Οφέλη και Πλεονεκτήματα των Ασκήσεων Με Το Βάρος του Σώματος
Πολλοί αθλητές και bodybuilders πιστεύουν ότι η προπόνηση με τη χρήση μόνο του σωματικού τους βάρους, για δύναμη και μυϊκή ανάπτυξη, είναι αναποτελεσματική. Βεβαίως, οι ασκήσεις με βάρη, χρησιμοποιώντας σύνθετες κινήσεις με τη σωστή ένταση, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ιδανικής προπόνησης. Αλλά αν αγνοήσουμε τα οφέλη των ασκήσεων σωματικού βάρους είναι σαν να ακυρώνουμε το bodybuilding από τις ρίζες του!

Κάθε κίνηση που κάνουμε περιλαμβάνει τη χρήση και τον έλεγχο του δικού μας σωματικού βάρους,προκειμένου να εκτελεστεί σωστά. Για να γίνετε καλύτεροι σε οποιαδήποτε μορφή άσκησης ή σωματικής προσπάθειας, θα πρέπει πρώτα να μάθετε να είστε κυρίαρχοι του σώματός σας με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους. Θα πρέπει δηλαδή, να είστε σε θέση να χειριστείτε το βάρος του σώματός σας σε οποιαδήποτε κίνηση πριν αρχίσετε να προσθέτετε κιλά στις μπάρες. Για παράδειγμα, αν δεν μπορείτε να εκτελέσετε απλά pushups ή βαθιά καθίσματα με τη σωστή φόρμα, πως θα μπορείτε να βάλετε κιλά στην μπάρα.Ακόμη και αφότου έχετε δημιουργήσει σταθερά θεμέλια δύναμης, οι ασκήσεις σωματικού βάρους θα πρέπει να εξακολουθούν να αποτελούν βασικό στοιχείο στο πρόγραμμα ενδυνάμωσής σας. Υπάρχουν μια σειρά από μοναδικά πλεονεκτήματα που κάνουν αυτά τα είδη των ασκήσεων ωφέλιμα, συμπεριλαμβανομένων:

 

Διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος


Με τις ασκήσεις σωματικού βάρους, δίνετε σήμα σε όλο σας το νευρικό σύστημα να ενεργοποιηθεί . Αυτή η αυξημένη ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος οδηγεί σε μεγαλύτερη μυϊκή προσαρμογή, καθιστώντας σας ολοένα και πιο ικανούς για δυσκολότερες και δυνατότερες ασκήσεις.

 

Ενεργοποίηση πολλών μυών ταυτόχρονα


Επειδή οι ασκήσεις σωματικού βάρους απευθύνονται σε μεγάλες μυϊκές ομάδες με έναν πιο ολοκληρωμένο τρόπο από ότι οι ασκήσεις με βάρη, θα ενεργοποιηθούν επίσης και όλοι οι μικρότεροι μύες (σταθεροποιητές) . Αυτού του είδους οι ασκήσεις συνήθως περιλαμβάνουν τη σταθεροποίηση του σώματος χωρίς την υποστήριξη ενός πάγκου ή μιας μηχανής. Ετσι αναπτύσεται μεγαλύτερη σταθερότητα στις αρθρώσεις. Οι μύες του κορμού πρόκειται επίσης να ωφεληθούν, καθώς θα συμμετέχουν αρκετά σαν αντίβαρο για να παρέχουν μια ισχυρή, σταθερή βάση από την οποία θα ξεκινήσει η κίνηση του υπόλοιπου σώματος.

 

Κάμψεις


Οι κάμψεις ή κατά το κοινώς λεγόμενο push ups έχουν συνδυάσει το όνομα του με τη ταλαιπωρία και το καψόνι. Η άμεση επιβάρυνση σε συνδυασμό με την εύκολη τεχνική εκτέλεσης έδωσαν διαχρονικά τρόπο άμεσης επιβολής τιμωρίας. Πόσο ωφέλιμη είναι πραγματικά μια τόσο απλή άσκηση; Όσο δεν φαντάζεστε. Τα push ups είναι το απόλυτο εργαλείο προπόνησης όταν δεν υπάρχει εξοπλισμός, ενώ εύκολα εισάγουν στη σκληρή προπόνηση τους νέους αθλητές. Όταν αναφερόμαστε στις κάμψεις μιλάμε καθαρά για προπόνηση κορμού. Η σημαντικότερη διαφοροποίηση στη τεχνική εκτέλεσης αφορά τη θέση των χεριών. Στην απλούστερη μορφή τα χέρια παραμένουν στο άνοιγμα των ώμων.

Πρωταγωνιστές μύες: Θωρακικοί
Συμπρωταγωνιστές: Τρικέφαλοι, δελτοειδείς
Τεχνική: Κρατώντας το σώμα σε ευθεία θέση και τα πόδια σχεδόν ενωμένα δίνουμε ώθηση προς τα επάνω χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τη δύναμη των χεριών. Η άσκηση απομονώνει περισσότερο τους θωρακικούς όταν οι παλάμες βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από το άνοιγμα των ώμων.

 

Κοιλιακοί


Το όνομά τους προκύπτει από τη λέξη κοιλιά. Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες κοιλιακών μυών όπως οι άνω (στο επάνω μέρος της κοιλιάς) οι κάτω (στο κάτω μέρος) και οι πλάγιοι (αριστερά-δεξιά της). Είναι πολύ εύκολο να τους γυμνάσουμε μόνοι μας ή με κάποιο όργανο γυμναστικής. Πολλές φορές μπορούμε να "απομονώσουμε" τους άνω και κάτω κοιλιακούς, γυμνάζοντας την κάθε ομάδα ξεχωριστά. Πολλές φορές δεν είναι ορατοί γιατί από πάνω υπάρχει ένα στρώμα λίπους. Είναι φυσιολογικό μιας και εκεί βρίσκονται οι περισσότερες λιπαποθήκες του ανθρώπου. Μπορούμε να το εξαλείψουμε με ασκήσεις γράμμωσης ώστε πλέον να είναι ορατοί και το σώμα μας να φαίνεται πιο ωραίο. 

Έλξεις


Οι έλξεις είναι από εκείνες τις ασκήσεις που χτίζουν δύναμη, σταθερότητα, συντονισμό, φυσική κατάσταση καθώς γυμνάζουν όλους τους μύες του άνω μέρους του σώματος.

 

Επιμέλεια: Παπάζογλου Φίλιππος

Συντακτική Ομάδα Athlometrix