Η Μέθοδος Του Βελονισμού Στους Αθλητές
Η μέθοδος του βελονισμού είναι μια θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη και πολύπλοκη θεραπευτική τεχνική, η οποία βασίζεται στην ανώδυνη τοποθέτηση βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Ο βελονισμός είναι γνωστός για την αποτελεσματικότητά του στην ελάττωση του πόνου. Αυτή του η ιδιότητα αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τους αθλητές που ταλαιπωρούνται από συχνούς τραυματισμούς και κακώσεις.

Ο βελονισμός είναι πολύ ευεργητικός καθώς είναι μια αρκετά αποτελεσματική θεραπεία στις αθλητικές κακώσεις. Βοηθάει στην μείωση του πόνου, αυξάνει την αιματική ροή, αυξάνει το εύρος κίνησης και επιταχύνει και την επούλωση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει τον βελονισμό ως ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τραυματισμούς, ορθοπεδικές παθήσεις καθώς και για τον οξύ και χρόνιο πόνο.

Αξίζει να αναφέρουμε αν και πολλοί εκπλήσσονται πως ο βελονισμός προσφέρει θετικές παρεμβάσεις περισσότερο κατά την διάρκεια της προπόνησης, παρά στην περίπτωση κάποιου τραυματισμού. Αυτό συμβαίνει διότι ο βελονισμός αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, ενισχύει στην χαλάρωση και την αποκατάσταση μετά από μια πιεστική προπόνηση ενώ βελτιώνει και την απόδοση. Επίσης είναι σημαντικό να προσθέσουμε  ότι οι αθλητές οι οποίοι περιλαμβάνουν στο μέρος της προπόνησης τον βελονισμό έχουν λιγότερους τραυματισμούς, ενώ φαίνεται να προσφέρει και μεγαλύτερη απόλαυση σε σχέση με άλλους τρόπους θεραπείας.

Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους όπως φυσικοθεραπεία, μαλάξεις, διατάσεις και χειροπρακτική. Όλα τα φυσικά αυτά μέσα μπορούν να συνδυαστούν για να βοηθήσουν τους αθλητές να επιτύχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.


Ο βελονισμός όπως προαναφέραμε μειώνει το πόνο από τις προπονήσεις και αυξάνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα.


Αυτό βοηθάει τους αθλητές  με τη χαλάρωση των μυών τους και την μείωση της φλεγμονής. Η χρήση του βελονισμού για την ανακούφιση του πόνου θα πρέπει να εφαρμόζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο γιατρό για να είναι απόλυτα ασφαλής καθώς και την αποφυγή οποιασδήποτε παρενέργειας . Σε μια μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan βρήκαν ότι ο βελονισμός επηρεάζει μακροπρόθεσμα την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τον πόνο.

Ο βελονισμός εκτός από την ανακουφίσει του πόνου βοηθάει στην ρύθμιση των διαταραχών του ύπνου, όπως αϋπνία ή ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός ενισχύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ακόμα ένα θετικό με την χρήση του βελονισμού είναι και η ευαισθητοποίηση. Ο βελονισμός βοηθά να συντονιστεί το σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματα. Η ανά πάσα στιγμή αίσθηση του εαυτού μας και του χώρου που μας περιβάλλει αποτελεί πλεονέκτημα εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου.

Κλείνοντας θα μπορούσαμε να πούμε πως ο βελονισμός αποτελεί ένα ισχυρό πλεονέκτημα για όλους τους αθλητές, ενώ είναι και ένα ισχυρό μέσο πρόσληψης που χρησιμοποιείται στις προπονήσεις και πριν τους αγώνες και ωφελεί στην υγεία και επίδοση του κάθε αθλητή.

 

 Επιμέλεια: Μπάμπαλης Στέλιος

 Συντακτική Ομάδα Athlometrix