Όχι στον Ρατσισμό στα Γήπεδα - Ναι στη Διαφορετικότητα
Ο ρατσισμός από όποιον κι αν προέρχεται φανερώνει έλλειψη ορθής σκέψης, πνευματική σύγχυση, αδυναμία και δυσκολία στο να καταλάβει ο θύτης ότι μια τέτοια ενέργεια μειώνει και τον ίδιο ως άνθρωπο. Είναι ένα φαινόμενο που από μόνο του είναι αποτρόπαιο και μειώνει σε τραγικό βαθμό την ανθρώπινη φύση.

Δυστυχώς το φαινόμενο του ρατσισμού έχει αναπτυχθεί πολύ στον αθλητισμό και κυρίως στο ποδόσφαιρο. Παρόλο που γίνονται προσπάθειες από μεγάλους οργανισμούς (UEFA, FIFA, EUROLEAUGE) για την καταπολέμηση του ρατσισμού, δεν σταματούν διάφορα σημάδια του να κάνουν την εμφάνιση τους στα γήπεδα. Οι άνθρωποι που βιώνουν τον ρατσισμό μέσα στα γήπεδα είναι ουσιαστικά οι «πρωταγωνιστές» δηλαδή οι ίδιοι οι παίχτες.

 

Ρατσιστική Επίθεση σημαίνει...


Ως ρατσιστικές συμπεριφορές νοούνται τα πανό με ακροδεξιό και ναζιστικό περιεχόμενο, οι ναζιστικοί χαιρετισμοί, οι αποδοκιμασίες και οι χαρακτηρισμοί που συνήθως εκδηλώνονται σε βάρος μαύρων ποδοσφαιριστών. Όπως εξειδικεύεται στο άρθρο 14 του πειθαρχικού κώδικα της UEFA, ρατσιστική είναι η προσβλητική συμπεριφορά για το χρώμα του δέρματος, τη φυλή, τη θρησκεία και την καταγωγή που εκδηλώνεται προς ένα άτομο ή ομάδα ατόμων.

 

Τι κάνουν όμως οι αρμόδιες αρχές για να περιορίσουν το φαινόμενο;


Οι πιο συχνές τιμωρίες είναι το "κλείσιμο" του γηπέδου ή τμήματος της εξέδρας όπου σημειώθηκε το συμβάν για ένα ματς, μαζί με κάποιο χρηματικό πρόστιμο. Η μίνιμουμ ποινή που προβλέπεται στον πειθαρχικό κώδικα της UEFA για ρατσιστική συμπεριφορά είναι το "μερικό κλείσιμο κερκίδας". Η δεύτερη ποινή είναι ο αποκλεισμός της έδρας για έναν αγώνα μαζί με πρόστιμο που φτάνει μέχρι τα 50.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπών προβλέπονται οι ποινές της τιμωρίας έδρας άνω της μιας αγωνιστικής, της απώλειας αγώνα, της αφαίρεσης βαθμών και της αποβολής από τη διοργάνωση. Στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου δίνεται η δυνατότητα διακοπής του αγώνα από τον διαιτητή.

 


FARE


Υπεύθυνη για την παρατήρηση και "καταγγελία" τέτοιων επεισοδίων στο ποδόσφαιρο είναι η FARE (Football Against Racism in Europe). Είναι ένα διεθνές δίκτυο συμβεβλημένο με τη FIFA και την UEFA. Οι συνεργαζόμενοι μαζί της συντάσσουν εκθέσεις από γήπεδα στα οποία παρατηρούνται ρατσιστικές συμπεριφορές και οι εκθέσεις στέλνονται στην αρμόδια διοργανώτρια αρχή για την επιβολή ποινών.

Στη "μαύρη λίστα" λοιπόν της FARE μόνο φέτος έχουν μπει πάνω από 40 υποθέσεις. Σε κάποιες από αυτές έχουν τιμωρηθεί οι ομάδες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εκκρεμούν αποφάσεις από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA. Να σημειωθεί εδώ ότι ανάμεσα στις χώρες στις οποίες το φαινόμενο συναντάται συχνότερα, βρίσκονται πολλές της Ανατολικής Ευρώπης.

 

Περιστατικά Ρατσισμού σε Επώνυμους Αθλητές


Dani Alves


Ο παίχτης της BARCELONA δέχτηκε ρατσιστική επίθεση από τους οπαδούς της Βιγιαρεάλ καθώς την ώρα που πήγαινε να εκτελέσει κόρνερ εκτοξεύτηκε μία μπανάνα προς το μέρος του. Ο ίδιος πάντως δεν πτοήθηκε καθώς σήκωσε και έφαγε την μπανάνα(!) δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως πρέπει να πατάξουμε τον ρατσισμό κάθε μορφής.

 

Mario Balotelli


Ο Balotelli έχει δεχτεί αμέτρητες φορές ρατσισμό στα γήπεδα από τους αντίπαλους οπαδούς λόγω του χρώματος του καθώς τον παρομοιάζουν με μαϊμού. Μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις ρατσισμού που έχει δεχτεί είναι στα social media όταν μετά από την ήττα της Manchester City ακόμα και οπαδοί της ομάδας του τον «έλουσαν» με ρατσιστικές ύβρεις.

 

Patrice Evra
O τότε παίχτης της United είχε δεχτεί ρατσιστική επίθεση από τον Luis Suarez καθώς μετά από μία μονομαχία που είχαν οι δυο τους ο δεύτερος τον αποκάλεσε «μαύρο» θέλοντας να τον υποβαθμίσει για το χρώμα δέρματος του. Φυσικά η τιμωρία ήταν βαριά για τον Suarez καθώς η Uefa του επέβαλε πρόστιμο 40.000 δολάρια και αποκλεισμό για 8 αγώνες.

 

Manny Pacquiao
Στην μεγάλη αναμέτρηση που είχε με τον Floyd Mayweather ο Manny δέχτηκε ρατσιστική επίθεση από τον αντίπαλο μποξέρ. Ο Floyd σε δηλώσεις που έκανε αναφέρθηκε στο «κιτρινιάρικο» χρώμα επιδερμίδας του Pacquiao καθώς εξέφρασε και πολλές ύβρεις απέναντι του.

 

Καταπολέμηση Ρατσισμού


Η εκπαίδευση είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς που θα είναι ανεκτική, για να μπει ένα τέλος στο φαύλο κύκλο των διακρίσεων της στέρησης και του αποκλεισμού. Η ποιοτική εκπαίδευση είναι απαραίτητη, ώστε τα παιδιά να αναπτυχθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό και να συνειδητοποιήσουν τα δικαιώματα των άλλων. Τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι πρέπει να εφοδιάζονται με τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αποδοχής και της εκτίμησης της διαφορετικότητας σε οποιαδήποτε κοινωνία κι αν ζουν.

 

ΠΗΓΗ

Επιμέλεια: Φίλιππος Παπάζογλου

Συντακτική ομάδα Athlometrix