Παράξενα Ποδοσφαιρικά Γήπεδα Που Αξίζει Να Δεις!
Όσοι έχουν το ποδοσφαιρικό μικρόβιο μέσα τους, έχουν φανταστεί να παίζουν μπάλα στα πιο απίθανα μέρη! Από το δημοτικό γαρ, ναι τότε που κλωτσούσαμε τα τενεκεδάκια των αναψυκτικών που στην φαντασία μας έμοιαζαν με την καλύτερη μπάλα του κόσμου. Την ίδια φαντασία φαίνεται πως είχαν και άλλοι άνθρωποι στον κόσμο και γι αυτό αποφάσισαν να κατασκευάσουν παράξενα γήπεδα ή απλά γήπεδα σε παράξενα μέρη!

Συγκεντρώσαμε τα πιο αξιοσημείωτα και σας τα παρουσιάζουμε. Είναι σίγουρο πως θα μπείτε στη διαδικασία να σκεφτείτε πως θα ήταν να παίξετε σε ένα απο αυτά!

 

Στάδιο «Όμνιλαϊφ» (Μεξικό)


παράξενα γήπεδα

Η έδρα της Τσίβας Γουαδαλαχάρα είναι πραγματικά κάτι το ξεχωριστό! Ο αγωνιστικός χώρος είναι κυριολεκτικά κρυμμένος μέσα σε κρατήρα, εξ ου και το προσωνύμιο του γηπέδου «Ηφαίστειο»Από το γήπεδο προεξέχει μόνον μια λευκή οροφή που κάλλιστα ένας παρατηρητής από μακριά θα την παρομοίαζε με σύννεφο καπνού!

 

Στάδιο «Γουόρλντ Γκέιμς» (Ταϊβάν)


γηπεδο φίδι

Έχετε δεί ποτέ γήπεδο-φίδι; Κι όμως οι Ταϊβανοί είχαν τόση φαντασία! Η έδρα της εθνικής Ταϊβάν σαν την κοιτάς από ψηλά μοιάζει με ένα τεράστιο φίδι. Πρίν χλευάσεις την κατασκευή, άκου αυτό: στην οροφή του γηπέδου ευρίσκονται 8.844 ηλιακοί συλλέκτες, οι οποίοι παράγουν ετησίως 1,14 εκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν είναι ανακυκλώσιμες και παρασκευάζονται αποκλειστικά στην Ταϊβάν! Είναι παγκοσμίως το μοναδικό στάδιο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει αποκλειστικά μέσω της ηλιακής ενέργειας που το ίδιο συλλέγει! Το πλεόνασμα ενέργειας πωλείται στην κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού.

 

Στάδιο Βόζντοβατς (Σερβία)


γήπεδο εμπορικό κέντροΈναν απίστευτο τρόπο να αποφύγουν την κρεβατομουρμούρα ανακάλυψαν οι Σέρβοι, χτίζοντας ένα γήπεδο ποδοσφαίρου επάνω σε ένα ολόκληρο εμπορικό κέντρο! Έτσι, οι γυναίκες των παικτών της ομόνυμης ομάδας, αλλά και αυτές των παικτών της φιλοξενούμενης δεν χάνουν πλέον αγώνα του άντρα τους! Στο μεταξύ προλαβαίνουν να κάνουν και μια βολτίτσα για τα ψώνια τους στο εμπορικό από κάτω και επανέρχονται στις εξέδρες για τα τελευταία 10 κρίσιμα λεπτά του κάθε αγώνα!

 

IGRALIŠTE BATARIJA (Κροατία)
Η Κροατία φημίζεται για τα Μεσαιωνικά της κτίσματα επάνω στις Δειναρικές Άλπεις, όμως δεν πάει πίσω σαν χώρα και στο ποδόσφαιρο, κάτι που αποδείχθηκε και στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στην τουριστική περιοχή της Μπαταρίγια λοιπόν οι δημιουργοί της τοπικής ομάδας Τρογκίρ, είχαν την απίθανη ιδέα το γήπεδο της να χτιστεί ανάμεσα στα δύο πλέον τουριστικά θεάματα της πόλης. Στο ένα πέταλο βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Μάρκου και στο άλλο το κάστρο Kamerlengo! Ένα γήπεδο φρούριο όνομα και πράγμα πήρε σάρκα και οστά και η τοπική ομάδα αποκτά κάθε χρόνο όλο και περισσότερους οπαδούς μιας και οι περαστικοί Τουρίστες μπορούν να παρακολουθούν τους αγώνες της χωρίς καν να κόψουν εισιτήριο!

 

Στάδιο «Σβάνγκασκαρντ» (Νησιά Φερόε)


Νησιά Φερόε

Ένα από τα πιο αξιοπερίεργα γήπεδα του κόσμου είναι αυτό που βλέπετε στην παραπάνω εικόνα και εδρεύει στα Νησιά Φερόε. Κατασκευάστηκε το 1980, αλλά απέκτησε γρασίδι το 1991 ώστε να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις της FIFA για τη διεξαγωγή επίσημων αγώνων. Το γεγονός πως είναι χτισμένο τόσο κοντά στην ακτή της θάλασσας καθιστούσε επιτακτική την ανάγκη της ύπαρξης ball boys με κολυμβητικές ικανότητες, ή ακόμη καλύτερα την ύπαρξη ενός βαρκάρη για να συλλέγει τις μπάλες που κατέληγαν στη θάλασσα από τα άστοχα σουτ! Κι αν νομίζετε ότι σας παρουσιάζουμε τυχαία γήπεδα απλά για να σας κινήσουμε το ενδιαφέρον διαβάστε αυτό: Μέχρι και το 2000 αυτό το γήπεδο αποτελούσε την έδρα της Εθνικής Ομάδας της χώρας!

 

«Ξεσκονίζοντας» το διαδίκτυο θα βρείτε πάρα πολλά ποδοσφαιρικά γήπεδα-διαμαντάκια ανά τον κόσμο που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για γήπεδα όμως που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή επίσημων αγώνων γι αυτό και ασχοληθήκαμε αποκλειστικά με εκείνα στα οποία διεξάγονται επίσημοι ποδοσφαιρικοί αγώνες και δεν ενδείκνυνται μόνον για διασκέδαση.

 

Επιμέλεια: Ασημακόπουλος Παναγιώτης

Αρχισυντάκτης Athlometrix