Κατάγματα Άνω Άκρων στον Αθλητισμό
Μία από τις άσχημες πλευρές του αθλητισμού είναι οι τραυματισμοί. Η υψηλή ένταση που υπάρχει, η καθημερινή κόπωση του αθλητή, η κακή προετοιμασία του καθώς και η τύχη παίζουν τεράστιο ρόλο. Τα κατάγματα άνω άκρου είναι ένας συχνός βαρύς τραυματισμός που παρατηρείται συνήθως σε αθλητές μπάσκετ και ποδοσφαίρου.

 

Τι είναι κάταγμα


Ένα κάταγμα είναι ένα σπάσιμο του οστού ή του χόνδρου.Ένα κάταγμα προκαλεί γενικά πόνο. Η διόγκωση, η ευαισθησία, η αλλαγή χρώματος και η ανικανότητα να κινηθεί το επηρεασμένο μέλος του σώματος είναι συνήθη. Μερικές φορές παρατηρείται παραμόρφωση του μέλους που έχει υποστεί το κάταγμα. Η θέση και η σοβαρότητα του κατάγματος καθορίζουν τα συμπτώματα και τα σημάδια ασθένειας.

 

Τύποι καταγμάτων  • Κλειστό ή απλό κάταγμα: το κόκαλο είναι σπασμένο, αλλά το δέρμα δεν πληγώνεται

  • Ανοικτό ή σύνθετο κάταγμα: είναι ένα κάταγμα στο οποίο υπάρχει μια σχετική ανοικτή πληγή του δέρματος που οδηγεί άμεσα στο σπασμένο οστό

  • Εγκάρσιο κάταγμα: το σπάσιμο είναι κάθετο στο μακρό άξονα του οστού

  • Σπάσιμο «δίκην χλωρού ξύλου»: σπάσιμο σε μια πλευρά του οστού, που προκαλεί μια κάμψη στην άλλη πλευρά του

  • Συντριπτικό κάταγμα: κάταγμα στο οποίο το οστό είναι σπασμένο σε διάφορα κομμάτια


 

Αντιμετώπιση καταγμάτων


Η αντιμετώπιση του κατάγματος εξαρτάται από το τύπο και τη βαρύτητα του, συνήθως η αντιμετώπιση στα κατάγματα είναι ξεκούραση, μη άσκηση βάρους στο σημείο που έχει σπάσει, ακινητοποίηση του μέρους με νάρθηκα ή γύψο και σε ποιο σοβαρές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

  

Κατάγματα πηχεοκαρπικής


Τα κατάγματα της πηχεοκαρπικής άρθρωσης είναι από τα συχνότερα κατάγματα και παρουσιάζονται ιδιαίτερα συχνά σε άτομα μετά τη μέση ηλικία ιδιαίτερα σε γυναίκες που πάσχουν από οστεοπενία ή οστεοπόρωση.

Κάταγμα πηχεοκαρπικής παθαίνει κάποιος συνήθως όταν πέφτει πάνω στο χέρι του. Μπορεί ωστόσο, να συμβεί και σε τροχαία ατυχήματα ή σε αθλητικές δραστηριότητες.

Εάν ένα τέτοιο κάταγμα δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική και μόνιμη αναπηρία, με αδυναμία, δυσκαμψία και παραμόρφωση του καρπού και σε αρκετές περιπτώσεις ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας και πόνου.

Τα περισσότερα κατάγματα αυτής της κατηγορίας, αντιμετωπίζονται συντηρητικά με γύψο, ενώ σπανίως επιτυγχάνεται ανατομική ανάταξη.

Εάν επιθυμούμε άριστο αποτέλεσμα η θεραπεία θα πρέπει να είναι χειρουργική. Η εξωτερική οστεοσύνθεση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με εξαιρετικά αποτελέσματα, η οποία ενδείκνυται σε περιπτώσεις ατόμων με πλήρη δραστηριότητα.

 

Κατάγματα βραχιονίου


Τα κατάγματα βραχιονίου διακρίνονται σε:

  • κατάγματα του άνω πέρατος του βραχιονίου

  • κατάγματα της διάφυσης του βραχιονίου

  • κατάγματα του κάτω πέρατος του βραχιονίου


Τα κατάγματα αυτά, αντιμετωπίζονται συνήθως συντηρητικά με λειτουργικούς νάρθηκες τύπου Sarmiendo, αλλά και χειρουργικά σε περιπτώσεις μεγάλης συντριβής και παραμόρφωσης.

Σε αυτή την θεραπεία, τοποθετούμε έναν βαρύ κρεμάμενο γύψο για να γίνει ευθειασμός του κατάγματος με την βαρύτητα για 2 εβδομάδες. Εν συνεχεία, τοποθετούμε το λειτουργικό νάρθηκα ο οποίος επιτρέπει την κίνηση του αγκώνα.

  

 

 

Κατάγματα άκρας χειρός


Η θεραπεία συνήθως είναι συντηρητική αλλά σχεδόν πάντα πρέπει να επιτύχουμε ανατομική ανάταξη.

Τα ενδαρθρικά κατάγματα των φαλάγγων των δακτύλων συχνά αφήνουν διογκωμένη και επώδυνη την άρθρωση και ως εκ τούτου στα κατάγματα αυτά πρέπει να εξετασθεί εάν η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

 

Φίλιππος Παπάζογλου

Athlometrix Team