Καλλισθενική Γυμναστική-Τι Είναι και Γιατι Αξίζει να την Δοκιμάσεις;
Τα αρχαιοελληνικά αγάλματα μαρτυρούν την ανάγκη των ανθρώπων της εποχής να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση. Τα σώματα παρουσιάζονται ιδιαιτέρως γυμνασμένα, με όλους τους μυς του σώματος να διαγράφονται. Ήταν σημαντικό για τους Έλληνες της αρχαιότητας να διακατέχονται από "κάλλος" και "σθένος", δηλαδή ομορφιά και δύναμη. Για να το επιτύχουν αυτό, σε ένα ψυχοσωματικό πλαίσιο, ακολουθούσαν μία μέθοδο προπόνησης που αποτέλεσε τη ρίζα της σύγχρονης Καλλισθενικής γυμναστικής.

 

Τι Είναι η Καλλισθενική Γυμναστική;


Η προπονητική αυτή μέθοδος, διεθνώς γνωστή ως Callisthenics, αποτελεί έναν αναερόβιο τρόπο εκγύμνασης των μυών. Περιλαμβάνει ασκήσεις υψηλής έντασης, συνήθως με μοναδική αντίσταση το βάρος του σώματος. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις δρουν συνεργικά και συντονισμένα. Δεν απαιτείται συγκεκριμένος εξοπλισμός κι έτσι η Καλλισθενική γυμναστική μπορεί να γίνει σε οποιονδήποτε χώρο. Ο αθλητής μέσω τη προπόνησης αυτής μαθαίνει να κινείται αρμονικά έχοντας απόλυτη αίσθηση των κινήσεών του στο χώρο. Στόχος των ασκήσεων είναι να επιστρατευθούν ταυτόχρονα όσο δυνατόν περισσότερες μυϊκές ίνες για μεγιστοποίηση της απόδοσης.

Τα σημεία στα οποία εστιάζει κυρίως η μέθοδος είναι οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι μύες, αλλά και η σωστή τεχνική στην εκτέλεση ασκήσεων και αναπνοής.

 

Ποια τα Είδη των Ασκήσεων που Περιλαμβάνονται στη Μέθοδο;


-Βασικές προοδευτικές ασκήσεις σωματικού βάρους
-Συνδυαστικές ασκήσεις σωματικού βάρους
-Ακροβατική γυμναστική
-Hand balancing
-Ισομετρικές στηρίξεις
-Ακροβατικές και εκρηκτικές ασκήσεις
-Ασκήσεις με αντίσταση πέραν του ίδιου σωματικού βάρους

 

Γιατι Αξίζει να Δοκιμάσεις την Καλλισθενική Μέθοδο Εκγύμνασης;


Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν αυτή τη μέθοδο για να προετοιμαστούν για τις μάχες και για να γυμναστούν γενικότερα. Τα σύγχρονα οφέλη πέρα από την ενδυνάμωση του σώματος είναι και πολλά ακόμα:
-Σύμμετρη μυϊκή ανάπτυξη
-Ανάπτυξη λειτουργικής δύναμης και κινητικότητας
-Ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η ισορροπία, ο νευρομυϊκός συντονισμός και ο σωματικός έλεγχος
-Αύξηση οστικής μάζας
-Ενδυνάμωση συνδετικού ιστού
-Αύξηση του μεταβολισμού

Το μεγαλύτερο όφελος της συγκεκριμένης προπόνησης δεν είναι τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που υπόσχεται για τη σωματική διάπλαση. Αυτό που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον όσων ασχοληθούν με την Callisthenics είναι η χαρά και η ικανοποίηση για κάθε νέα, αυξημένης δυσκολίας άσκηση που θα κατορθώνουν. Όσο το σώμα δυναμώνει τόσο το επίπεδο των ασκήσεων που μπορεί κάποιος να εκτελέσει ανεβαίνει. Ώρα να ανακαλύψουμε τις ικανότητες του σώματός μας!

 

Επιμέλεια: Βούρου Ιζαμπέλα
Συντακτική ομάδα Athlometrix