Ο Σωστός Ύπνος Θα Σε Κάνει Πρωταθλητή!
Στους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης εποχής που συνδυάζει υποχρεώσεις (σχολείο), δραστηριότητες (προπονήσεις) και χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, ο σωστός ύπνος κρίνεται καταλυτικός για την απόδοση σου μέσα στην ημέρα!

Ο ύπνος πρέπει να ξέρεις πως είναι τόσο σημαντικός για έναν νέο αθλητή, όσο είναι και η διατροφή του. Ο καλός ο ύπνος θρέφει τα παιδιά και συμβάλει στον υγιεινό τρόπο ζωής. Έχουμε τονίσει πάμπολλες φορές πως ένας αθλητής που θέλει να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο και να αγωνίζεται τακτικά βελτιώνοντας συνεχώς την απόδοση του, οφείλει να προσέχει το σώμα του καθώς είναι το κύριο εργαλείο της δουλειάς του. Στα πλαίσια της συντήρησης ενός καλός σώματος και της ενδυνάμωσης του οργανισμού, ο ύπνος παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο.

 

υπνος αθλητή

 

Γιατί είναι κακό να πηγαίνεις αργά για ύπνο; 1. Η έλλειψη ύπνου μειώνει τη διανοητική σου εγρήγορση και την ικανότητά σου να συγκεντρώνεσαι στις δραστηριότητές του.

 2. Αν δεν κοιμηθείς αρκετά το βράδυ, κινδυνεύεις να νυστάζεις καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης ημέρας.

 3. Η αϋπνία αποφέρει κόπωση στον οργανισμό ο οποίος για να ανταπεξέλθει στις ενεργειακές ανάγκες της ημέρας αυξάνει την έκκριση ορμονών όπως είναι η ανδρεναλίνη, ώστε να κρατιέται ο εγκέφαλος ξύπνιος. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί στρές στον οργανισμό ο οποίος δυσκολεύεται να ξεκουραστεί ακόμη και το επόμενο βράδυ.

 4. Ελλοχεύει ο κίνδυνος για παχυσαρκία. Ορισμένες μελέτες έχουν αποδείξει ότι ένας οργανισμός ο οποίος δεν κοιμάται αρκετά καλά, δεν μεταβολίζει τις τροφές με αποτέλεσμα να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες λίπους.


 

ύπνος παίκτη

 

7 Tips για να κοιμάσαι το βράδυ πιο εύκολα! 1. Κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο με ζεστό νερό το βράδυ μετά από μια κουραστική ημέρα.

 2. Απόφυγε την καφεΐνη: Υπάρχουν τροφές που κρύβουν μέσα καφεΐνη και μπορεί να μην το γνωρίζεις όπως για παράδειγμα το τσάι, τα γλυκά και τα ενεργειακά ποτά!

 3. Ελάττωσε τη ζάχαρη στην καθημερινότητα σου! Μπορεί ο μύθος να καταρρίφθηκε και έρευνες να έδειξαν πως η ζάχαρη δεν λειτουργεί σαν υπερδιεγερτικό, όμως είναι αποδεδειγμένο πως κατά την κατανάλωση της ο οργανισμός απελευθερώνει τις ενδορφίνες. Πρόκειται για μικρές πρωτεΐνες του εγκεφάλου που απελευθερώνονται κάθε φορά που ο οργανισμός νιώθει ευτυχισμένος. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός σου το βράδυ δεν θα χαλαρώνει καθώς θα έχεις όρεξη και ενέργεια για παιχνίδι και δεν θα νυστάζεις.

 4. Μείωσε τις φωτεινές οθόνες. Η έκθεση των ματιών σου για πολλές ώρες μπροστά από τις οθόνες των τάμπλετ, κινητών, τηλεόρασης, υπολογιστή κ.α. προκαλούν υπερδιέγερση στον εγκέφαλο. Απόφυγε να ασχολείσαι με τις ηλεκτρονικές συσκευές για τουλάχιστον μια ώρα πριν ξαπλώσεις στο κρεβάτι.

 5. Μετρίασε τις δραστηριότητες. Μετά τις 7 το απόγευμα προσπάθησε να μετριάσεις τις δραστηριότητες και το παιχνίδι σου ώστε ο οργανισμός σου να αρχίσει σιγά σιγά να χαλαρώνει. Είναι λογικό αν φτάσει αργά το βράδυ και εσύ έχεις όρεξη για παιχνίδι να μην μπορείς να κοιμηθείς.

 6. Χαμήλωσε τα φώτα στο σπίτι. Μετά το τέλος των δραστηριοτήτων της ημέρας βοήθα τον οργανισμό σου να ρίξει τους τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Βάλε το μάτι σου στη διαδικασία να ξεκινήσει να συνηθίζει το σκοτάδι σταδιακά. Κλείσε τα μεγάλα φώτα του δωματίου που βρίσκεσαι. Χρησιμοποίησε πορτατίφ ή χαμηλότερο φωτισμό.

 7. Διάβασε ένα βιβλίο στο κρεβάτι σου. Το διάβασμα προσφέρει μια σειρά απο προτερήματα στον εγκέφαλο, όπως είναι η βελτίωση της μνήμης σου. Δεν χρειάζονται ειδικές μελέτες και επιστημονικές έρευνες για να κατανοήσεις πως μόλις αρχίσεις να διαβάζεις ένα βιβλίο ξαπλωμένος, αυτομάτως ο οργανισμός σου μπαίνει σε μια διαδικασία χαλάρωσης.


παιδικός ύπνος

 

Μεσημεριανός Ύπνος


Οι απόψεις σχετικά με τον μεσημεριανό ύπνο διίστανται, ενώ και οι πιο σύγχρονες έρευνες δεν έχουν καταληξει για το άν τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται για ένα χρονικό διάστημα το μεσημέρι.

Ερευνα του Πανεπιστημίου Amherst στη Μασαχουσέτη έδειξε ότι τα παιδιά που κοιμούνται έστω και μία ώρα το μεσημέρι βελτιώνουν τις δυνατότητες της μνήμης τους και έχουν καλύτερα αποτελέσματα στο σχολείο. Ωστόσο, άλλη επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ,  υποστηρίζει ότι τα παιδιά από κάποια ηλικία και μετά πρέπει να σταματούν να κοιμούνται το μεσημέρι, καθώς χάνουν την ποιότητα του βραδινού τους ύπνου!

Επομένως δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν πρέπει ή όχι ένα παιδί να κοιμάται το μεσημέρι ανάμεσα στο σχολείο και τις άλλες δραστηριότητες της ημέρας του. Κάποια παιδιά μπορεί να έχουν περισσότερο ανάγκη τον ύπνο από κάποια άλλα. Αν νιώθουν ότι με αυτόν τον τρόπο ανακτούν τις δυνάμεις και την ενέργεια τους αφήστε τα να κοιμηθούν.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι οι ερευνητές εφιστούν την προσοχή των γονιών ώστε τα παιδιά και πόσω μάλλον οι αθλητές, να κοιμούνται επαρκώς το βράδυ.

 

Με λίγα λόγια...


Ο σωστός νυχτερινός ύπνος είναι το μυστικό για μια ζωή γεμάτη υγεία, διάθεση, ευεξία και ενέργεια. Με τον ύπνο επαναφορτίζουμε τις μπαταρίες τόσο του σώματος όσο και του εγκεφάλου για να έχουμε τη βέλτιση διανοητική λειτουργία την επόμενη ημέρα.

Διανοητικά εξασφαλίζεται η ηρεμία και η εκγρήγορση ενώ σωματικά οι μύες απελευθερώνονται από την ένταση όλης της ημέρας και προετοιμάζονται για τις προκλήσεις της επόμενης. Αυτό είναι και το κλειδί για να μπορείς να ανταπεξέλθεις στις προπονήσεις και τους αγώνες που έρχονται!

 

Επιμέλεια: Ασημακόπουλος Παναγιώτης

Αρχισυντάκτης Athlometrix