Οι Ευεργετικές Ιδιότητες της Σοκολάτας Υπέρ Των Αθλητών
Ένα αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων είναι η σοκολάτα. Οι νέοι καταναλώνουν πολύ συχνά γλυκά και πολλές φορές αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα στην υγεία τους.

Η κατανάλωση των γλυκών και συγκεκριμένα της σοκολάτας, θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, έτσι ώστε να κερδίζει ο οργανισμός μόνον τα ευεργετικά της στοιχεία. Η υπερκατανάλωση σοκολάτας εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους, με σημαντικότερους την αύξηση του επιπέδου των σακχάρων στον οργανισμό, αλλά και τη συσσώρευση λίπους.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η σοκολάτα αποτελεί κι αυτή από τη μεριά της μια μορφή υδατάνθρακα. Προτιμήστε να καταναλώσετε σοκολάτα τις ημέρες που το γεύμα σας δεν περιλαμβάνει αρκετές ποσότητες υδατάνθρακα.

σοκολάτα

 

Τα είδη της σοκολάτας


Η σοκολάτα παράγεται από τον καρπό του δέντρου κακάο. Ο καρπός αυτός, χωρίζεται σε 2 βασικά συστατικά, την κακαόμαζα και το βούτυρο κακάο , αφού πρώτα περνάει από επεξεργασία. Τα είδη της σοκολάτας, χωρίζονται ανάλογα με την περιεκτικότητα κάθε πλάκας σε κακάο, βούτυρο, ζάχαρη, γάλα, ξηρούς καρπούς και άλλα υλικά όπως σταφίδες και λικέρ.

• Κακάο
Το κακάο είναι ένα προϊόν σοκολάτας σε σκόνη, με περιεκτικότητα σε βούτυρο και κακάο μεταξύ 10% - 25%.

• Κουβερτούρα
Η κουβερτούρα αποτελείται από κακαόμαζα, βούτυρο κακάο και ζάχαρη. Το ποσοστό της κακαόμαζας είναι αυτό που καθορίζει την ποιότητα αλλά και τη γεύση της σοκολάτας σε μεγάλο βαθμό. Το ποσοστό αρχίζει από το 50% για τις περισσότερο κοινές σοκολάτες και φτάνει το 70% για σοκολάτες υψηλής περιεκτικότητας σε κακαόμαζα. Η σοκολάτα εξαιρετικής ποιότητας αγγίζει το 95% ποσοστού κακαόμαζας και αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό της απόλυτης μπίτερ σοκολάτας χωρίς προσθήκη ζάχαρης στην αγορά.

• Σοκολάτα γάλακτος
Αποτελείται από κακαόμαζα, ζάχαρη και γάλα (ή σκόνη γάλακτος). Το ποσοστό της κακαόμαζας είναι κατά μέσο όρο στο 35%.

• Λευκή σοκολάτα
Αποτελείται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα (ή σκόνη γάλακτος) και δεν περιέχει καθόλου κακαόμαζα.

• Σοκολάτα υγείας
Η σοκολάτα υγείας έχει μέτρια περιεκτικότητα σε κακάο, συνήθως 40% - 45%


Διατροφική αξία


Διατροφικά η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών.

Επίσης πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η σοκολάτα τονώνει την ψυχολογία μας και ανεβάζει την διάθεση. Παρακάτω θα αναφέρουμε γιατί είναι καλό να καταναλώνουμε σοκολάτα πριν ή μετά την προπόνηση.

• Απόδοση
Η σοκολάτα βελτιώνει την απόδοση μας σε έναν αγώνα αλλά και στην προπόνηση μας

• Γλυκογόνο
Η κατανάλωση της σοκολάτας μετά από προπόνηση ή αγώνα βοηθάει στην αποκατάσταση του γλυκογόνου των μυών

• Τόνωση
Το κακάο περιέχει την ουσία θεοβρωμίνη, που μαζί με το μαγνήσιο και το φώσφορο, μειώνουν την κούραση, διώχνουν την υπνηλία και βελτιώνουν τη διάθεση. Ενεργοποιούν το σώμα για να παράγει περισσότερη ενέργεια.

• Ενέργεια
To κακάο είναι πλούσιο από βιταμίνες του συμπλέγματος β και συμβάλει στην ενέργεια του αθλητή.

• Οστά και αρθρώσεις
Η σοκολάτα περιέχει χαλκό, ασβέστιο, μαγνήσιο στοιχεία που συμβάλουν στην προστασία των οστών και των αρθρώσεων.

• Ανοσοποιητικό
Κατά τη διάρκεια της προπόνησης αντοχής ή κάποιας σκληρής προπόνησης το ανοσοποιητικό σου σύστημα μπορεί να γίνει πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις. Τα φλαβονοειδή, οι βιταμίνες C, Ε και ο ψευδάργυρος που περιέχει η σοκολάτα ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

γλυκα

Μαύρη σοκολάτα (σοκολάτα υγείας)


Η μαύρη σοκολάτα όπως γνωρίζουμε αποτελεί το πιο υγιεινό είδος σοκολάτας κυρίως για τους αθλητές. Παρατηρούμε βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι η απόδοση βελτιώνεται κατά 50%. Καλό θα είναι να καταναλώνουμε 1-2 μπάρες 45 λεπτά πριν από την προπόνηση. Επιπρόσθετα, η μαύρη σοκολάτα προσθέτει χρόνια στην ζωή σας, βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, προστατεύει την επιδερμίδα από τις ακτίνες UV και καταπολεμά άγχος και στρες.

 

Η Σοκολάτα φέρνει την ευτυχία!


Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως έρευνες επιστημόνων έδειξαν πρόσφατα πως η σοκολάτα έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί τις ενδορφίνες του οργανισμού!

Οι ενδορφίνες είναι μικρές ομάδες πρωτεϊνών που παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού και διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και αποτελούν ισχυρότατο παυσίπονο - εκατό φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη.

Η δράση τους είναι ιδιαιτέρως ευεργετική, καθώς μας ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, βελτιώνουν τη διάθεση εξουδετερώνοντας τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, που προκαλεί το στρες , ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης.

Όταν οι ενδορφίνες παράγονται σε μεγάλες ποσότητες, συμβάλλουν στην υγεία των οργάνων του σώματος.

Τα επίπεδα των ενδορφινών αυξάνονται όταν εκτελούμε κάποιες λειτουργίες. Η γυμναστική, το γέλιο και η κατανάλωση σοκολάτας είναι κάποιες από αυτές.

ενδορφίνες

 

Ο Μύθος ερρίφθη!


Ο μύθος ερρίφθη! Δεν είναι κακό να καταναλώνουν οι αθλητές σοκολάτα. Το μυστικό όμως είναι, να καταναλώνουν τη σοκολάτα με συγκεκριμένο μέτρο ώστε να μην έχει αρνητική επίδραση στον οργανισμό τους. Ένα κομμάτι σοκολάτα 45 λεπτά πριν την προπόνηση ή τον αγώνα είναι αρκετό.

Επίσης άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος τους, μπορούν να καταναλώσουν μια μέτρια ποσότητα σοκολάτας μετά από τουλαχιστον 1 ώρα άσκηση. Ένας οργανισμός  ο οποίος ασκήθηκε για 1 ώρα συνεχόμενη, συνεχίζει να μεταβολίζει για τουλάχιστον ακόμη μια ώρα μετά το τέλος της άσκησης. Επομένως αυτή είναι και η κατάλληλη ώρα για μια μικρή θερμιδική ατασθαλία, καθώς ο οργανισμός θα μεταβολίσει την τροφή άμεσα χωρίς να αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες λίπους.

Στην διατροφή μας δεν θα πρέπει να υπάρχει τροφή, η οποία θα μετατρέπει την ενέργεια σε λίπος. Αν καταναλώνουμε μικρές ποσότητες σοκολάτας την ημέρα, δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα στην υγεία μας. Αντίθετα θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε σε μια δύσκολη μέρα με αρκετές υποχρεώσεις.

 

Επιμέλεια: Μπάμπαλης Στέλιος

Συντακτική Ομάδα Athlometrix