Ποιο Άθλημα Είναι Τελικά Ο Βασιλιάς Της Αλτικότητας;
Η αλτικότητα είναι η ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί άλματα. Στο χώρο του αθλητισμού είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία που συντελούν στην ολοκληρωμένη φυσική ικανότητα ενός αθλητή και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα περισσότερα αθλήματα και ειδικά στα αθλήματα όπως το βόλεϊ και το μπάσκετ. Παρακάτω θα αναλύσουμε ορισμένα από τα ψηλότερα άλματα που έχουν σημειωθεί στο χώρο του αθλητισμού και θα τα συγκρίνουμε για να δούμε πιο άθλημα είναι τελικά ο «κυρίαρχος» των αλμάτων.

 

jump

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα ασχοληθούμε με το κάθετο άλμα, ένα από τα βασικότερα άλματα αξιολόγησης στον αθλητικό χώρο. Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει γνωστό ότι υπάρχουν αρκετά είδη αλμάτων όπως το άλμα σε μήκος χωρίς φόρα, το ελεύθερο άλμα κ.λπ. τα οποία αξιολογούνται από συγκεκριμένα εξειδικευμένα κέντρα μετρήσεων.

 

Ο Βασιλιάς Του Κάθετου Άλματος


Ας δούμε λοιπόν, ορισμένες από τις κορυφαίες επιδόσεις που σημειώθηκαν στα κάθετα άλματα :

  1. 117 εκ. σημείωσε ο Gerald Sensabaugh (NFL) το 2005

  2. 96,5 εκ. σημείωσε ο Dwayne Mitchell (NBA) το 2012

  3. 92,7 εκ. σημείωσε ο Chris Odoi-Atsem (MLS) το 2017

  4. 89 εκ. σημείωσε ο Jordan Gallucci (AFL) το 2017

  5. 86 εκ. σημείωσε ο Mac Bennett (NHL) το 2009


Από τις παραπάνω επιδόσεις, παρατηρούμε πως το καλύτερο κάθετο άλμα σημείωσε ο Gerald Sensabaugh, αθλητής του Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου (Ράγκμπι), και ακολουθούν αθλητές του Αμερικάνικου Μπάσκετ, του Χόκεϋ, του Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου, ακόμη και του Αυστραλιανού Ποδοσφαίρου. Γίνεται λοιπόν, κατανοητό πως σε αρκετά αθλήματα υπάρχουν αρκετά αλτικοί αθλητές και δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο άθλημα που να διακρίνεται αποκλειστικά και μόνο στον τομέα της αλτικότητας.

 

volley

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως η αλτικότητα είναι ένα φυσικό προσόν που βοηθάει αρκετά έναν αθλητή, γιατί όσο καλύτερο άλμα διαθέτει τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να διεκδικήσει ένα ριμπάουντ στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης ή να σκοράρει με ένα καρφί στο βόλει, αλλά δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας που να διαχωρίζει τη σημαντικότητα των αλμάτων σε κάποιο συγκεκριμένο άθλημα. Άρα, οι αθλητές όλων των αθλημάτων πρέπει ή δεν πρέπει να σημειώνουν ψηλά άλματα;

 

 

Τσιγαρίδας Παναγιώτης

Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών

Προπονητής Φυσικής Κατάστασης