Οι Ευεργετικές Ιδιότητες της... Τσίχλας στα Παιδιά!
Κάναμε την έρευνα μας και καταρρίπτουμε ακόμη έναν μεγάλο μύθο που μας έλεγαν όταν ήμασταν μικροί: «Μην τρώς τσίχλες θα χαλάσουν τα δόντια σου!» .

Οι ειδικοί αποφάνθηκαν. Οι τσίχλες έχουν ευεργετικές ιδιότητες στον άνθρωπο και τα παιδιά. Φυσικά μην περιμένετε να διαβάσετε ότι επιτρέπονται οι τσιχλόφουσκες και οι τσίχλες με ζάχαρη, όμως το να μασάει κανείς τσίχλα στην καθημερινότητα του μπορεί να έχει αρκετά θετικά αποτελέσματα.

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε πως δεν πρέπει να δίνετε τσίχλες σε παιδιά κάτω των 4 ετών. Δεύτερον, μπορείτε να ξεκινήσετε να δίνετε τσίχλες στα παιδιά οι οποίες είναι σε σχήμα φύλλου και όχι κύβος η μπαλάκια για να μην πνιγούν. Τρίτον, φροντίστε οι τσίχλες να είναι μαλακές και όχι σκληρές ώστε να αποφύγετε σπασίματα δοντιών που βρίσκονται ακόμη στην ανάπτυξη. Τέλος, εξηγείστε με πολλούς τρόπους στα παιδιά σας πως δεν πρέπει να καταπίνουν τις τσίχλες, αλλά αφού τις βαρεθούν να τις φτύσουν. 

Γιατί κάνει καλό να μασάμε τσίχλα όμως;


1 Κάνει καλό στα δόντια! Βοηθά στην έκκριση επιπλέον σάλιου, το οποίο είναι το καλύτερο εργαλείο μας ενάντια στην τερηδόνα. Το σάλιο περιέχει ουσίες που καταπολεμούν τα βακτηρίδια και βοηθούν στην αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούν αυτά στα δόντια.

2 Η έκκριση σάλιου διευκολύνει επιπλέον και τη διαδικασία της πέψης.

3 Ενδυναμώνει τη μνήμη. Έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ μασάμε, αυξάνεται η δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τη μνήμη (ιππόκαμπος).

4 Μειώνει συμπτώματα άγχους. Η ρυθμική κίνηση του μασήματος βοηθά στην απελευθέρωση εντάσεων.

5 Περιορίζει τη συνεχή αναζήτηση ανθυγιεινών σνακ

6 Καλύτερα τσίχλα, παρά μολύβι ή νύχια! Όταν το στόμα είναι ήδη απασχολημένο, δεν αναζητά μη βρώσιμα πράγματα (μολύβια, νύχια, μανίκια, μαλλιά κλπ) για να ασχοληθεί!

7 Το παιδί μασώντας τσίχλα βάζει τον εγκέφαλο να λειτουργεί προσπαθώντας να κάνει 2 πράγματα ταυτόχρονα. Να σκέφτεται ενώ μασάει. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι τα επιθυμητά και το μάσημα της τσίχλας να προκαλεί μικρή διάσπαση προσοχής, δεν παύει όμως να αποτελεί εξάσκηση ώστε να μπορεί στο μέλλον το παιδί να κάνει περισσότερα απο 1 πράγμα ταυτόχρονα.

8 Έχει πλάκα!

9 Βοηθά τη διατήρηση κατάλληλης στάσης σώματος για περισσότερο χρόνο. Κατά τη μάσηση ενεργοποιούνται ταυτόχρονα και ορισμένοι μύες της ωμικής ζώνης και του κορμού, βελτιώνοντας σε ένα βαθμό τη στάση μας.

10 Ενισχύει την απόδοση σε οπτικοκινητικές δραστηριότητες καθώς βοηθά στην οπτική εστίαση.

  

Απαγορεύεται να καταπίνουμε τις τσίχλες!


Έχετε πιθανώς ακούσει ότι αν καταπιούμε τσίχλα αυτή «κολλάει» στο έντερο ή μπορεί να παραμείνει στο στομάχι έως και για επτά χρόνια.

Η αλήθεια όμως είναι ότι το γαστρεντερικό μας σύστημα μπορεί να απορρίψει την τσίχλα όπως απορρίπτει οτιδήποτε άλλο τρώμε. Η τσίχλα βέβαια δεν διασπάται όπως οι περισσότερες τροφές, όμως περνά από το γαστρεντερικό σωλήνα και απορρίπτεται από το σώμα μέσα σε μερικές ημέρες, αναφέρει σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics.

Οι ερευνητές σημειώνουν, ωστόσο, πως υπάρχει κίνδυνος απόφραξης του οισοφάγου ή του εντέρου σε περίπτωση κατάποσης της τσίχλας, οπότε σε καμία περίπτωση δεν είναι καλή συνήθεια να την καταπίνετε.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, οι γονείς δεν θα πρέπει να αφήνουν τα πολύ μικρά παιδιά να τρώνε τσίχλες, καθώς δεν μπορούν να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να τις καταπίνουν. Η επαναλαμβανόμενη κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια διάρροιας, πόνου στην κοιλιά κ.α.

Κλείνοντας, είναι ευκόλως κατανοητό  το γεγονός πως ένα παιδί το οποίο συνηθίζει να μασάει τακτικά τσίχλες κατά την εφηβεία, παρουσιάζει μικρότερες πιθανότητες να γίνει καπνιστής.

 

Πληροφορίες: ΠΗΓΗ

 

Επιμέλεια: Ασημακόπουλος Παναγιώτης