Η Μάστιγα Της Online Γυμναστικής
Στις μέρες μας η ανάγκη του ανθρώπου για γυμναστική ολοένα και αυξάνεται. Λίγο η μόδα, λίγο η υγεία, λίγο η ανάγκη να δώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας, μας παρακινούν να βρούμε τον απαιτούμενο χρόνο καθημερινά για την προσωπική μας εκγύμναση. Όταν μάλιστα αυτή συνδυάζεται και με τη διασκέδαση; Ακόμη καλύτερα.

Η συστηματική γυμναστική σε λογικά πλαίσια, προσφέρει λύσεις σε αιώνια ανθρώπινα προβλήματα. Εκτός από την απώλεια βάρους, την καύση του λίπους, την ενδυνάμωση των μυών, εξασφαλίζουμε και την ψυχική μας ηρεμία.

Σύμφωνα με αποδεδειγμένες έρευνες η γυμναστική συνεισφέρει:

 • Στην μείωση του άγχους και του στρές

 • Στην αϋπνία

 • Στους σωματικούς πόνους

 • Στο αίσθημα της πείνας


Είναι σωστό όμως να γυμναζόμαστε με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο απλά για να πούμε ότι γυμναστήκαμε; Η νέα μάστιγα των καιρών μας ακούει στο όνομα «Γυμναστικής Online» και αφορά όσους ακολουθούν προγράμματα γυμναστικής είτε μέσω κάποιων βίντεο του Youtube, είτε μέσω online streaming μαθημάτων ορισμένων «ηλεκτρονικών γυμναστηρίων».

 

Πλεονεκτήματα Γυμναστικής Online

Η γυμναστική μέσω Online συμβουλών έχει αρκετά πλεονεκτήματα σύμφωνα με τις μαρτυρίες των υποστηρικτών της, τα οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς καθώς είναι οι πραγματικές καταστάσεις της καθημερινότητας.

 • Δεν υπάρχει χρόνος για συστηματική γυμναστική σε γυμναστήριο

 • Δεν υπάρχουν τα χρήματα για τα προγράμματα εκγύμνασης των γυμναστηρίων

 • Η Online Γυμναστική είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για αρκετές κατηγορίες ανθρώπων που τους συμφέρει να ασκηθούν στο σπίτι παρά να πάνε σε ένα γυμναστήριο για διάφορους λόγους. Οι έγκυες γυναίκες, οι ΑΜΕΑ, τα μικρά παιδιά, οι νέες μαμάδες που έχουν το μωρό στο σπίτι, τα ζευγάρια των οποίων το πρόγραμμα της δουλειάς δεν τους το επιτρέπει αλλά και οι συχνοί ταξιδιώτες ανήκουν σε αυτές.


Μειονεκτήματα Γυμναστικής Online

 • Δεν υπάρχει η συστηματική παρακολούθηση απο κάποιον ειδικό. Η εξέλιξη και τα αποτελέσματα εκτιμώνται απο το ίδιο το άτομο το οποίο δεν διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις για να δώσει τις σωστές κατευθύνσεις την κατάλληλη στιγμή

 • Ακολουθώντας μεθόδους που δεν αρμόζουν στο δικό σας σώμα εγκυμονούν προβλήματα τραυματισμών

 • Δεν εξασφαλίζεται η επαναληψιμότητα ούτε η επάρκεια. Με τη γυμναστική στο σπίτι κατ' αυτόν τον τρόπο δεν εγγυάσαι στον εαυτό σου ότι θα ασκηθείς ούτε στο βαθμό που πρέπει, ούτε στη συχνότητα που πρέπει. Κάθε μέρα είναι ξεχωριστή και δεν υπάρχει η ίδια διάθεση και επιθυμία για γυμναστική η οποία είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού

 • Η γυμναστική αποτελεί και έναν τρόπο χαλάρωσης και διεξόδου απο την καθημερινότητα. Είναι αλλιώς να αθλείσαι στη φύση ή έστω στο πάρκο της γειτονιάς σου και να αναπνέεις τον καθαρό αέρα και αλλιώς να προσπαθείς να ασκηθείς μέσα στο σπίτι με τόσους παράγοντες που μπορούν ανα πάσα στιγμή να σου διακόψουν την διαδικασία. (Τηλέφωνα, κουδούνια, οικογένεια κλπ)

 • Ένας άλλος λόγος εκγύμνασης είναι ακριβώς η ανάγκη του ανθρώπου να απομακρυνθεί απο τις ηλεκτρονικές συσκευές και το διαδίκτυο. Με την Online γυμναστική αυτομάτως αυτός ο λόγος εκλείπει

 •  Η ομαδική γυμναστική με άτομα εκτός οικογενείας και η γυμναστική εκτός σπιτιού βοηθάει στην κοινωνικοποίηση του ατόμου. Έρευνες ειδικών παιδοψυχολόγων έχουν αποδείξει ότι άτομα νεαρής ηλικίας που απομονώνονται στο σπίτι είτε για να παίζουν ηλεκτρονικά είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο έχουν αυξημένα σημάδια κατάθλιψης. Γι αυτό το λόγο και συμβουλεύουν τους γονείς να παρακινούν τα παιδιά να λαμβάνουν μέρος σε διάφορα ομαδικά ή έστω και ατομικά αθλήματα.

 • Κάποια είδη σύγχρονης γυμναστικής (πχ Crossfit) απαιτούν μια συγκεκριμένη ροή κατά τη διάρκεια της άσκησης η οποία όταν γίνεται μέσω Online βίντεο, χάνεται κατά τη διάρκεια που ο χρήστης αναζητά το επόμενο βίντεο ή το διακόπτει για να ξαναδεί κάποια άσκηση που δεν κατάλαβε. Επίσης ανάμεσα στις ασκήσεις οι «ειδικοί», «γυμναστές του πληκτρολογίου», διακόπτουν συνεχώς το πρόγραμμα για να επεξηγήσουν την κάθε άσκηση και τι προσφέρει.

 • Κάποιοι άνθρωποι προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα μέσω κανάλια του Youtube και άλλων ιστοσελίδων, χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δίχως να είναι πιστοποιημένοι, μας πολιορκούν με διάφορες πληροφορίες. Συχνά μάλιστα, έχουν να μας προωθήσουν μια «πρωτοποριακή» πάντα μέθοδο γυμναστικής! Πρόκειται για τους «απατεώνες γυμναστές» που εξασφαλίζουν χρήματα απο τα δικά σας κλικ.


Όπως γίνεται αυτομάτως αντιληπτό, μετά την καταγραφή των θετικών και αρνητικών της Online Γυμναστικής, είναι στην ευχέρεια του κάθε ατόμου το τί θα επιλέξει. Όπως και να έχει όμως, η πραγματικότητα είναι πως κάποιος χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις, ο οποίος αποφασίζει να ασχοληθεί με την προσωπική του γυμναστική σε λίγο πιο σοβαρό επίπεδο και να εξασφαλίσει την επαναληψιμότητα και την επάρκεια της άσκησης του, οφείλει να παρακολουθείται ή να επισκέπτεται κάποιον ειδικό για την εξέλιξη του.

Είναι απολύτως κατανοητό ότι με τη μέθοδο της «ηλεκτρονικής γυμναστικής» χάνεται η διαδραστικότητα και η αποτελεσματικότητα καθώς ο χρήστης απλά λαμβάνει τις πληροφορίες που χρειάζεται χωρίς να μπορεί να ελέγχει τα στοιχεία της προσωπικής του εξέλιξης και να λαμβάνει στη συνέχεια τις κατάλληλες συμβουλές.