Κάνε Νωρίς Το Διάβασμα του Σχολείου στο Σπίτι και Άδραξε τη Μέρα
Κάθε μεσημέρι με το που γυρνάς στο σπίτι από το σχολείο, το μόνο που δεν θες να κάνεις είναι τα μαθήματα της επόμενης ημέρας. Η κούραση από το πρώτο μισό της ημέρας σου κάνει την εμφάνιση της και έχεις την αίσθηση ότι το μυαλό σου είναι θολό. Νιώθεις ότι χρειάζεσαι ξεκούραση και αφήνεις το διάβασμα για αργότερα. Οι καθημερινές σου δραστηριότητες όμως πόσο χρόνο σου αφήνουν μετά και πόσο ποιοτικό είναι το διάβασμα σου μετά απο μία γεμάτη ημέρα;

Το μεσημέρι είναι η καλύτερη ώρα για να κάνεις το σχολικό σου διάβασμα στο σπίτι και οι λόγοι είναι αρκετοί:

diavasma

 


  1. Σκέψου πως αν τελειώσεις με τις υποχρεώσεις του σχολείου, θα σου μείνει ελεύθερος χρόνος αργότερα το απόγευμα ώστε να κάνεις ό,τι θέλεις. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να ξεπετάξεις τα μαθήματα σου για να τελειώνεις γρήγορα. Ένα σωστό εποικοδομητικό δίωρο διάβασμα όμως σίγουρα θα σε απαλλάξει από τις υποχρεώσεις σου και θα σε απελευθερώσει.
  2. Βγάζεις το άγχος από τη ζωή σου. Αν δεν έχεις κάνει τα μαθήματα της επόμενης ημέρας, τα έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου μέχρι να γίνουν. Οποιαδήποτε δραστηριότητα και να κάνεις, δεν την ευχαριστιέσαι γιατί έχεις το άγχος του διαβάσματος που πρέπει να γίνει μετά. Το να αποβάλλεις το άγχος από τη ζωή σου, μόνο θετικά αποτελέσματα θα σου προσφέρει.
  3. Όση κούραση και να έχεις το μεσημέρι μετά το σχολείο, τόση και άλλη τόση αναμένεται να έχεις αργά το απόγευμα. Αν δηλαδή κάνεις κάποια δραστηριότητα μετά το σχολείο, ή για παράδειγμα έχεις μια προπόνηση, είναι λογικό όσο περνάει η ημέρα να εξαντλούνται και οι μπαταρίες σου. Το να αφήσεις το διάβασμα για αργότερα γιατί «θα είσαι πιο ξεκούραστος» είναι απλά μια δικαιολογία για να μην διαβάσεις άμεσα.
  4. Όσο πιο «φρέσκα» έχεις στο μυαλό σου όσα έμαθες το πρωί, τόσο πιο εύκολα θα αφομοιώσεις όσα διάβασες. Ως γνωστόν, όταν κάτι το αφήνεις, σε αφήνει κι αυτό, ενώ η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης. Κάνοντας άμεσα επανάληψη όσα έμαθες το πρωί είναι σίγουρο πως θα αποτυπωθούν στο μυαλό σου καλύτερα.
  5. Το να κάνεις πριν από οτιδήποτε άλλο τα μαθήματα σου, σημαίνει ότι αποτελούν για σένα προτεραιότητα. Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που έχεις να κάνεις μέσα σε μια ημέρα και άλλο τόσο αλλοπρόσαλλη η ζωή, που μπορεί να σου φέρει κάτι το οποίο θα σε εμποδίσει να διαβάσεις για την επόμενη ημέρα. Κάνοντας τα μαθήματα κατευθείαν μετά το σχολείο δίνεις το καλό παράδειγμα σε μικρότερα αδέλφια ή και φίλους, ενώ και οι γονείς σου χαίρονται να σε βλέπουν να δίνεις βάση στη μελέτη σου.
  6. Διαβάζοντας το μεσημέρι αμέσως μετά το σχολείο διατηρείς και αυξάνεις την οργανωτικότητα σου. Έχεις φρέσκα τα μαθήματα στο μυαλό σου και ξέρεις ακριβώς σε ποια σελίδα του βιβλίου και σε ποιο κεφάλαιο του μαθήματος «είσαι» με την τάξη σου.
  7. Μπαίνεις στην διαδικασία να μάθεις να κατανέμεις το χρόνο σου σωστά.
  8. Θέτεις κάποια όρια και βάζεις μια πρόκληση στον εαυτό σου. Αν ξέρεις ότι έχεις διαθέσιμες 3 ώρες για διάβασμα πριν πας για προπόνηση συγκεντρώνεσαι ώστε να βγεί ο όγκος εργασίας σου σε ένα συγκεκριμένο χρόνο. Αντιθέτως αν ξεκινάς το διάβασμα σου στις 7 το απόγευμα μέχρι όσο σε πάρει, δεν βάζεις τον εαυτό σου στη διαδικασία της πίεσης του χρόνου. Αυτή η «αναρχία» του χρόνου ίσως να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην ποιότητα του διαβάσματος σου.
  9. Η παραπάνω κατάσταση σε αναγκάζει να διαβάσεις πιο σωστά και συγκεντρωμένα και χωρίς να αποσπάται η προσοχή σου.
  10. Τέλος, βελτιώνεις την κριτική σου σκέψη καθώς καλείσαι να αποφασίσεις ποια μαθήματα χρειάζονται περισσότερη ενασχόληση σε σχέση με άλλα. Αυτή η κατάσταση, έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνεις βοήθεια σε σχέση με την κλίση σου στα μαθήματα και κατ επέκταση στον επαγγελματικό σου προσανατολισμό στο μέλλον!
Εν κατακλείδι, καταλαβαίνεις πόσα πλεονεκτήματα απολαμβάνεις με το να κάνεις τα μαθήματα του σχολείου νωρίς. Φυσικά, αφού καταναλώσεις ένα δυναμωτικό γεύμα πρώτα και ανακτήσεις τις δυνάμεις σου, μπορείς να αφοσιωθείς στη μελέτη σου μέσα στην ησυχία του μεσημεριού και να κάνεις ένα ποιοτικό διάβασμα.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν βέβαια κάποια επιστημονική μελέτη. Είναι εμπειρίες βγαλμένες μέσα από την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα και μπορούν να αναιρεθούν σε περίπτωση που νιώθεις εξουθενωμένος από την παρουσία σου στο σχολείο. Εκεί, καλέισαι να βάλεις τις σωστές προτεραιότητες και να ξεκουραστείς πρώτα, αφήνοντας το διάβασμα για αργότερα, θυσιάζοντας ίσως ακόμη και μια προπόνηση.

 

Επιμέλεια: Ασημακόπουλος Παναγιώτης

Αρχισυντάκτης Athlometrix