Οι Ωφέλειες της Κατασκήνωσης για το Παιδί
Το Καλοκαίρι πλησιάζει, τα σχολεία οδεύουν προς το τέλος και οι γονείς βρίσκονται σε διάφορα διλήμματα σχετικά με τις Καλοκαιρινές δραστηριότητες των παιδιών τους. Μια απλή παιδική κατασκήνωση ή ακόμη καλύτερα ένα Sports Camp, αποτελούν πάντα εξαιρετικές λύσεις για τα παιδιά. Τα πλεονεκτήματα  και στις δύο περιπτώσεις είναι πολλά και αν το αντέχει η τσέπη σας, μην διστάσετε να το δοκιμάσετε.

  

Η ανάγκη των παιδιών να κάνουν διακοπές είναι μεγάλη. Πολλές φορές οι γονείς δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να συγχρονίσουν τις διακοπές τους με τις αντίστοιχες των παιδιών. Οι προσφορές των κατασκηνώσεων συνεχώς διευρύνονται περιλαμβάνοντας κάθε είδους σπορ (από τοξοβολία μέχρι τένις) καθώς και ξένες γλώσσες και άλλα μαθήματα. Αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με τις αντίξοες συνθήκες που μεγαλώνουν τα παιδιά μας πολιορκούμενα απο την τεχνολογία και τα video games, μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως μια κατασκήνωση μόνο οφέλη μπορεί να έχει για το παιδί μας:

 

1) Το παιδί έρχεται σε επαφή με τη φύση


Ειδικά για τα παιδιά που μεγαλώνουν στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και δεν έχουν τη δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με τη φύση τακτικά, η κατασκήνωση είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Απο το να φυτέψουν ένα λουλούδι, μέχρι να συναντήσουν ένα καβούρι κατά τη διάρκεια ενός ράφτινγκ, τα παιδιά κάνουν και γνωρίζουν πράγματα που μέχρι πρότινος είχαν δεί μόνο σε βιβλία.

 

2) Το παιδί βρίσκεται σε συνεχή αθλητική δραστηριότητα που είναι καλό για την υγεία του


Με δεδομένο το πρόβλημα της παχυσαρκίας που ταλανίζει τη χώρα μας στις παιδικές ηλικίες, μια κατασκήνωση μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την σωματική υγεία του παιδιού. Η σωστή και συστηματική διατροφή σε συνδυασμό με την αθλητική δραστηριότητα που προσφέρει μια κατασκήνωση, συμβάλλουν αισθητά ώστε το παιδί να αποκτήσει την ισορροπία που χρειάζεται στην καθημερινότητα του.

 

ραφτινγκ

 

3) Το παιδί περνάει χρόνο με συνομίλικους του, κάνει νέες γνωριμίες και κοινωνικοποιείται


Ένα απο τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της κατασκήνωσης είναι ο χρόνος που καταναλώνει το παιδί με συνομίλικους του. Οι νέες γνωριμίες, οι νέες φιλίες, η συμμετοχή του σε ομαδικές δραστηριότητες και σπορ και η επαφή με το αντίθετο φύλο, προετοιμάζει το παιδί για την ένταξη του στην κοινωνία. Η κατασκήνωση αποτρέπει το παιδί απο το να κλείνεται στον εαυτό του και το φέρνει σε επαφή με μια πληθώρα διαφορετικών χαρακτήρων. Αυτή η κατάσταση προσφέρει στο παιδί την ιδιότητα της κριτικής σκέψης και το κάνει να μπορεί να αξιολογεί άλλα άτομα.

 

4) Το παιδί αποκτά μια πρωτόγνωρη εμπειρία


Ένα παιδί που θα φύγει για πρώτη φορά κοντά απο τους δικούς του πρόκειται να απογαλακτιστεί. Το αίσθημα της ελευθερίας απο τους γονείς του είναι καθοριστικό στην εναρμόνιση του με την κοινωνία, ενώ στην ουσία ο απαιτούμενος έλεγχος υπάρχει απο τους διοργανωτές. Το παιδί έρχεται σε επαφή με νέες δραστηριότητες που μπορεί να μην ήξερε καν οτι υπάρχουν. Η κατασκήνωση συμπεριλαμβάνει τη μάθηση νέων δεξιοτήτων με την ψυχαγωγία και κυρίως την αυτογνωσία του παιδιού.

 

5) Πειθαρχία-Οργάνωση-Υπευθυνότητα


Το παιδί αποκτά μια σειρά απο πολλά ψυχικά προτερήματα και πλάθει την προσωπικότητα του. Σημαντικά στοιχεία που μπορεί να αποκτήσει είναι η πειθαρχία, η οργάνωση και η υπευθυνότητα. Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης, το πρωινό ξύπνημα, οι συντονισμένες ώρες σίτισης και κολατσιού, η υπακοή στους κανόνες της κοινότητας και η διαχείριση των προσωπικών αρμοδιοτήτων συμβάλλουν στην καλλιέργεια των παραπάνω στοιχείων.