Κόρνερ, Μια Σημαντική Στατική Φάση
Ένα σημαντικό μέρος της τακτικής του ποδοσφαίρου είναι οι στατικές φάσεις, οι οποίες πολλές φορές μπορεί να κρίνουν κι ένα ολόκληρο αποτέλεσμα ή να χαρίσουν ένα ολόκληρο τρόπαιο!  Μία από αυτές τις φάσεις είναι το κόρνερ ή γωνιαίο λάκτισμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάκτηση του Euro το 2004 από την Εθνική μας ομάδα η οποία επικράτησε σε ημιτελικό και τελικό κόντρα σε Τσεχία και Πορτογαλία χάρη σε δύο κόρνερ!Αξίζει λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε μια έρευνα για να αποκωδικοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα των κόρνερ σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Πήραμε δείγμα απο τα συνολικά κόρνερ που πραγματοποιήθηκαν στους ομίλους του Μουντιαλ της Βραζιλίας το 2014.

Έρευνα Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014


Εξετάστηκαν 48 αγώνες των 32 ομάδων της φάσης των ομίλων και συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 462 εκτελέσεις κόρνερ. Ορισμένες βασικές παράμετροι των κόρνερ που αναλύθηκαν ήταν η χρονική στιγμή εκτέλεσης, η αιτία του κόρνερ, η τεχνική που επιλέχθηκε από τους επιτιθέμενους πριν από το κόρνερ, η προέλευσή του, ο παίκτης πρώτης επαφής, το είδος εκτέλεσης, ο τρόπος άμυνας στην εστία, η αποτελεσματικότητα και το τελικό αποτέλεσμα του κόρνερ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα περισσότερα χτυπήματα κόρνερ λάμβαναν χώρα στο τελευταίο τέταρτο των ημιχρόνων, δηλαδή στα διαστήματα 31- 45 (20,8%) και 76-90 (21,4%).Επιπλέον, η πλειοψηφία των κόρνερ έγιναν με απευθείας εκτέλεση, με τον επιτιθέμενο να είναι ο παίκτης που έρχεται πρώτος σε επαφή με την μπάλα (48,3%) και τους προπονητές να χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον παίκτη μόνο στο πρώτο δοκάρι (44,8%). Τέλος, ο μεγαλύτερος αριθμός των κόρνερ δεν ήταν επιτυχημένος, διότι δεν κατέληξε σε τελική ενέργεια (69,7%), ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις τα κόρνερ κατέληξαν σε κατοχή-νέα επίθεση των επιτιθέμενων.

Ας δούμε λοιπόν, ορισμένα γραφήματα που αναφέρονται σε όλα τα παραπάνω :

Στο τελευταίο τέταρτο των ημιχρόνων, δηλαδή στα διαστήματα 31-45 (20,8%) και 76-90 (21,4%) σημειώθηκαν τα περισσότερα κόρνερ, ενώ στην πρώτη περίοδο 0-15 σημειώθηκαν μόνο 43 κόρνερ (9,3%), σαφώς λιγότερα από τις υπόλοιπες χρονικές περιόδους εκτέλεσης.Τέλος παρατηρήθηκε πως μόνο το 4% των κόρνερ κατέληξαν σε γκολ δηλαδή από τα 462 μόνο τα 17 κατέληξαν εντός της εστίας!

Συμπέρασμα


Παρατηρήθηκε στην σημαντικότερη διοργάνωση του πλανήτη ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επίτευξης γκολ απο γωνιαία λακτίσματα (κόρνερ). Το κόρνερ είναι μια σημαντική ευκαιρία για μια ομάδα να πετύχει ένα τέρμα σε νεκρό χρόνο και θα έπρεπε οι ομάδες να το εκμεταλλεύονται περισσότερο. Καλό θα είναι επομένως, να γίνεται περισσότερη προπόνηση στις στατικές φάσεις από τους προπονητές , και ειδικά στα κόρνερ, αρχής γενομένης απο τμήματα μικρότερων ηλικιών. Τα κόρνερ είναι και αυτά μια μορφή τακτικής και θα πρέπει να δουλεύονται έτσι ώστε τα ποσοστά επίτευξης τέρματος να αυξηθούν και οι ομάδες να είναι αποτελεσματικότερες όταν τους δίνεται η ευκαιρία να σκοράρουν.

 

Πηγή: Έρευνα ΤΕΦΑΑ των Τραγαζίκη Ι. , Τσιγαρίδα Π. , (2016).