Οι Ομάδες Αλλάζουν Σήματα Λόγω... Μόδας
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η τάση, πολλές ομάδες να αλλάζουν άρδην το σήμα (logo) τους για χάρη της... μόδας. Σήματα-μύθοι, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ένδοξη ιστορία τους καταργούνται, με τους οπαδούς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να γίνονται έξαλλοι και να έρχονται σε μεγάλες συγκρούσεις με τις διοικήσεις.

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται τέτοιες αλλαγές στις ομάδες. Επίσης είναι φυσιολογικό, λόγω των Media, τα σήματα παλαιάς κοπής να μην εξυπηρετούν τα οπτικοακουστικά μέσα στα γραφικά της σύγχρονης τεχνολογίας.

Η εξέλιξη της γραφιστικής σε συνδυασμό με τα μινιμαλιστικά σχέδια που μας πολιορκούν καθημερινά, δεν αφήνουν περιθώρια ούτε στον παραδοσιακό χώρο του ποδοσφαίρου να διατηρήσει τα σκήπτρα του. Ήδη το παιχνίδι αλλάζει κάθε χρόνο με νέους κανονισμούς και εκσυγχρονίζεται με βάση τις ανάγκες της εποχής.

Η ανάγκη της ψηφιακής αλλαγής φάνηκε άλλωστε όταν ολόκληρη Premier League αποφάσισε να αναβαθμίσει το logo της!Έτσι και τα Logos των ποδοσφαιρικών ομάδων έχουν υποστεί τις ανάλογες μεταρρυθμίσεις ώστε να ταιριάζουν στις ανάγκες της σύγχρονης στυλιστικής άποψης. Επίσης, είναι δεκτές μικρές πινελιές εκσυγχρονισμού τους. Είναι όμως πραγματικά αναγκαίο μια ομάδα να μετατρέπει το σήμα της σε κάτι διαφορετικό;

Παρακάτω θα δούμε ορισμένες περιπτώσεις ομάδων που προέβησαν σε ιστορικές αλλαγές (αλλοιώσεις) των σημάτων τους:

 

Nantes 2019
Αριστερά βλέπουμε το παλιό σήμα της Γαλλικής Ναντ και δεξιά τη νέα έκδοση του. Θα έλεγε κάποιος πως τα "καναρίνια" ζήλεψαν λίγο από το νέο σήμα της Γιουβέντους.

 

Juventus  2018
Στα αριστερά βλέπουμε ένα από τα πιο ιστορικά σήματα ομάδων της Ευρώπης, με το οποίο η Γιουβέντους κατέκτησε και το προσωνύμιο «Μεγάλη Κυρία». Βέβαια οι άνθρωποι της ομάδας προχώρησαν πέρυσι σε μια ιστορική αλλαγή λανσάροντας το σήμα που βλέπετε στα δεξιά και απεικονίζει το «J» μέσα σε μια ασπίδα. Η αλήθεια είναι πως αν και ήμασταν αρνητικοί στην αρχή, πλέον το συνηθίσαμε... 

Leeds United  2018
Η Λιντς Γιουνάιτεντ τάραξε επίσης τα νερά πέρυσι αλλάζοντας το παραδοσιακό της σήμα με το οποίο έγραψε τεράστιες επιτυχίες στο παρελθόν, με ένα μοντέρνο σήμα το οποίο όμως παραπέμπει περισσότερο σε σήμα οπαδικού συνδέσμου, παρα σε ποδοσφαιρική ομάδα. Η διοίκηση είχε κρίνει πως ήρθε η ώρα της αλλαγής. Τα «παγώνια» επέλεξαν να χτυπήσουν τους οπαδούς στο συναίσθημα και το νέο σήμα απεικονίζει έναν άντρα που αγγίζει την γροθιά του στην καρδιά του. Ένα σήμα που απεικονίζει το πάθος και την αγωνιστικότητα της ομάδας.

 

Manchester City  2016
Από το 1997 μέχρι το 2016 το σήμα της Μάντσεστερ Σίτυ ήταν αυτό που φαίνεται στα αριστερά της εικόνας. Ένας χρυσός αετός να αγγαλιάζει μια ασπίδα με το σήμα της ομάδος και το παραδοσιακό καράβι που παραπέμπει στο λιμάνι του Μάντσεστερ. Οι Σαουδάραβες όμως αποφάσισαν το 2016 πως η ομάδα χρειάζονταν κάτι πιο... σύγχρονο και με βάση αρχαιότερα σήματα της ομάδας, επέστρεψαν στο κυκλικό μοντέρνο σήμα.

 

Tottenham   2007
Το 2007 ήταν η σειρά της Τότεναμ να προσαρμόσει το σήμα της στις ανάγκες της εποχής. Έφυγαν λοιπόν όλα τα γράμματα, τα λιοντάρια της Αγγλίας καθώς και όλα τα σχήματα και τα χρώματα για να μείνει εν τέλει μόνος του ο Πετεινός καθισμένος επάνω σε μια μπάλα ποδοσφαίρου παλιακού τύπου, για να θυμίζει το πόσο παλιά και ιστορική είναι η ομάδα του Λονδίνου.

 

Fulham   2001
Λίγοι θα είναι αυτοί που θα θυμούνται το παλιό σήμα της Αγγλικής Φούλαμ. Ήταν τόσο αδιάφορο που οι οπαδοί της δεν το αναγνώριζαν! Το 2001 η διοίκηση της ομάδας πρωτοπόρησε επιλεγοντας ένα απλό σήμα βγαλμένο από το μέλλον το οποίο ακόμη και σήμερα θα έλεγε κανείς πως συνάδει με τους ρυθμούς της εποχής μας!

 

Μικρότερες αλλαγές στα σήματα


Φυσικά, μικρές στυλιστικές αλλαγές στα σήματα τους έχουν κάνει πάρα πολλές ομάδες τα τελευταία 15 χρόνια, χωρίς να επηρεάζεται όμως το όλο concept του σήματος. Αυτές οι στυλιστικές αλλαγές όπως είπαμε και στον πρόλογο είναι αναγκαίες να γίνονται για χάρη των media. Παραπάνω ασχοληθήκαμε με τις μεγαλύτερες αλλαγές σημάτων ολικής επαναφοράς και όχι με απλές λεπτομέρειες όπως έχουν γίνει στα παρακάτω σήματα των Άρσεναλ και Ατλέτικο Μαδρίτης. 

Επιμέλεια: Ασημακόπουλος Παναγιώτης