Οι Μαθητές Παρουσιάζουν Συμπτώματα Εθισμού στο Διαδίκτυο
Πρόσφατες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι μαθητές που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους περισσότερο, έχουν υψηλότερα επίπεδα απομόνωσης, μοναξιάς, κατάθλιψης και άγχους.

Τα συμπτώματα του ψηφιακού εθισμού, όπως η αυξημένη μοναξιά, το άγχος και η κατάθλιψη παρατηρήθηκαν σε διάφορα δείγματα μαθητών που ολοκλήρωσαν έρευνες σχετικά με τη χρήση smartphone κατά τη διάρκεια και εκτός τάξης. 

Έχει υπάρξει μια σαρωτική αλλαγή στη συμπεριφορά των μαθητών τα τελευταία χρόνια. Οι μαθητές συνήθιζαν στην τάξη να μιλούν ο ένας στον άλλο. Τώρα, όταν μπαίνεις σε αίθουσα, βρίσκονται στα κινητά τους τηλέφωνα. Κατά τη διάρκεια των διακοπών, βρίσκονται στα κινητά τηλέφωνα. Και όταν φεύγουν, βρίσκονται στα κινητά τους τηλέφωνα.

Η αδυναμία μας να αυτο-διαμορφώσουμε αυτή τη συμπεριφορά οδήγησε σε μία από τις πιο εκπληκτικές ανακαλύψεις. Συνολικά, προς μεγάλη έκπληξη, οι μαθητές που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης περισσότερο όταν βρίσκονται σε κοινωνικά περιβάλλοντα είναι οι μοναχικοί. Αυτό συμβαίνει καθώς στην πραγματική ζωή αισθάνονται ότι δεν είναι τόσο σημαντικοί όσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ένα γεγονός που τους κάνει να αισθάνονται ιδιαίτερα μελαγχολικοί.  Εάν παρατηρήσεις λοιπόν τέτοια συμπεριφορά και εσύ στο παιδί σου θα πρέπει να δράσεις με ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς.Για να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση του αυξανόμενου εθισμού στις ψηφιακές συσκευές ας δούμε τι μπορείς να κάνεις και τι να τους συμβουλεύσεις να κάνουν:

 

1. Περιόρισε το χρόνο έκθεσης τους σε αυτά.


2. Μέτρησε το χρόνο που ξοδεύει το παιδί σου στο να κοιτά τις συσκευές του και πόση ώρα ασχολείται με αυτά και περιόρισε το. Βρείτε από κοινού το πως.3. Σιγουρέψου ότι το παιδί σου απολαμβάνει την κοινωνική επαφή και τα συναισθήματα του είναι θετικά κατά τη διάρκεια συνομιλιών.


4. Υποτιμάς τη συναισθηματική ισχύ αυτού του συναισθήματος. Έλεγξέ πώς αντιδράτε συναισθηματικά.5. Βοήθησε το να περιορίσει τις ειδοποιήσεις. 


Είναι το Facebook, Instagram ή άλλη ενημερωτική έκδοση; Βοήθησε το να τα φιλτράρει μόνο του και να περιορίζει τις περιττές πληροφορίες που λαμβάνει και δεν του προάγουν κάποια γνώση ούτε το βοηθούν να αναπτύξει κάποια ικανότητα.

 

6. Ανάγκασε το παιδί σου να εστιάσει την προσοχή του κάπου αλλού.


Δείξε του πόσα παραπάνω πράγματα θα μπορούσε να κάνει αντί να είναι όλη την ώρα πάνω από το κινητό. Πόσα παραπάνω πράγματα μπορεί να κερδίσει και μάθε του ότι δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό.

 

7. Περάστε όλοι μαζί μια μέρα χωρίς καθόλου οθόνες από τον ψηφιακό κόσμο.


Δοκίμασε ένα πείραμα με την οικογένειά όπου περνάτε μια ολόκληρη μέρα χωρίς ψηφιακές συσκευές. Πόσο χαμένος αισθάνεσαι χωρίς αυτούς; Απενεργοποιήστε τα τηλέφωνα σας όλοι.

 

Social Media και Αθλητές


Σε προηγούμενο άρθρο μας στα νέα της Athlometrix, είχαμε ασχοληθεί εκτενέστερα για την χρήση των Social Media από τους αθλητές, καθώς και την σωστή διαχείριση των ηλεκτρονικών τους προφίλ.

Σήμερα, η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει ολοένα και περισσότερο. Πιο συγκεκριμένα, το νέο μεγάλο αστέρι του ελληνικού τένις, Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος είδε την καριέρα του να παίρνει την κατιούσα τους τελευταίους μήνες με αλεπάλληλους πρόωρους αποκλεισμούς στα τουρνουά που συμμετείχε, με προσωπική του ανάρτηση στο Twitter ανακοίνωσε στο κοινό πως θα απενεργοποιήσει όλους τους προσωπικούς του λογαριασμούς σε Facebook, Instagram και Twitter, ώστε να... απεξαρτηθεί! 

Ο κορυφαίος έλληνας τενίστας από την Καρδίτσα, λίγες ώρες πρίν το Davies Cup, προέβη στη συγκεκριμένη ανακοίνωση αφού πρώτα συνειδητοποίησε πως ήταν εξαρτημένος από το κινητό του τηλέφωνο και ξόδευε πολύτιμη ενέργεια και χρόνο καθημερινά στα Social Media:

«Ο λόγος που αποφάσισα να το κάνω αυτό είναι για να ανανεωθώ, να έρθω πιο κοντά με ανθρώπους που μετράνε για μένα και όχι να είμαι συγκεντρωμένος σε ανθρώπους που δε γνωρίζω, σε ανθρώπους που δεν έχουμε κάποια σχέση. Κάνοντάς το αυτό θα έχω περισσότερο χρόνο για τους αγαπημένους μου ανθρώπους, τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζομαι περισσότερο. Δε νομίζω να το μετανιώσω, γιατί είναι σαν απεξάρτηση… είναι απεξάρτηση. Είμαι σίγουρος πως θα με κάνει να αισθανθώ καλύτερα, θα μείνω έκπληκτος αν δεν συμβεί αυτό. Δε ζούμε τις στιγμές και αυτό είναι που με τρομάζει – θέλω να είμαι παρών».

 

 

ΠΗΓΗ