Προπονητικές Δεξιότητες: Η Σημασία Της Παρατηρητικής Ανάλυσης
Οι αθλητές βασίζονται σε προπονητές για να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, να γίνουν ισχυρότεροι και να παίξουν καλύτερα. Εξαρτάται από τους προπονητές να τους παρατηρούν κατά τη διάρκεια της προπόνησης και των παιχνιδιών για να παρέχουν πολύτιμες και χρήσιμες πληροφορίες. Οι προπονητές, προκειμένου να χτίσουν και να οδηγήσουν επιτυχημένες ομάδες, πρέπει να είναι επιμελείς στην παρατήρηση και ανάλυση των αθλητών τους και να στοχεύουν στη βελτίωση των αδυναμιών τους.

Οι αθλητές μπορούν να βελτιώνονται στα φυσικά τους χαρακτηριστικά μέσω της στοχευμένης προπόνησης. Παράλληλα, μέσω της παρατήρησης της προσοχής του προπονητή μπορούν να βελτιώσουν τις τεχνικές δεξιότητές τους, την ομαδική δουλειά και τη συνειδητοποίηση των παιχνιδιών. Παρατηρητική ανάλυση είναι η ενεργή εξέταση του προπονητή της απόδοσης του αθλητή για τον προσδιορισμό των δυνατών και αδύνατων σημείων του. Είναι μια κρίσιμη προπονητική δεξιότητα που μπορεί να εφαρμοστεί σε ασκήσεις όπως η επανειλημμένη παρακολούθηση της ελεύθερης βολής ενός παίκτη μπάσκετ, ενός flip-turn του κολυμβητή ή η ταλάντευση ενός παίκτη του μπέιζμπολ για τον προσδιορισμό των αποδόσεων των επιδόσεων. Επιπλέον, οι προπονητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν παρατηρητική ανάλυση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού για να αποκαλύψουν θέματα όπως είναι η κακή επικοινωνία ή κακή ομαδική εργασία.

 

Εφαρμογή Παρατηρητική Ανάλυσης


Η παρατηρητική ανάλυση απαιτεί προηγμένη αντίληψη, έλεγχο, κριτική σκέψη και καλή μνήμη. Οι προπονητές έχουν πολλαπλούς ρόλους στις ομάδες. Είναι επίσης και αναλυτές. Πρέπει να προσέχουν τους αθλητές τους για να αξιολογήσουν και να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Αυτός ο τύπος εστιασμένης παρατήρησης μπορεί να είναι διανοητικά απαιτητικός, αλλά είναι απαραίτητος για την οικοδόμηση μιας επιτυχημένης ομάδας.

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, οι προπονητές ενδέχεται να επιβραδύνουν τις ασκήσεις και τις περίπλοκες τεχνικές για να παρακολουθήσουν καλύτερα την απόδοση των αθλητών τους. Οι προπονητές εξετάζουν την κίνηση, την εστίαση, τις μικρές λεπτομέρειες και άλλες μεταβλητές που ίσως χρειαστεί οι παίκτες να βελτιωθούν. Μια άλλη τεχνική παρατήρησης περιλαμβάνει την παρακολούθηση μιας ομαδικής πρακτικής με πλήρη ταχύτητα, έτσι ώστε να μπορεί να αναλυθεί η απόδοση της μονάδας στο σύνολό της. Όσο περισσότεροι προπονητές παρατηρούν, τόσο περισσότερο μπορούν να αναλύσουν τα δυνατά σημεία και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

 

coach statistics

 

Η ποιότητα και η ανατροφοδότηση είναι κλειδί


Η ποιοτική ανάλυση παρατήρησης  είναι σημαντική, διότι οι αθλητές βασίζονται στην ανατροφοδότηση των προπονητών για να καθοδηγήσουν τη βελτίωση τους. Αν ο προπονητής χάσει κάτι ή διορθώσει λανθασμένα μια τεχνική, μπορεί να εμποδίσει τη συνολική απόδοση του αθλητή. Προκειμένου να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη της ομάδας, ο προπονητής πρέπει να παρέχει διορατική, πολύτιμη και χρήσιμη παρατήρηση.

Μόλις ένας προπονητής έχει κάνει μια ανάλυση, το επόμενο βήμα είναι να επικοινωνήσει με τον αθλητή κατά τρόπο που να τον παρακινεί και να τον εμπνέει. Κάθε φορά που ένας προπονητής εξαίρει τις ικανότητες ενός αθλητή του διακόπτωντας ακόμη και την προπόνηση, τον βοηθούν να αισθάνεται περήφανος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα μάθησης για άλλους! Οι προπονητές μπορούν να βρουν μεγαλύτερη επιτυχία στην ομάδα και να οικοδομήσουν μεγαλύτερη αφοσίωση, δίνοντας στον κάθε αθλητή προσωπική και λεπτομερή πληροφόρηση.

 

Τα πλεονεκτήματα της Παρατηρητικής Ανάλυσης

Πρώτα απ 'όλα, η παρατηρητική ανάλυση βοηθά τους αθλητές να βελτιωθούν. Είναι μια καθολική τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε άθλημα και με οποιοδήποτε άτομο. Η τεχνική απαιτεί οξείες αισθήσεις, αλλά σε αντάλλαγμα συμβάλλει στη γρήγορη δημιουργία θετικών προτύπων και αποτελεσμάτων.

Οι προπονητές πρέπει απλώς να είναι παρόντες, να έχουν επίγνωση, να έχουν ισχυρή μνήμη και να εφαρμόζουν αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας. Οι προπονητές μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές και τις επιδόσεις των αθλητών τους απλώς με την επιμέλεια, την ειλικρίνεια, την γνώση, την προσοχή και τη φροντίδα. Για να μπορέσει ένας προπονητής να έχει πραγματική αναλυτική εικόνα των αθλητών του ώστε να μπορεί να δουλέψει διεξοδικά με τον καθένα ξεχωριστά, ή να τους γκρουπάρει ώστε να δουλεύει στοχευμένα σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, θα πρέπει να έχει εκτός από το γυμνό του μάτι και κάτι απτό. Το διεξοδικό προφίλ του κάθε αθλητή με τις επικυρωμένες μετρήσεις του μπορεί να το αποκτήσει μέσα απο την πλατφόρμα της Athlometrix.com. Με τον απαιτούμενο ειδικό εξοπλισμό και τα εργαλεία κορυφαίας τεχνολογίας, ο κόουτς έχει τώρα τη δυνατότητα να εμπλουτίζει την άποψη του με το γυμνό του μάτι και την εμπειρία του, με εμπεριστατωμένα χαρακτηριστικά.

 

Τα μειονεκτήματα της Παρατηρητικής Ανάλυσης

Δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που σχετίζονται με την παρατηρητική ανάλυση. Εάν η ανάλυση και η ανατροφοδότηση μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση ενός αθλητή, τότε η ανεπαρκής ανάλυση και ανατροφοδότηση ενδέχεται να τον εμποδίσουν. Οι προπονητές που δεν μπορούν να αντιληφθούν με ακρίβεια τους αγώνες ενός αθλητή δεν μπορούν να προσφέρουν τις καλύτερες εισροές για να το διορθώσουν. Οι προπονητές που παρατηρούν κάτι που πρέπει να διορθωθεί, αλλά δεν μπορούν να ανακαλέσουν ή να επικοινωνήσουν αυτή την κατάσταση, δεν βοηθούν αυτούς που έχουν την ευθύνη.

Η παρατήρηση και η ανάλυση απαιτούν χρόνο και υπομονή. Ακόμα και στις καλύτερες περιστάσεις, ένας προπονητής μπορεί να μην βλέπει τα πάντα. Ορισμένες τεχνικές ή ενέργειες μπορεί να συνεπάγονται μη παρατηρησιμούς παράγοντες ή μια κακή απόδοση κατά τη διάρκεια της πρακτικής μπορεί να είναι μια εφάπαξ εμφάνιση αντί για συστηματική βλάβη. Οι προπονητές πρέπει να γνωρίζουν πότε οι αθλητές τους έχουν ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα, και όταν έχουν μια ημέρα εκτός.

 

Παρατηρητική Ανάλυση και Τεχνολογία

Ευτυχώς, η τεχνολογία βοήθησε να διευκολυνθούν ορισμένες από τις προκλήσεις που παρουσιάζονται με την ανάλυση παρατήρησης. Χάρη στον εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, η παρατήρηση δεν περιορίζεται πλέον στην όραση και τη μνήμη. Οι μικρές βιντεοκάμερες, οι αισθητήρες που μπορούν να φορεθούν και η βελτιωμένη τεχνολογία άμεσης επανάληψης έχουν βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα του προπονητή να ελέγχει την αθλητική τεχνική και την απόδοση.

Για παράδειγμα, η εγγραφή βίντεο και οι οθόνες υψηλής ανάλυσης μπορούν να δείξουν μια κίνηση του αθλητή μέχρι το χιλιοστό του δευτερολέπτου! Αυτές οι νέες τεχνολογίες συνέβαλαν στην ελαχιστοποίηση των σφαλμάτων προπόνησης και στην αύξηση της διορατικότητας.

 

Παρατηρητική Ανάλυση και Επιτυχία

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που κάθε προπονητής θέλει για την ομάδα τους είναι η επιτυχία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επιτυχία δεν μετράτε μόνο σε νίκες και τρόπαια. Μετράτε επίσης από τη θετική πρόοδο κάθε αθλητή ξεχωριστά και από την ανάπτυξη της ομάδας στο σύνολό της.

Η παρατήρηση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους προπονητές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους προς όφελος της ομάδας τους, και να ενισχύσει την ανάπτυξη των μεμονωμένων αθλητών. Μπορεί να μην είναι μια εύκολη ικανότητα μάθησης, αλλά με την πρακτική και την εμπειρία, ο καθένας μπορεί να γίνει έμπειρος στην παρατήρηση ανάλυση.

 

Επιμέλεια: Παπάζογλου Φίλιππος

Συντακτική Ομάδα Athlometrix