Έρευνα Αποδεικνύει Τις Ευεργετικές Ιδιότητες Του Καφέ Μετά Την Άσκηση
Είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια πως τόσο επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες αθλητές καταναλώνουν ποσότητες καφεΐνης πριν και μετά την προπόνηση με κάθε τρόπο. Είτε με την πιο απλή μορφή καφέ, είτε με οποιοδήποτε είδος ενεργειακού ποτού. Ο καφές αποτελεί πραγματικά μια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και αποτελεί σύμμαχο των αθλητών διαχρονικά. Το γεγονός όμως ότι ο καφές έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό μετά το πέρας της άσκησης το γνωρίζατε;

Μια νέα έρευνα έρχεται για να διευκρινίσει πως η κατανάλωση καφεΐνης μετά το τέλος της γυμναστικής μειώνει τον πόνο που ίσως να νιώθει κανείς μετά το τέλος της σωματικής άσκησης. 

Η έρευνα


Η έρευνα έγινε σε πανεπιστήμιο της Γεωργίας σε πολύ μικρό αριθμό εθελοντών, μόλις εννέα άτομα και συγκεκριμένα εννέα γυναίκες που δεν κατανάλωναν τακτικά καφεΐνη και επίσης δεν ασκούνταν τακτικά. Οι επιστήμονες εξέτασαν κατά πόσο παίζει σημαντικό ρόλο η κατανάλωση καφεΐνης στη μείωση των μυϊκών πόνων.

Έδωσαν λοιπόν καφεΐνη στις μισές εθελόντριες και εικονικό φάρμακο (placebo) στις άλλες μισές μία ώρα πριν την άσκηση. Στη συνέχεια τις έβαλαν να ακολουθήσουν σειρά ασκήσεων για τους τετρακέφαλους μύες.

Παρατήρησαν ότι οι εθελόντριες που κατανάλωσαν καφεΐνη αντίστοιχη με δύο φλιτζάνια καφέ είχαν κατά 48% μείωση των πόνων από την άσκηση, ενώ όσες έλαβαν το εικονικό φάρμακο είχαν μείωση μόνο 26%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καφεΐνη αυξάνει την αντοχή του οργανισμού και μειώνει την αίσθηση του πόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και προηγούμενη μελέτη που είχε διεξαχθεί στο πρόσφατο παρελθόν, στο ίδιο πανεπιστήμιο είχε παρόμοια αποτελέσματα. Η δράση της καφεΐνης είχε μειώσει τον πόνο στους μηρούς των εθελοντών, έπειτα από ποδηλασία μέτριας έντασης.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, ο πιθανός λόγος είναι ότι η καφεΐνη κάνει αποκλεισμό των υποδοχέων της αδενοσίνης, μιας χημικής ουσίας η οποία απελευθερώνεται στο σώμα μετά από φλεγμονή και συμβάλλει στα φαινόμενα του πόνου. Η καταστολή της δράσης της, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου στους μύες.

  

Ωστόσο, οι ερευνητές είναι ακόμα επιφυλακτικοί καθώς η έρευνα είχε μικρό αριθμό εθελοντών και μόνο γυναίκες. Όπως επισημαίνουν, θα πρέπει να γίνει κι άλλη μελέτη στην οποία θα συμπεριληφθούν και άντρες, αλλά και άτομα τα οποία καταναλώνουν τακτικά καφεΐνη για να δουν αν θα υπάρχει η ίδια επίδραση.