Ο Ρόλος Των Αμυντικών Παικτών Στο Σύχρονο Ποδόσφαιρο
Η θέση του αμυντικού έχει ως  στόχο να κρατήσει την μπάλα μακριά από την εστία και την περιοχή του τερματοφύλακα, δηλαδή να αποτρέψει του επιθετικούς της αντίπαλης ομάδας να σημειώσει κάποιο γκολ ή να απειλήσει την περιοχή. Η θέση αυτή πρέπει να αποτελείτε από μια καλά οργανωμένη αμυντική λειτουργία έτσι ώστε να αποτρέψει τον επιθετικό να σκοράρει είτε να δημιουργήσει προϋποθέσεις για γκολ.

Οι παίκτες που αγωνίζονται στην θέση του αμυντικού θα πρέπει να βρίσκονται σε εξαιρετική φυσική κατάσταση αλλά θα πρέπει να δίνουν έμφαση και στην τεχνική κατάρτιση σε αντίθεση με παλαιότερες δεκαετίες καθώς στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι απαιτήσεις όλο και αυξάνονται. Ένας ποδοσφαιριστής που παίζει στην θέση της άμυνας θα πρέπει να είναι έμπειρος , οργανωτικός και ταυτόχρονα συγκεντρωμένος γιατί ακόμα και ένα μικρό λάθος μπορεί να κοστίσει. Ο αμυντικός έχει το προνόμιο να βλέπει όλο το πλάτος και το μήκος του γηπέδου και αυτό του δίνει την δυνατότητα να ελέγχει την ροή του παιχνιδιού αλλά και να κατευθύνει τους συμπαίκτες του. Παρακάτω θα αναλύσουμε πιο συγκεκριμένα τη θέση του κεντρικού αμυντικού αλλά και αυτή του ακραίου.

 

Ο Ρόλος Του Στόπερ


pique

Η θέση του κεντρικού αμυντικού αποτελείται συνήθως από δύο (κάποιες φορές και τρεις) ποδοσφαιριστές. Ένας κεντρικός αμυντικός μπορεί να παίξει και λίγο πιο πίσω σε ελεύθερο ρόλο και μπροστά του ο άλλος ο οποίος πολλές φορές μπορεί να έχει αναλάβει το μαρκάρισμα ενός επιθετικού με τον γνωστό όρο man to man. Προσόν ενός καλού αμυντικού είναι η απομάκρυνση της μπάλας με κεφαλιά και γενικότερα το ψηλό παιχνίδι σε συνδυασμό με τη σωματική δύναμη. Στόχος των κεντρικών αμυντικών είναι να "κόβει" τις αντίπαλες επιθέσεις, να βγάζει την μπάλα από την περιοχή του,να τοποθετείτε σωστά ώστε ο αντίπαλος να εκτίθεται σε θέση "Offside", να αντιμετωπίζει τις αντεπιθέσεις κάνοντας αποτελεσματικά "Tackling", ενώ μετά από εξουδετέρωση αντεπίθεσης έχουν την ευθύνη για την οργάνωση της αντεπίθεσης με ακριβείς πάσες.

 

Ο Ρόλος Των Ακραίων Μπακ


marcelo

O ακραίος αμυντικός αγωνίζεται δεξιά και αριστερά στην πλάγια γραμμή του γηπέδου μέχρι και την μεσαία γραμμή. Συνήθως αυτοί οι ποδοσφαιριστές είναι γρήγοροι με υψηλή τεχνική κατάρτιση και στόχος τους είναι να αποτρέψουν τις επιθετικές ενέργειες των ακραίων επιθετικών. Πολλές φορές προωθούνται και στην επιθετική γραμμή με τον γνωστό όρο του overlap. Στόχος των ακραίων αμυντικών είναι να απομακρύνει την μπάλα πριν φτάσει στην περιοχή του, να οργανώνει σωστά τις αντεπιθέσεις στην πλάγια περιοχή του γηπέδου, να "κόβει" τις αντίπαλες επιθέσεις από τα πλάγια, να μην επιτρέπει την δημιουργία σέντρας και τέλος να δίνει στηρίγματα στους πλάγιους μέσους.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως όλες οι θέσεις έχουν την δική τους ευθύνη και ο καθένας θα πρέπει να κάνει ότι καλύτερο μπορεί για την επίτευξη των στόχων της ομάδας του. Όπως κι ο επιθετικός έχει ως στόχο την επίτευξη κάποιου γκολ έτσι και ο αμυντικός θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει έναν πιο "καταστροφικό" ρόλο, ώστε να μείνει ανέπαφη η εστία του.

 

Επιμέλεια: Μπάμπαλης Στέλιος

Συντακτική Ομάδα Athlometrix