Καλό Μήνα και Προσοχή στην Πρωταπριλιά!
Καλό μήνα σε όλους! Μπήκε ο Απρίλιος. Ο δεύτερος μήνας της Άνοιξης. Στην πραγματικότητα είναι ο πρώτος μιας και ο Μάρτης είναι... "γδάρτης" και πρόσκαιρες βροχές με χαμηλές θερμοκρασίες εμφανίζονται συχνά πυκνά!  Ο μήνας αυτός εκτός από ηλιόλουστες ημέρες μας φέρνει και τη γνωστή Πρωταπριλιά! Τα ψέμματα και οι πλάκες δίνουν και παίρνουν και παραδεχτείτε το ότι κι εσείς την έχετε πατήσει έστω και μια φορά!

Έχει την πλάκα της αυτή η ημέρα, δεν θα ήθελες όμως να μάθεις γιατί έχει καθιερωθεί ώς η παγκόσμια ημέρα φάρσας και ψέμματος;

 

Η Προέλευση του Εθίμου


Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.

 

Από τους Κέλτες


Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

κέλτες ψέμματα ψαράδες Πρωταπριλιά

 

Από τη Γαλλία


Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Μικυ πρωταπριλιά

 

Το Έθιμο στην Ελλάδα


Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα!

 

Περιστατικά


Τον προηγούμενο αιώνα, η τεχνολογία βοήθησε κάποιους να ξεγελάσουν χιλιάδες άτομα την ημέρα αυτή. Για παράδειγμα μια Αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο (στις αρχές του 20ού αιώνα), στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή, η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Οι μετοχές των εταιριών παρασκευής και διακίνησης οίνου, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο.

Ένα άλλο παράδειγμα μεγάλης πρωταπριλιάτικης φάρσας, είναι αυτή του δικτύου BBC το 1957. Τότε προβλήθηκε από το δίκτυο αυτό ένα ρεπορτάζ, στο οποίο Ιταλοί γεωργοί μάζευαν έτοιμα βρασμένα μακαρόνια από τα δέντρα που υποτίθεται ότι τα παράγουν! 

Παρόμοια ρεπορτάζ συνεχίζονται όμως μέχρι και σήμερα σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ, που τις περισσότερες φορές αγγίζουν σημαντικά θέματα οικονομίας, διασκέδασης, κλπ. Παράλληλα, εδώ και αρκετά χρόνια, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ελληνικές εφημερίδες και ειδικότερα οι αθλητικές, προτάσσοντας μεταγραφικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας στα εξώφυλλα τους!

Γι αυτό προσοχή στους φίλους σας σήμερα αλλά και στα Αθλητικά Νέα της ημέρας! Δυστυχώς ο Μέσι δεν θα αφήσει τη Μπαρτσελόνα για χάρη της ΑΕΚ το Καλοκαίρι, ούτε ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποφάσισε να κλείσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό!

Ρονάλντο Ολυμπιακός

 

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα τ.51ος, σ.72

Επιμέλεια: Aσημακόπουλος Παναγιώτης

Αρχισυντάκτης Athlometrix