Ο Γιός Μου Θέλει Πάλι Ηλεκτρονικά Παιχνίδια Δώρο Για Τα Χριστούγεννα
Πλησιάζουν οι γιορτές και δεν ξέρετε τι δώρο να πάρετε στο παιδί σας; Αυτά θέλουν πάλι ηλεκτρονικά, το καινούριο Fifa, το Pro και το Fortnite; Σήμερα η κοινωνία μας κατακλύζεται από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα και ο κίνδυνος του εθισμού των παιδιών μας είναι ορατός. Για τον λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η εκπαίδευση τόσο των παιδιών όσο και των γονέων. Ο κύριος υπαίτιος που ένα παιδί εθίζεται στα ηλεκτρονικά είναι συνήθως οι γονείς και ο τρόπος ζωής τους γενικότερα. Άλλα αίτια μπορεί να είναι ο κοινωνικός περίγυρος ή ακόμη και ο χαρακτήρας του ίδιου του παιδιού.

Αναμφισβήτητα, καλώς ή κακώς ζούμε στην εποχή των τεχνολογικών ανακαλύψεων, γεγονός που επηρεάζει τη ζωή μας στο έπακρο. Τις περισσότερες φορές οι τεχνολογικές εφευρέσεις επιδρούν ευεργετικά στη ζωή μας, άλλες φορές όμως δημιουργούν και μεγάλα προβλήματα. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις όπου τα πράγματα κινούνται ανεξέλεγκτα (διάδραση με διαδίκτυο) και χωρίς την κατάλληλη ισορροπία και τον ιδανικό κατανεμισμό του χρόνου μας. Συνεπώς είναι εύκολο στη σύγχρονη εποχή να εθιστεί ένας νέος σε ηλεκτρονικά παιχνίδια.

χριστουγεννιάτικα δώρα για παιδιά


Αίτια και συμπτώματα εθισμού των νέων στα βιντεοπαιχνίδια


Ώς αίτια μπορούμε να ορίσουμε τα εξής:

-Ο Κοινωνικός περίγυρος. Οι φίλοι και η μόδα συνδράμουν αρνητικά προς αυτή την κατεύθυνση και ο γιός μας θέλει κι αυτός την κονσόλα του γείτονα φίλου του ώστε να «ενταχθεί» στον περίγυρο και να γίνει αποδεκτός από τους υπόλοιπους, αποκτώντας αυτομάτως ένα κοινό θέμα ενδιαφέροντος.

-Οι γονείς. Υπάρχουν γονείς που κακομαθαίνουν τα παιδιά, λέγοντας «ναι» σε ότι τους ζητήσουν. Επίσης, δεν τους θέτουν όρια στο παιχνίδι και τα αφήνουν να παίζουν ανεξέλεγκτα για διάφορους λόγους (δουλεύουν πολλές ώρες, δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν μαζί τους, είτε απλά για να απασχολούνται ήσυχα στο σπίτι χωρίς να τους ενοχλούν). Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η παιδεία που αναπτύσσει ένας άνθρωπος από το σπίτι του. Τις αξίες της ζωής τις παίρνουμε πάνω απ όλα από την οικογένεια μας και με βάση αυτές πορευόμαστε.

-Ο χαρακτήρας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν ευθύνονται για τον εθισμό ούτε οι γονείς ούτε ο κοινωνικός περίγυρος. Απλά μπορεί ένα παιδί να έχει από μόνο του μια ιδιαίτερη κλίση προς τα ηλεκτρονικά. Εκεί βέβαια και πάλι μπορεί να επέμβει ο ρόλος του γονέα και εφόσον αναγνωρίσει κάτι τέτοιο, να προσπαθήσει τουλάχιστον να εκμεταλλευτεί την κλίση του παιδιού του. Αντί να το κατηγορεί ότι παίζει με τις ώρες ηλεκτρονικά, μπορεί να το παρακινήσει να ασχοληθεί με κάτι άλλο, ή να το συμβουλέψει έτσι ώστε η ενασχόληση του με τα ηλεκτρονικά να βγάλει κάτι επικοδομητικό για τη ζωή του παιδιού στο μέλλον.

Ένας σημαντικότατος παράγοντας του εθισμού των παιδιών στα ηλεκτρονικά είναι η αισθητή μείωση του χρόνου που περνάνε πλέον τα παιδιά σε οικογενειακές ασχολίες. Για παράδειγμα, τα παιδιά όλο και πιο συχνά τρώνε στο υπνοδωμάτιο ή όπου βρίσκεται ο υπολογιστής ή η βίντεο-κονσόλα. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα οι συζητήσεις να μειώνονται, τα παιδιά μιλάνε να ελάχιστα και να κλείνονται στον εαυτό τους. Όταν παίζουν, είναι σχεδόν αδύνατον να τους διακόψεις ή να στρέψεις την προσοχή τους αλλού. Εκνευρίζονται πολύ εύκολα, γίνονται επιθετικοί και θυμώνουν όταν τους προτρέψεις να σταματήσουν και να ασχοληθούν με κάτι πιο δημιουργικό. Ένα άλλο φαινόμενο είναι η έλλειψη του ύπνου. Κοιμούνται ελάχιστα με αποτέλεσμα να κάνουν κακό στην υγεία τους.

 

Άλλα δώρα


Με αφορμή τα Χριστούγεννα ψάξαμε και σας προτείνουμε ιδέες για δώρα που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας εκτός από ηλεκτρονικά παιχνίδια:

 

-Επιτραπέζια Παιχνίδια


Προτιμήστε παιχνίδια δεξιοτήτων, γνώσεων και εκπαιδευτικά. Παιχνίδια που θα παίξετε οικογενειακώς ή που θα παίξει το παιδί με τους φίλους του.  Σε περίπτωση που επιλέξετε ένα παιχνίδι γνώσεων δώστε προσοχή στο επίπεδο δυσκολίας του. Dixit, Trivial Pursuit, Jenga, Monopoly, Juggle Speed είναι μερικά από αυτά.

επιτραπέζια παιχνίδια

 

-Αθλητικός εξοπλισμός


Πάρτε στο παιδί σας αθλητικό εξοπλισμό ώστε να το παρακινήσετε να ξεκινήσει κάποιο άθλημα ή απλά να βγεί από το σπίτι! Μια ρακέτα του τένις, ποδοσφαιρικά παπούτσια, μια μπάλα, πατίνια ή ακόμη κι ένα ποδήλατο, είναι αρκετά safe δώρα για παιδιά 11-15 ετών. 

-Ένα ζωάκι


Αν διαθέτετε τους πόρους και το ιδανικό σπίτι, δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από ένα κουτάβι. Τα παιδιά ξετρελαίνονται με τα μικρά ζωάκια ειδικότερα αν μπορούν να παίξουν μαζί τους. Ένα σκυλάκι θα του προσφέρει έναν καλό φίλο. Το παιδί εξελίσσει έτσι την προσωπικότητα του, ενώ στο μέλλον θα το παρακινεί να βγεί από το σπίτι έστω και για μια βόλτα με το σκύλο στη γειτονιά.

δώρο κουτάβι

 

-Επιμορφωτικές δραστηριότητες


Αφιερώστε τις ημέρες των γιορτών λίγο από τον ελέυθερο χρόνο σας και πηγαίνετε το παιδί σας να δεί διαφορετικά πράγματα. Μια επίσκεψη στο πλανητάριο ή στο αστεροσκοπείο θα βάλει το παιδί σε σκέψεις. Θα λάβει γνώσεις που δεν παίρνει στο σχολείο και ίσως το παρακινήσει να ξεκινήσει κάποια δραστηριότητα που θα το απομακρύνει από τα ηλεκτρονικά. Ίσως το παιδί ζητήσει το δικό του τηλεσκόπιο ώστε να παρατηρήσει τα αστέρια, ή το δικό του μικροσκόπιο ώστε να παρατηρήσει τους μικροοργανισμούς στα φυτά του κήπου σας.

πλανητάριο τα Χριστούγεννα

 

-Ένα ταξίδι


Αναμφίβολλα το καλύτερο δώρο για ένα παιδί είναι ένα ταξίδι. Τα παιδιά βρίσκονται στην ευαίσθητη ηλικία που λαμβάνουν όλα τα ερεθίσματα της φύσης έντονα και θα τους κάνει καλό να ταξιδέψουν είτε σε ένα όμορφο μέρος της Ελλάδας, είτε αν υπάρχει η δυνατότητα ακόμη και στο εξωτερικό. Κάνοντας ένα ταξίδι, τα παιδιά αποκτούν εμπειρίες, αλλάζουν παραστάσεις και ανοίγουν τα μάτια τους. Γνωρίζουν κουλτούρες, πολιτισμούς και προάγεται η κριτική τους σκέψη.

οικογενειακές διακοπές χριστούγεννα


Bonus Gift


-Athlometrix Gift Card. Δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να μετρήσει τις ικανότητες του στα αθλήματα. Να γνωρίσει τον σωματότυπο του, να δεί που φτάνουν τα όρια από τις φυσικές του δυνάμεις και να εξερευνήσει τα άδυτα του χαρακτήρα του με το ψυχομετρικό τεστ. Για ακόμη μεγαλύτερη διασκέδαση κάντε του δώρο το πρόγραμμα της Τεχνομετρίας Ποδοσφαίρου! Εκεί το παιδί θα επιδοθεί σε ασκήσεις τεχνικής ποδοσφαίρου για πάνω από 90 λεπτά και θα δημιουργήσει το ηλεκτρονικό αθλητικό προφίλ του στην πλατφόρμα της Athlometrix!

Χριστούγεννα Ποδόσφαιρο

 

Εν Κατακλείδι


Η ψυχαγωγία με ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν πρέπει να παραλείπεται εντελώς από τα παιδιά, αν τους αρέσει. Πάρτε τους την αγαπημένη τους κονσόλα και τα αγαπημένα τους παιχνίδια, αλλά μην τα αφήνετε να παίζουν ανεξέλεγκτα. Να τα βάζετε να παίζουν με μέτρο και συγκεκριμένες ώρες. Βάλτε τους τα ηλεκτρονικά παιχνίδια να παίζουν ώς έπαθλο αν κάνουν κάτι καλά στην καθημερινότητα: πχ έκανες τα μαθήματα σου; παίξε. Πήρες καλό βαθμό σχολείο; Παίξε. Τακτοποίησες τα πράγματα στο δωμάτιο σου; Παίξε.

εθισμός video games

Καλό θα είναι να ασχολείστε με τα παιδιά σας και να μην παίζουν με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια επειδή εσείς βαριέστε να παίξετε μαζί τους και για να γεμίζουν απλά το χρόνο τους.

Δεν πρέπει να απαγορεύετε στα παιδιά σας να παίζουν ηλεκτρονικά γιατί μπορεί στην εφηβεία να τους γυρίσει αυτή η πίεση μπούμερανγκ και να παίζουν όλη μερα από αντίδραση καθώς τους έχετε δημιουργήσει απωθημένα.

 

Επιμέλεια: Ασημακόπουλος Παναγιώτης

Αρχισυντάκτης Athlometrix