Ο Γιος μου Παίζει Ποδόσφαιρο. Πώς Μπορώ να τον Βοηθήσω να Εξελιχθεί;
Αν και η Ελλάδα σαν χώρα έχει κατακτήσει πολύ μεγάλες διακρίσεις στο άθλημα του μπάσκετ τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, λαμβάνοντας την παγκόσμια αναγνώριση, οι Έλληνες μοιάζουν να έχουν περισσότερο ποδοσφαιρικό DNA.

Αυτό άλλωστε αποδυκνείεται και από το πλήθος των παιδιών που επιλέγουν τις ποδοσφαιρικές ακαδημίες για να αθληθούν πολύ περισσότερο από τα άλλα αθλήματα. Αναμφίβολα το ποδόσφαιρο είναι το πιο λαοφιλές άθλημα, στην πραγματικότητα όμως το ποσοστό επίτευξης μιας σπουδαίας καριέρας από ένα παιδί στη χώρα μας είναι δραματικά μικρό σε σχέση με το πλήθος που ασχολείται με αυτό το σπορ.

Οι γονείς οφείλουν να νουθετούν και να καθοδηγούν τα παιδιά τους καθ όλη τη διάρκεια της αθλητικής τους διαδρομής σε οποιοδήποτε σπορ κι αν αποφασίσουν να επιλέξουν. 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ με ποιούς τρόπους θα μπορούσατε να βοηθήσετε το παιδί σας να εξελιχθεί κι αν ναι, πόσα από τα παρακάτω βήματα έχετε ακολουθήσει ποτέ;

 

1 Πρώτα το Σχολείο


Βάλτε το παιδί σας να ισορροπίσει επάνω σε μια μπάλα. Έπειτα βάλτε στο πάτωμα ένα βιβλίο και βάλτε το να πατήσει επάνω. Με αυτό το παράδειγμα θα του αποδείξετε σε 3 δευτερόλεπτα πως προτεραιότητα στη ζωή θα πρέπει να έχει το σχολείο και η γνώση. Ο αθλητισμός και η μπάλα προσφέρει μια σειρά από πολύ σημαντικές οφέλειες, θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσετε από την αρχή στο παιδί πως πρωταρχικός του ρόλος στην κοινωνία δεν είναι να είναι ο τέλειος αθλητής. Μιλήστε του με παραδείγματα και πιο συγκεκριμένα τονίστε του πως η ζωή των αθλητών τερματίζεται περίπου στα 35 χρόνια ζωής του ατόμου, ενώ μια στατιστική αναφορά σχετικά με το πόσοι έλληνες φτάνουν να αγωνιστούν στα κλιμάκια της Εθνικής Ελλάδος σε σχέση με το πόσους αθλούνται, ίσως να τον πείσουν.

 

2 Η Επιλογή του Συλλόγου


Βοηθήστε το παιδί σας να επιλέξει σωστά τον αθλητικό σύλλογο στον οποίο θα εγγραφεί. Αφού φυσικά πρώτα έχει καταλήξει στο άθλημα που το ενδιαφέρει, δώστε τα απαραίτητα ερεθίσματα για την καταλληλότερη επιλογή. Θα πάει να γραφτεί σε μια ποδοσφαιρική ομάδα με τι κριτήρια; Ποια ομάδα είναι πιο κοντά στο σπίτι του; Ποια ομάδα παίζουν οι συμμαθητές του; Ή ποια ομάδα έχει την κατάλληλη νοοτροπία και τους ιδανικούς προπονητές;

 

3 Στήριξη σε όλους τους τομείς


Ένα παιδί για να πετυχαίνει στόχους στη ζωή του χρειάζεται σίγουρα τη στήριξη της οικογένειας του. Όχι μόνον στον αθλητισμό και δεί στο ποδόσφαιρο, αλλά στη ζωή γενικότερα. Εσείς σαν γονείς, οφείλετε να στηρίζετε τα παιδιά σας και τις επιλογές τους με κάθε τρόπο. Ο πιο σημαντικό τομέας είναι αυτός της ψυχολογίας. Γι αυτό και είναι σημαντικό να υποστηρίζετε θερμά τις προσπάθειες του παιδιού και να το στηρίζετε καθημερινά ώστε να αισθάνεται πρώτα απ' όλα ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Έπειτα έρχεται η επόμενη στήριξη η οποία μπορεί να είναι οικονομική (δίδακτρα, συνδρομές, αθλητικός εξοπλισμός, κ.α), μπορεί να είναι φυσική με την παρουσία σας και την καταβολή του προσωπικού σας χρόνου (μετακινήσεις στην προπόνηση, παρακολούθηση των αγώνων κ.α.) ή και συμβουλευτική. Αν μάλιστα έχετε εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα προσπαθήστε να φανείτε καθοδηγητικοί μέχρι τα όρια που σας αναλογούν. Μετά απο αυτά λαμβάνει έργο η ομάδα και ο προπονητής του παιδιού.

 

4 Αξιολογείστε το παιδί σας


Μπορεί ο μικρός σας ήρωας να συμμετέχει σε κάποια ομάδα όμως να μην επαρκούν οι αποδόσεις του ώστε να διαπρέψει. Οφείλετε σαν γονιός να του προσφέρετε απλόχερα την ικανότητα της αυτοκριτικής ώστε να γνωρίζει το επίπεδο του και να μην απογοητευτεί στη συνέχεια. Η απογοήτευση φέρνει την άρνηση, ακόμη και την αποχώρηση από τα αθλητικά δρώμενα.

Η αξιολόγηση του παιδιού σας γίνεται σε καθημερινή βάση από τους προπονητές του. Πιο συγκεκριμένα όμως μπορείτε να προχωρήσετε στην πλέον αντικειμενική αξιολόγηση του αθλητή σας μέσα από τα πλέον αντικειμενικά προγράμματα αθλητικών μετρήσεων της Athlometrix. Σωματομετρία-Φυσιομετρία-Ψυχομετρία και Τεχνική Ποδοσφαίρου θα σας δώσουν όλα εκείνα τα εφόδια ώστε να κατανοήσετε πλήρως το προφίλ του παιδιού σας και να μπορέσετε στη συνέχεια να συμβάλλετε στην εξέλιξη του!

Αν πρώτα δεν μετρηθείς, πώς θα αναμετρηθείς; Αν πρώτα δεν πιάσεις τα όρια σου μέσα από τις αθλητικές μετρήσεις, πως θα ξέρεις σε βάθος χρόνου αν έχεις βελτιωθεί; Αν δεν συγκριθείς με συναθλητές της ηλικίας σου επάνω σε συγκεκριμένα αντικειμενικά τεστ που διεξάγονται υπό τις ίδιες συνθήκες, πως θα αναγνωρίσεις το επίπεδο σου; Αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα θα λάβουν απάντηση αν αποφασίσετε να απευθυνθείτε στην Athlometrix για την πλήρη αθλητική αξιολόγηση του παιδιού-αθλητή σας.

 

5 Παρέχετε τα εφόδια και τις απαιτούμενες ανέσεις

Μη διστάζετε να προσφέρετε απλόχερα στο παιδί σας ότι χρειάζεται για να εξελίσσεται. Αν κι εσείς συμφωνείτε πως έχει ένα ταλέντο, προσπαθήστε να το βοηθήσετε να αναδειχθεί έστω κι αν αυτό απαιτεί θυσίες. Οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους εξελίσσεται και ο τρόπος εκπαίδευσης και συμμετοχής στα αθλήματα. Αν έχετε τις γνώσεις ή τα ερεθίσματα από εξειδικευμένους ανθρώπους του ποδοσφαίρου και μπορείτε να παρέχετε στο παιδί σας ένα επαγγελματικό περιβάλλον κορυφαίου επιπέδου, τότε γιατί όχι; Εκτός από τις Αθλητικές μετρήσεις που αναφέραμε προηγουμένως υπάρχουν αρκετοί ακόμη τρόποι για να μεγιστοποιήσετε την απόδοση του παιδιού σας.

Αθλητικοί διατροφολόγοι μπορούν να αναλάβουν τη σωστή διατροφή του παιδιού που θα συμβάλει στη σωστή ανάπτυξη και μεγιστοποίηση της απόδοσης.

Αθλίατροι της εμπιστοσύνης σας μπορούν να διεξάγουν προνοητικούς ελέγχους υγείας αλλά και την περίθαλψη σε περίπτωση τραυματισμών.

Αθλητικοί Φυσιοθεραπευτές μπορούν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των τραυματισμων ή απλά και στην αποφόρτιση του οργανισμού από την κούραση της άθλησης μέσω ειδικών θεραπευτικών μασάζ.

Προπονητές Ατομικής Βελτίωσης μπορούν να κάνουν θαύματα τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες το παιδί δεν έχει υποχρεώσεις με την ομάδα. Οι ατομικές προπονήσεις βοηθούν το παιδί να βελτιωθεί και να δυναμώσει, ενώ η όλη διαδικασία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του, καθώς μετά από αυτές νιώθει πως έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και είναι προετοιμασμένο κατάλληλα για όλες τις προκλήσεις.

 

6 Προσοχή στους κακόβουλους διαμεσολαβητές


Σε καμία περίπτωση δεν υπονομεύουμε την εργασια των "μάνατζερ" όμως όπως σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν σωστοί και λιγότερο καλοί επαγγελματίες. Στη χώρα μας το συγκεκριμένο επάγγελμα το οποίο τυχαίνει να ασκεί αρκετός κόσμος του ποδοσφαίρου ακόμη και παράνομα χωρίς τις απαραίτητες άδειες, χρειάζεται τη διπλάσσια προσοχή. Είναι πολύ πιθανό να σας προσεγγίσουν κακόβουλοι διαμεσολαβητές με σκοπό να σας αποσπάσουν χρήματα "πουλώντας" σας το όνειρο της καταξίωσης.

Οι δικοί σας χειρισμοί είναι αυτοί οι οποίοι θα ορίσουν την κατάσταση του ανήλικου παιδιού σας. Τα παιδιά με τον αυθορμητισμό τους ενθουσιάζονται εύκολα και νιώθουν περήφανα πως τους παρουσιάζεται μια ευκαιρία. Πριν προβείτε σε βιαστικές ενέργειες, πρέπει να βεβαιωθείτε για το τί είδους συνεργασίες πάτε να συνάψετε αλλά και για το πόσο έμπιστοι είναι οι άνθρωποι που σας πλησιάζουν.

  

Το μέλλον είναι στα χέρια σας


Με λίγα λόγια, καταλαβαίνετε ως γονείς πως το μέλλον του παιδιού σας ως αθλητής, βρίσκεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στα δικά σας χέρια. Και για να το πάμε ακόμη ένα βήμα πιο πέρα, μπορεί από τα δικά σας χέρια και τους δικούς σας χειρισμούς να κρίνεται το μέλλον μιας ολόκληρης εθνικής ομάδας!

Φερθείτε έξυπνα, με παραδειγματισμό. Αποτελείτε τα πρότυπα των παιδιών σας. Αναζητήστε τα καλύτερα εφόδια, ενημερωθείτε για την εξέλιξη του αθλητή σας και δείξτε του σε κάθε ευκαιρία πως θα βρίσκεστε διπλα του σε κάθε του βήμα και απόφαση.

Το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο, βρίσκεται για πρώτη φορά στην ιστορία, σε τόσο μεγάλο βαθμό στα δικά σας χέρια!

 

 

Επιμέλεια: Ασημακόπουλος Παναγιώτης

Αρχισυντάκτης Athlometrix