Νοοτροπία αθλητή: Ποιοι παράγοντες βοηθούν στην ανάπτυξή της;
Κατά την περίοδο αυτή, ένας τομέας στον οποίο η χώρα μας φαίνεται να είναι ανταγωνιστική είναι αναμφίβολα ο αθλητισμός. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε διακρίσεις από Έλληνες αθλητές σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που μας κάνει περήφανους. Πολλές φορές όμως παρατηρείται λάθος νοοτροπία αθλητών σε αρκετά αθλήματα.

 

athletes

 

Πως άραγε ένα παιδί μπορεί να αναπτύξει τη νοοτροπία αθλητή;  • Οικογένεια


Σίγουρα κανείς δε γεννήθηκε τέλειος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο για την πορεία ενός παιδιού στα μονοπάτια του αθλητισμού. Όλα ξεκινούν από την οικογένεια και το πως οι γονείς θα διαπαιδαγωγήσουν το παιδί τους. Οι γονείς δε θα πρέπει να πιέζουν τα παιδιά, αντίθετα θα πρέπει το ίδιο το παιδί να διαλέξει το άθλημα με το οποίο θέλει να ασχοληθεί. Εκείνο θα κρίνει ποιο είναι αυτό που του ταιριάζει καλύτερα, ποιο τον εκφράζει και του δημιουργεί όμορφα συναισθήματα. Πολλές φορές οι γονείς  ασκούν πίεση στα παιδιά τους για κάτι το οποίο δεν κατάφεραν οι ίδιοι.

Κάτι που παρατηρείται στα γήπεδα είναι οι γονείς να συμβουλεύουν τους μικρούς αθλητές την ώρα μιας προπόνησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζουν τον προπονητή να κάνει σωστά την δουλειά του και φυσικά να μεταφέρουν το άγχος στα ίδια τα παιδιά.

Υποχρέωση λοιπόν της οικογένειας είναι να μεταδίδει στο παιδί τη σωστή νοοτροπία. Πρέπει ο μικρός αθλητής να μάθει να συνεργάζεται, να είναι ομαδικός και να διακατέχεται από αρετές όπως υπευθυνότητα, σεβασμό και αυτοεκτίμηση. Με λίγα λόγια να γίνει ένας ολοκληρωμένος αθλητής και άνθρωπος.

 

  • Δάσκαλοι και Προπονητής


Ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλει στη σωστή σκέψη και συμμετοχή τον αθλητισμό είναι το σχολείο. Μέσα από την εκπαίδευση τα παιδιά μπορούν να έχουν μια υγιή πορεία στον αθλητισμό λαμβάνοντας εφόδια από γυμναστές και δασκάλους. Αυτό φυσικά είναι και δουλειά των προπονητών. Πολλές φορές οι προπονητές είναι εκείνοι που πρέπει να μεταφέρουν στο παιδί αυτή την νοοτροπία της πειθαρχίας που διακατέχει τους αθλητές.

Ένας μικρός αθλητής θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο δρόμος του αθλητισμού απαιτεί αρκετές θυσίες. Διατροφή, μειωμένο ελεύθερο χρόνο και πολύωρες προπονήσεις. Όλα αυτά βέβαια αναλογικά με το πόσο ψηλά οραματίζεται κανείς να φτάσει.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η νοοτροπία ενός αθλητή χτίζεται από μικρή ηλικία μέσω της οικογένειας , του σχολείου και των προπονητών. Με τα συγκεκριμένα στοιχεία που προαναφέραμε, το παιδί θα ακολουθήσει το άθλημα που αγαπά έχοντας τα απαραίτητα εφόδια για μια υγιή πορεία στον χώρο του αθλητισμού.

 

Επιμέλεια: Στέλιος Μπάμπαλης

Συντακτική ομάδα Athlometrix