Μήπως Περιμένεις οι Συμπαίκτες σου να Επιλέξουν για Σένα;
Έχουμε όλοι παρακολουθήσει αγώνες μπάσκετ ή ποδοσφαίρου όπου απορούμε γιατί κάποιος παίκτης τη στιγμή που βρίσκεται στην επίθεση «μόνος του» δεν παίρνει την απόφαση να σουτάρει. Ο παίκτης αυτός παρατηρούμε ότι προτιμά την κρίσιμη αυτή στιγμή να πασάρει σε κάποιον συμπαίκτη του παρά να πάρει ο ίδιος το ρίσκο. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ηλικίες και δεν έχει σημασία εάν το επίπεδο είναι υψηλό ή όχι. Είναι κάτι που εξαρτάται από την προσωπικότητα του αθλητή και συγκεκριμένα από τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνει αποφάσεις.

 

Παθητική Λήψη Αποφάσεων


Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα οι αθλητές καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Κάθε τους απόφαση μπορεί να καθορίσει την τελική έκβαση του αποτελέσματος. Αυτό δημιουργεί μία αγχώδη κατάσταση για τους παίκτες και ειδικά σε αγώνες στους οποίους κρίνεται η πρόκριση.

Οι αθλητές ομαδικών αθλημάτων έχοντας την μπάλα στην κατοχή τους πρέπει να αποφασίσουν εάν θα μεταβιβάσουν την μπάλα σε κάποιο συμπαίκτη τους, εάν θα προσπεράσουν με τη μπάλα τους αντιπάλους για να βρεθούν σε ευνοϊκότερη θέση μέσα στο γήπεδο ή αν θα επιτεθούν στην αντίπαλη εστία ή στο αντίπαλο καλάθι.

Συνήθως οι παίκτες που λαμβάνουν αποφάσεις παθητικά, θα κάνουν την επιλογή να πασάρουν σε συμπαίκτη τους. Στην ουσία θα μεταβιβάσουν μαζί με τη μπάλα και την ίδια την ευθύνη της επόμενης επιλογής, αφήνοντας το ρίσκο της επίθεσης στα χέρια του συμπαίκτη. Αποποιούνται δηλαδή την ευθύνη πιθανού λάθους από μία δική τους κακή επιθετική ενέργεια. Στερούν όμως ταυτόχρονα από τον ίδιο τους τον εαυτό, τη χαρά και την ικανοποίηση στην περίπτωση που η απόφασή τους αυτή τους οδηγήσει σε κάποιο σκοράρισμα υπέρ της ομάδας τους.

 Παράγοντες που Οδηγούν σε Παθητική Λήψη Αποφάσεων 

Οι παραπάνω παράγοντες συνυπάρχουν συνήθως στο μυαλό του αθλητή που προτιμά οι υπόλοιποι παίκτες να πάρουν την απόφαση αντί για εκείνον. Υπάρχουν περιπτώσεις που περιμένουν ακόμα και ο προπονητής να φωνάξει από τον πάγκο δίνοντάς τους τη λύση. Ο περιορισμένος χρόνος που έχει το άτομο στη διάθεσή του για να ενεργήσει δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο αυτή τη διαδικασία. Δημιουργείται πίεση και πρόσφορο έδαφος για ενδεχόμενα λάθη.

Καλό είναι η παθητική λήψη αποφάσεων να μετατρέπεται σε ενεργητική. Για να γίνει αυτό θέλει χρόνο, εσωτερική προσπάθεια, αλλά και πολύ καλή προετοιμασία κατά την προαγωνιστική περίοδο. Όσο καλύτερα είναι προετοιμασμένος ο αθλητής σωματικά, τεχνικά και ψυχολογικά, τόσο πιο σωστά θα μπορέσει να ενεργήσει υπό την πίεση του αγώνα.

 

Επιμέλεια: Βούρου Ιζαμπέλα

Συντακτική ομάδα Athlometrix