Τελειοποίησε την Τεχνική της Πάσας Σου
Η τεχνική της πάσας  αποτελεί ένα από τα πιο βασικά στοιχεία στο ποδόσφαιρο. Η πάσα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διατήρησης της κατοχής σε οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό αγώνα και πρέπει να αποτελεί το πρώτο μάθημα για κάθε αρχάριο που ξεκινάει το ποδόσφαιρο.

Υπάρχουν κυρίως δύο τύποι πάσας . Είναι η μακρινή μεταβίβαση και η κοντινή μεταβίβαση. Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, θα δώσουμε δύο συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε την κοντινή μεταβίβαση. Η κατανόηση αυτών των δύο αρχών θα διασφαλίσει την επιτυχία και την ακρίβεια των μικρών μεταβιβάσεων σας.

 

kross pass

 

1.Στάση σώματος


Όταν πραγματοποιείται κοντινή μεταβίβαση, πλησιάστε την μπάλα σε μια μικρή γωνία περίπου 30 μοιρών. Η σπονδυλική στήλη σας πρέπει να είναι ευθεία ,το πόδι στήριξης να βρίσκεται σταθερά δίπλα στην μπάλα.

 

2.Χτύπημα της μπάλας


Λυγίστε ελαφρά το γόνατό σας και «κλειδώστε» τον αστράγαλο όταν κάνετε τη πάσα. Χρησιμοποιήστε το εσωτερικό του ποδιού σας για να έρθετε σε επαφή με το κέντρο της μπάλας καθώς εκτελείτε τη μεταβίβαση. Αυτό θα εξασφαλίσει να έχετε τον μέγιστο έλεγχο της μπάλας. Ανάλογα με την απόσταση που θέλει ο ποδοσφαιριστής να εκτελέσει τη πάσα βάζει και την αντίστοιχη δύναμη.

 

Στόχος των κοντινών μεταβιβάσεων είναι η μπάλα να διατηρείται χαμηλά ώστε να  επιτρέπει στον συμπαίκτη σας να την υποδεχτεί τόσο γρήγορα και με όσο το δυνατόν λιγότερη δυσκολία.

 

Να θυμάστε πάντα αυτές τις δύο αρχές κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της κοντινής μεταβίβασης.  Με την εκμάθηση της κοντινής μεταβίβασης όπως παρατηρούμε και σε μεγάλα επαγγελματικά σωματεία επιτυγχάνετε η σωστή  κυκλοφορία της μπάλας που συνήθως  έχει ως αποτέλεσμα η ομάδα που έχει την κατοχή της μπάλας πραγματοποιεί τις περισσότερες ευκαιρίες για την επίτευξη κάποιου τέρματος. Μετά την εκμάθηση της κοντινής μεταβίβασης μπορείτε  να προχωρήσετε στην εκμάθηση της μακριάς μεταβίβασης  η οποία είναι εξίσου σημαντική με την κοντινή μεταβίβαση και χρειάζεται σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

Οι συχνές και κοντινές πάσες είναι ως γνωστόν το σήμα κατατεθέν του συστήματος που εφάρμοσε η Μπαρτσελόνα επι μια δεκαετία και της απέφερε αμέτρητα τρόπαια. Έκτοτε αυτό το μοντέλο παιχνίδιού προσπάθησαν να το υιοθετήσουν πάμπολλες ομάδες, άλλες με μεγαλύτερη και άλλες με μικρότερη επιτυχία. Πρόκειται για το περίφημο «Tiki Taka», το οποίο υιοθέτησε και η εθνική ομάδα της Ισπανίας κατακτώντας το Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο Κύπελλο!

Είναι ευκόλως κατανοητό πως δεν πρόκειται για ένα εύκολο σύστημα παιχνιδιού. Για να το υλοποιήσεις στον αγωνιστικό χώρο απαιτούνται παίκτες με εξαιρετική τεχνική στην πάσα, αντίληψη του χώρου μέσα στο γήπεδο και σωστή χημεία.

 

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ντζιαχρήστος

Συντακτική ομάδα Athlometrix