Ο Τερματοφύλακας Στο Σύγχρονο Ποδόσφαιρο
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, η θέση του τερματοφύλακα έχει εξελιχθεί αρκετά και δεν είναι απλά ένας παίκτης ο οποίος απλά διαφυλάττει την εστία του από ένα γκολ της αντίπαλης ομάδας. Η θέση του τερματοφύλακα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η πιο κρίσιμη μέσα στον αγωνιστικό χώρο λόγω των αρκετών ευθυνών που έχει τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό κομμάτι. Παρακάτω, θα αναλύσουμε κάποια από τα βασικά του καθήκοντα και τα προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος για να είναι ικανός να αποδώσει στη συγκεκριμένη θέση.

 

Καθήκοντα


  

• Να αποκρούει τα αντίπαλα σουτ για την αποφυγή σκοραρίσματος
• Να συμπεριφέρεται σωστά στις διάφορες σέντρες
• Να καθοδηγεί και να υποστηρίζει την άμυνα
• Να τροφοδοτεί τους συμπαίκτες του με τα χέρια ή τα πόδια και να οργανώνει το παιχνίδι από πίσω
• Να οργανώνει το τοίχος και να τοποθετείται σωστά όταν η ομάδα δέχεται φάουλ ή κόρνερ

Όπως παρατηρούμε λοιπόν, τα καθήκοντα του τερματοφύλακα είναι αρκετά και χρειάζονται ιδιαίτερα προσόντα για να ανταπεξέλθει κάποιος στα παραπάνω.

 

Προσόντα


  

Εκτός των αθλητικών προσόντων, δηλαδή του κατάλληλου ύψους, της αλτικότητας, των αντανακλαστικών και της δύναμης, που πρέπει κάποιος να διαθέτει για να χαρακτηριστεί ως αρκετά ικανός, τα παραπάνω θα πρέπει να συνδυάζονται και με πνευματικά προσόντα, όπως η ψυχραιμία, η σωστή λήψη αποφάσεων, η ηγεσία κλπ. Όλα αυτά σε συνδυασμό και μόνο μπορούν να συνθέσουν έναν τερματοφύλακα αρκετά αξιόλογο για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτό το δύσκολο ρόλο που του εμπιστεύεται ένας προπονητής και μια ολόκληρη ομάδα.

 

Τέλος, έχουμε παρατηρήσει αρκετές φορές στην ιστορία του ποδοσφαίρου σε όλα τα επίπεδα ότι ένας τερματοφύλακας μπορεί να κρίνει από ένα απλό αποτέλεσμα ενός αγώνα έως και την κατάκτηση ενός από τα κορυφαία τρόπαια του ποδοσφαίρου. Πρέπει λοιπόν, να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση από τους προπονητές στην επιλογή του κατάλληλου αθλητή για αυτή τη θέση από μικρή κιόλας ηλικία αλλά και εξειδικευμένη προπόνηση έτσι ώστε ένας τερματοφύλακας να είναι αρκετά ικανός να διαφυλάττει ανέπαφη την εστία του και όχι μόνο.

 

Τσιγαρίδας Παναγιώτης

Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών

Προπονητής Φυσικής Κατάστασης Ποδοσφαίρου