Μπορείς Κι Εσύ Να Το Κάνεις Όπως Ο Μπέκαμ
Στο ποδόσφαιρο πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην κυκλοφορία του παιχνιδιού εκτός από την κοντινή μεταβίβαση και το σουτ έχει και η μεγάλη μεταβίβαση.

Η χρήση της μεγάλης μεταβίβασης χρησιμοποιείται κυρίως ενάντιων των ομάδων που έχουν συμπαγής άμυνα και είναι δύσκολο να διασπαστεί με κάθετες μεταβιβάσεις. Έτσι οι ομάδες για να μπορέσουν να τις διασπάσουν, χρησιμοποιούν έναν επιθετικό ως στόχο και με μακρινές μπαλιές προσπαθούν να τον πετύχουν ώστε να γίνουν απειλητικοί. Ο επιθετικός με συνεχής κινήσεις προσπαθεί να παίξει στο όριο του οφσάιντ και να υποδεχτεί μια μεγάλη μεταβίβαση στη πλάτη της άμυνας ώστε δημιουργήσει ευκαιρία για γκολ.

Όλοι οι επαγγελματίες  ποδοσφαιριστές ανεξαρτήτως θέσης που αγωνίζονται, πρέπει να κατέχουν τη μεγάλη μεταβίβαση. Ο τερματοφύλακας θα χρειαστεί αρκετές φορές μέσα σε έναν αγώνα να βρει κάποιον συμπαίχτη του σε μακρινή απόσταση λόγω πίεσης της αντίπαλης ομάδας. Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο κέντρο και μπροστά πρέπει πολλές φορές να κάνουν αρκετές μεγάλες μεταβιβάσεις είτε για να αλλάξουν πλευρές είτε για μια σέντρα μέσα στην αντίπαλη περιοχή για κάποια κεφαλιά. Τον χαρακτηριστικό τρόπο παιχνιδιού των ομάδων που παίζουν με μεγάλες μεταβιβάσεις, τον παρατηρούμε κυρίως στο Αγγλικό πρωτάθλημα.

 

Ο Τσάβι Αλόνσο μετρ της μεγάλης μεταβίβασης


Ένας απο τους κορυφαίους μετρ του είδους της μακρινής μεταβίβασης ήταν ο Ισπανός χαφ Τσάμπι Αλόνσο που μεγαλούργησε για τουλάχιστον μια δεκαετία στο κορυφαίο επίπεδο του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αγωνιζόμενος με τις φανέλες των Λίβερπουλ, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν. Στο παρακάτω βιντεάκι θα καταλάβετε γιατί:


Η μεγάλη μεταβίβαση αποτελεί μια πολύ σημαντική δεξιότητα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Βοηθάει πολύ στην κυκλοφορία και στην ανάπτυξη της κάθε ομάδας στο γήπεδο. Για να επιτευχθεί όμως η δεξιότητα της μεγάλης μεταβίβασης απαιτείται από τους ποδοσφαιριστές να στοχεύουν σωστά αλλά και να βάζουν στη μπάλα την ανάλογη δύναμη. Εν κατακλείδι, η δεξιότητα απαιτεί αρκετή προπόνηση και εξάσκηση έτσι ώστε κάποιος ποδοσφαιριστής να μπορεί να διακριθεί.

 

Η μεγάλη μεταβίβαση μέρος του παιχνιδιού


Τη μεγάλη μεταβίβαση την συναντάμε πολύ συχνά σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με διάφορους τρόπους. Είτε με την εκτέλεση στημένων φάσεων όπως για παράδειγμα είναι το κόρνερ και τα φάουλ, είτε κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη μορφή σέντρας προς το κεφάλι του επιθετικού, είτε σε ένα γέμισμα απο τους αμυντικούς προς την αντίπαλη περιοχή όταν μια ομάδα ψάχνει το γκολ και ο χρόνος έχει λιγοστέψει.

 

Η τεχνική της μακρινής πάσας


Παρακολουθήστε παρακάτω μερικές συμβουλές για το πώς πρέπει να γίνεται το χτύπημα της μπάλας κατά τη διάρκεια της μεγάλης μεταβίβασης:Ώς γνωστόν η μεγάλη μεταβίβαση ή αλλιώς Long Pass είναι ένα χαρακτηριστικό των ποδοσφαιριστών το οποίο στην Athlometrix έγινε μετρήσιμο μέσα από τη μελέτη των Πρωτοκόλλων από διάφορες Διεθνής ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες

 

Επιμέλεια: Ντζιαχρήστος  Κωνσταντίνος

Συντακτικη Ομαδα Athlometrix