Παίζεις Μπάλα; Μάθε Ξένες Γλώσσες (Tips για καλύτερα Αγγλικά)
Έχουμε τονίσει πάμπολλες φορές με άρθρα στο παρελθόν πόσο σημαντική είναι η μόρφωση των αθλητών. Έχουμε μιλήσει τόσο για την γενική μάθηση στην παιδική ηλικία, όσο και για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση που χρειάζεται να λαμβάνουν οι άνθρωποι. Δυστυχώς ο αθλητισμός ποτέ δεν μπορεί να σου εγγυηθεί πως θα σε εξασφαλίσει οικονομικά στο μέλλον. Ειδικά στην Ελλάδα κανένας έφηβος όσο ταλέντο και να έχει δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα κάνει καριέρα.

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λέει η γνωστή παροιμία και στην περίπτωση των ανερχόμενων ταλέντων ταιριάζει γάντι. Όπως επίσης ταιριάζει και η παροιμία «Μάθε τέχνη κι άστηνε κι αν πεινάσεις πιάστηνε»! Δεν νοείται νέος αθλητής εν έτει 2019 να παίρνει την απόφαση να παρατήσει το σχολείο για να παίξει μπάλα.

Πάνω απ' όλα οι γονείς κι έπειτα οι ίδιοι οι προπονητές οφείλουν να δίνουν στα παιδιά τις σωστές κατευθύνσεις ώστε να μην παρεκλίνουν του σκοπού τους που δεν είναι άλλος σε προτεραιότητα, παρά να γίνουν καλοί και ευγενικοί άνθρωποι, χρήσιμοι για την κοινωνία.

 

Στο σημερινό μας άρθρο θα επισημάνουμε πόσο σημαντικό είναι σήμερα να μιλάει ένας αθλητής ξένες γλώσσες. • Το ήξερες ότι τα μεγάλα clubs του εξωτερικού δεν δέχονται να δοκιμάσουν νέους ποδοσφαιριστές αν δεν έχουν τουλάχιστον το πτυχίο Αγγλικών Lower;

 • Αν οι ορίζοντες σου θέλεις να ανοιχτούν και να έχεις μια ελπίδα για καριέρα είτε στην ελληνική Superleague είτε σε ομάδα του εξωτερικού πρέπει απλά να μάθεις ξένες γλώσσες. Οι «πολυεθνικές» πλέον ομάδες σε συνδυασμό με τους αυξανόμενους ξενόφερτους προπονητές δεν θα σε αφήσουν να προσαρμόζεσαι στο παιχνίδι αν δεν καταλαβαίνεις τι σου λένε και δεν επικοινωνείς.

 • Ακόμη και τα Αγγλικά δεν επαρκούν! Το ήξερες ότι οι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι είναι τόσο εθνικά περήφανοι που αρνούνται σε αρκετές περιπτώσεις να μιλήσουν αγγλικά; Εφόσον λοιπόν το σχολείο σε υποχρεώνει να επιλέξεις και μια 2η γλώσσα και αναγκάζεσαι να αφιερώσεις κάποιον χρόνο σε αυτήν ούτως ή άλλως, έχεις την ευκαιρία να ασχοληθείς λιγάκι παραπάνω από μόνος σου.


 

Η χαρακτηριστική Ιστορία του Βίκτωρα Κλωναρίδη


Klonaridis

Ο Τεχνικός Διευθυντής της Athlometrix και πρώην Τεχνικός Διευθυντής των Ακαδημιών της ΠΑΕ ΑΕΚ, κος Τάσος Στασινόπουλος, γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται την έλευση του Βίκτωρα Κλωναρίδη στις ακαδημίες της ΑΕΚ, τον καιρό που προπονούσε ο ίδιος μαζί με τον Ντανιέλ Μπατίστα στην Κ20:

«Όταν αναλάβαμε με τον Ντανιέλ την Κ20 της ομάδας είχαμε να αντιμετωπίσουμε έναν πολύ ιδιαίτερο παίκτη. Ο Βίκτωρας ήταν από τους παίκτες που είχαν ξεχωρίσει στην ΑΕΚ και ξεκινούσε να μπαίνει στην αποστολή της πρώτης ομάδας που τότε προπονούσε ο Κωστένογλου.

Παρατηρήσαμε ότι αντιμετώπιζε πολύ σοβαρό πρόβλημα με τη γλώσσα καθώς μιλούσε αποκλειστικά Γαλλικά και κάποια σπαστά Αγγλικά και δεν μιλούσε πολύ με τους συμπαίκτες του. Τον έβλεπα κάθε φορά που κάναμε τακτική και μιλούσαμε εγώ και οι άλλοι προπονητές δυσκολευοτανε λίγο να μας καταλάβει. Επίσης όταν αναλάβαμε την ομάδα γνωρίσαμε τον Βίκτωρα ως «10άρι», ενώ και οι συστάσεις που τον συνόδευαν, έκαναν λόγο για έναν ηγετικό παίκτη που θα αγωνίζεται στο κέντρο και θα οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας.

Αυτή η κατάσταση τον εμπόδιζε να μιλάει με τους συμπαίκτες του με αποτέλεσμα να συνδειδητοποιήσουμε πως δεν μπορεί να ηγηθεί της ομάδας και να κατευθύνει τους συμπαίκτες του, παρόλο που ξεχώριζε με το ταλέντο του. Στην πορεία και αφού είχαμε παρατηρήσει πως το κύριο χαρακτηριστικό του ήταν η ταχύτητα, αποφασίσαμε με το τεχνικό επιτελείο να τον αλλάξουμε θέση. Τον χρησιμοποιούσαμε λοιπόν στα άκρα και του ζητούσα να πηγαίνει περισσότερο στο ένας εναντίον ενός ώστε να δημιουργεί ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Φυσικά και συζητήσαμε αρκετές φορές το θέμα με τη γλώσσα και τον προέτρεπα να μάθει τα ελληνικά για να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη, κάτι που κατάφερε λίγα χρόνια αργότερα».

 

Προβλήματα και οι Φούντας-Παπαδημητρίου


Ανάλογα προβλήματα επικοινωνίας και κατ' επέκταση προσαρμογής στην ομάδα λόγω γλώσσας αντιμετώπισαν και άλλοι δύο παίκτες της Κ20 της ΑΕΚ, ο Ταξιάρχης Φούντας και ο Χρήστος Παπαδημητρίου (ΦΩΤΟ). Τα δύο αστέρια της ΑΕΚ έφυγαν με μεταγραφή για τη Γ' κατηγορία Γερμανίας και συγκεκριμένα για την ομάδα της Λειψίας, η οποία σήμερα αγωνίζεται με μεγάλη επιτυχία στα σαλόνια της Bundesliga.

rb

Εκεί τα πράγματα δεν ήταν ευνοϊκά για τους δύο παίκτες. Ο τότε προπονητής μάλιστα από την πρώτη στιγμή τους ξεκαθάρισε πως δεν θα υπολογίζονται για την πρώτη ομάδα μέχρι να μάθουν τη γλώσσα των Γερμανικών! Με αυτά τα δεδομένα οι δύο παίκτες στη συνέχεια έφυγαν δανεικοί για άλλες ομάδες πληρώνοντας την αμάθεια τους!

 

Πρότυπο ο Μανωλάς


Ο Κώστας Μανωλάς που μεταγράφηκε στη Ρόμα από τον Ολυμπιακό αποτελεί ένα από τα πιο τρανά παραδείγματα παικτών που έμαθαν να χειρίζονται την γλώσσα της χώρας στην οποία αγωνίζεται. Ο έλληνας διεθνής έχει εκφράσει σε αρκετές συνεντεύξεις του την αγάπη του για την Ιταλική ομάδα, την πρωτεύουσα και κατ' επέκταση τη γειτονική μας χώρα. Αυτή η αγάπη τον οδήγησε να μάθει τα Ιταλικά και πλέον όπως θα παρατηρήσετε στο παρακάτω βίντεο τα μιλάει άπταιστα!Αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση στο παγκόσμιο αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα πρέπει όσοι αποφασίζουν σε μικρή ηλικία να ακολουθήσουν ένα άθλημα και δεί το ποδόσφαιρο επαγγελματικά, να μαθαίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες μπορούν.

Ειδικά η Ισπανική γλώσσα αποτελεί την γλώσσα του ποδοσφαίρου μιας και η Ισπανία έχει τις καλύτερες ομάδες του κόσμου και το ποδόσφαιρο είναι άκρως διαδεδομένο εκεί αλλά και σε ισπανόφωνες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποιους έξυπνους τρόπους για να βελτιώσετε τουλάχιστον τα αγγλικά σας.

 

15 Τρόποι για να βελτιώσετε τα Αγγλικά σας έξω από την τάξη: 1. Βρείτε κάποιον ή κάποιους με τους οποίους θα συμφωνήσετε να μιλάτε μόνον Αγγλικά σε συγκεκριμένες στιγμές, όπως μετά το μάθημα, όταν είσαστε μαζί στο μετρό ή μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας.

 2. Όταν ακούτε αγγλόφωνα τραγούδια, να προσέχετε τους στίχους τους. Εξάλλου, πολλά video στο youtube περιέχουν και τους στίχους των τραγουδιών οπότε μπορείτε να τους διαβάζετε ενώ ακούτε.

 3. Διαβάζετε αγγλόφωνα βιβλία. Προτιμήστε βιβλία που έχετε ήδη διαβάσει στα Ελληνικά ή έχετε δει την ταινία. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να κατανοήσετε την πλοκή και το περιεχόμενο.

 4. Επιλέξτε ένα αγγλόφωνο περιοδικό, ένα ιστολόγιο (blog) ή μια αγγλόφωνη εφημερίδα με ύλη που σας ενδιαφέρει και διαβάζετέ το τακτικά.

 5. Διαβάζετε τα αγαπημένα σας κόμικς στα Αγγλικά. Διαβάζονται εύκολα και περιέχουν πολλούς χρήσιμους ιδιωματισμούς.

 6. Παρακολουθείτε ειδησεογραφικά προγράμματα στην τηλεόραση στα Αγγλικά.

 7. Παρακολουθείτε αγγλόφωνες ταινίες. Επιλέξτε να εμφανίζονται οι υπότιτλοι στα Αγγλικά ή απενεργοποιήστε εντελώς τους υπότιτλους.

 8. Παρακολουθείτε θεατρικές παραστάσεις ή άλλες εκδηλώσεις (ομιλίες, παρουσιάσεις) στα Αγγλικά που διοργανώνουν αγγλόφωνοι φορείς.

 9. Να επισκέπτεστε εκθέσεις έργων τέχνης ή άλλα καλλιτεχνικά γεγονότα που διεξάγονται στα Αγγλικά, όπως αρκετές από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

 10. Συνομιλήστε (chat) στο διαδίκτυο με φυσικούς ομιλητές της Αγγλικής. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι οι χρήστες τέτοιων μέσων επικοινωνίας δεν χρησιμοποιούν πάντοτε ‘σωστά’ Αγγλικά.

 11. Αν η γλώσσα του κινητού σας είναι στα Ελληνικά, αλλάξτε τη στα Αγγλικά. Καθώς θα συνδέετε την κάθε λειτουργία του με μία συγκεκριμένη λέξη, θα μάθετε εύκολα βασικό αγγλικό λεξιλόγιο.

 12. Παρακολουθήστε τα μαθήματα Αγγλικών Learning English Podcasts που προσφέρει δωρεάν η Ελληνοαμερικανική Ένωση.

 13. Εξασκηθείτε σε συγκεκριμένες επικοινωνιακές περιστάσεις μόνοι σας στο σπίτι, μπροστά στον καθρέφτη. Υποθέστε ότι συστήνεστε σε κάποιον, διαφωνείτε με κάτι, δίνετε συνέντευξη ή ζητάτε πληροφορίες. Αν βρείτε κάποιον να σας βοηθήσει, μπορείτε να ‘παίξετε’ και ρόλους!

 14. Εξασκηθείτε στην προφορά σας, διαβάζοντας δυνατά. Καλή ιδέα είναι να είστε μαζί με κάποιον που γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά και να σας διορθώνει. Επίσης, μπορείτε να ηχογραφήσετε τον εαυτό σας και να παρατηρήσετε τον τρόπο με τον οποίο μιλάτε. Βάλτε συγκεκριμένους στόχους σε σημεία που χρειάζονται βελτίωση, όπως η διαφορά στην προφορά μεταξύ των λέξεων «cat» και «cut». Σημειώνετε κάπου τις λέξεις που συχνά προφέρετε λάθος.

 15. Σημειώνετε τις νέες λέξεις που μαθαίνετε σε ένα ειδικό τετράδιο. Φροντίζετε να επαναλαμβάνετε τακτικά.


 

Επιμέλεια: Ασημακόπουλος Παναγιώτης

Αρχισυντάκτης Athlometrix