και τα ατομικά, έχουν πολλά πλεονεκτήματα όπως είναι η άσκηση, η  αυτοπεποίθηση, η λύση πολλών προβλημάτων υγείας κ .α . Τα ομαδικά αθλήματα όμως έχουν μερικά παραπάνω πλεονεκτήματα που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα ατομικά.

  1. Πρώτα απ' όλα τα παιδιά που αρχίζουν ομαδικά αθλήματα από μικρή ηλικία κάνουν καινούργιους φίλους ευκολότερα. Μαθαίνουν να αναπτύσσουν τις συνεργατικές τους δεξιότητες, να σέβεται ο ένας τον άλλον αλλά και να σέβεται τον αντίπαλο. Έτσι, εξοικειώνονται στο να συνεργάζονται έχοντας κάποιον κοινό σκοπό. Όλοι μαζί συλλέγουν αρνητικές και θετικές εμπειρίες μαθαίνοντας όχι μόνο να κερδίζουν αλλά και να χάνουν.

  2. Επίσης, τα ομαδικά αθλήματα βοηθούν στην ανάπτυξη της αυτοσυγκράτησης, της υπομονής, της αυτοπειθαρχίας αλλά και των ηγετικών ικανοτήτων.


Παρ΄ όλα αυτά οι γονείς θα πρέπει να συζητούν με τα παιδιά του πριν τα γράψουν σε κάποιο άθλημα. Έτσι εξασφαλίζουν ότι το παιδί δεν θα κάνει κάποιο άθλημα με το ζόρι, αλλά θα ασχοληθεί με κάτι που αγαπά και το κάνει ευτυχισμένο.

Μπορεί το παιδί να έχει κλίση σε κάποιο ατομικό άθλημα π.χ. κολύμβηση ,τένις, που οι γονείς δε το είχαν σκεφτεί καν. Οφείλουν να στηρίξουν την απόφαση του και να το ενθαρρύνουν στη προσπάθεια που θα καταβάλλει. Μην υποτιμάτε αθλήματα όπως ο χορός ή το πινγκ πονγκ. Μπορεί το μικρό σας αγγελούδι να έχει πραγματικά ταλέντο σε κάτι τέτοιο και να του στερήσετε μια μεγάλη καριέρα.Μέσα από τις μετρήσεις της Athlometrix μπορεί κάποιος να αντιληφθεί με μια πρώτη ματιά την αθλητική κλίση του παιδιού. Η ανάγνωση αυτών από τους κατάλληλους ανθρώπους (πχ Γυμναστής σχολείου) ενδείκνυται.

Σε λίγο καιρό η Athlometrix θα επεκτείνει τις υπηρεσίες της δίνοντας σε κάθε παιδί την αθλητική του κατεύθυνση, πάντα με γνόμωνα τις μετρήσεις του. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα.

 

 

Επιμέλεια: Ντζιαχρήστος Κωνσταντίνος

Συντακτική Ομάδα Athlometrix