Ποιοι Είναι Οι Τρόποι Βελτίωσης Της Δύναμης Κορμού Μας
Η ενδυνάμωση του κορμού είναι ουσιώδης για την εξέλιξη αναπτυξιακών δεξιοτήτων και γενικά την υγεία μας. Ο κορμός είναι το κέντρο ελέγχου για οτιδήποτε κάνει το σώμα. Είναι δύσκολο για κάποιον να ισορροπήσει, να κάνει συντονισμένες κινήσεις χρησιμοποιώντας και τις δύο πλευρές του σώματος του, να καθίσει ευθυτενής σε μια καρέκλα, να κρατήσει ένα μολύβι, να κάνει σωστό έλεγχο ψαλιδιού ή να εκτελέσει πηδηματάκια αν δεν έχει έναν ισχυρό κορμό σώματος. Η μειωμένη δύναμη του κορμού μπορεί να συμβάλλει στην καθυστερημένη ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων. Επίσης στην αδυναμία διατήρησης μιας λειτουργικής στάσης τόσο στο σπίτι, όσο και το σχολείο.

 

Πώς να ενισχύσετε τον κορμό σας


1.Δώστε έμφαση στο πίσω μέρος του κορμού


Οι  ραχιαίοι είναι εξίσου σημαντικοί όσο και οι κοιλιακοί. Στον κορμό υπάρχει ένα σύνολο μυών που τυλίγονται γύρω από το σώμα μας. Οι μύες που βρίσκονται πίσω είναι πολύ σημαντικοί και θα πρέπει να δουλεύονται από την αρχή για να υπάρξει περισσότερη συμμετρία.

 

2.Δώστε έμφαση στην αντοχή παρά στη δύναμη


Οι ασκήσεις του κορμού πρέπει να ξεκινούν με περισσότερες επαναλήψεις προκειμένου να αυξηθεί η αντοχή. Η προσοχή δίνεται κυρίως στους μυς βραδείας συστολής που είναι υπεύθυνοι για τη στάση του σώματος και την ισορροπία.

 

3.Δώστε έμφαση στη δύναμη παρά στις εκτάσεις


Πολλοί θεραπευτές επικεντρώνονται στις εκτάσεις με σκοπό την ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη, αλλά οι έντονες εκτάσεις συγκριτικά με τη δύναμη που χρησιμοποιείτε ενδέχεται να δημιουργήσουν κάποια ευπάθεια. Είναι καλύτερο να ενδυναμώσετε τους μυς πρώτα και στη συνέχεια να προσθέσετε τις εκτάσεις.

 

4.Κατανοήστε τη διαφορά ανάμεσα στην κάμψη της πλάτης και της κλίσης της λεκάνης


Η κατανόηση και η εφαρμογή αυτής της άσκησης είναι απαραίτητη. Πρέπει να γνωρίζετε ότι καθώς λυγίζετε την πλάτη σας, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στην κάμψη της πλάτης σας ή να κάνετε την ίδια άσκηση κρατώντας την πλάτη σας ίσια και στρέφοντας τη λεκάνη σας μπροστά. Η κλίση της λεκάνης είναι ασφαλέστερη. Η τεχνική αλλά και η ενδυνάμωση που θα αποκτήσετε από την κάμψη, θα λειτουργήσει προστατευτικά για την πλάτη σας.

 

5.Οι ασκήσεις πρέπει να είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να αξιοποιούν λειτουργικά διάφορες ομάδες μυών ταυτόχρονα.


Αυτές οι ασκήσεις ονομάζονται νευρομυϊκές. Εδώ η έμφαση δίνεται στις κινήσεις και όχι στους μυς..

 

6.Τις ασκήσεις πρέπει να τις κάνετε όρθιοι ή περιστασιακά εναλλάξ στο ένα πόδι


Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η ισορροπία. Αυτή η μέθοδος άσκησης υπάρχει σε πολλές μορφές της γιόγκα. Η βελτίωση της ισορροπίας προστατεύει από τους τραυματισμούς.

 

7.Εκμεταλλευτείτε την άσκηση για να βελτιώσετε διάφορες περιοχές του σώματός σας


Η άσκηση δεν πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αύξηση της δύναμης, αλλά και στη βελτίωση του σχήματος και της στάσης του σώματος.

 

Οφέλη από την ενδυνάμωση του κορμού  • Η ενδυνάμωση του κορμού είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι περιλαμβάνει το νευρικό σύστημα, το οποίο, φυσικά, έχει τον πρωταρχικό ρόλο στην εφαρμογή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων.

  • Η ενδυνάμωση του κορμού θα αυξήσει τη δύναμη των χεριών και των ποδιών σας.

  • Η σωστή δομή του κορμού βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό τη συνολική εμφάνιση του σώματος.


Το να δοκιμάζετε τα όρια του σώματός σας είναι φυσικό αν είστε αθλητές και λάτρεις της γυμναστικής, έχοντας όμως δυνατό κορμό μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τους κινδύνους τραυματισμού και να είστε πιο αποδοτικοί σε κάποιο άθλημα ή άσκηση της επιλογής σας. Η αληθινή δύναμή σας δεν μετριέται από το πόσες πιέσεις πάγκου μπορείτε να κάνετε, αλλά από το πόσο δυνατός είναι ο κορμός σας και ειδικά οι κρυμμένοι μύες που υπάρχουν στην πλάτη σας.

Το παρακάτω βίντεο θα σας βοηθήσει να γυμναστείτε με στόχο να δυναμώστε κι άλλο τον κορμό του σώματος σας: 

Επιμέλεια: Φίλιππος Παπάζογλου και Ντζιαχρήστος Κωνσταντινος

Συντακτική ομάδα Athlometrix