Ισοθερμικά Ενδύματα - Αλήθειες και Μύθοι
Ο χειμώνας μπορεί να είναι στο κατώφλι μας, αλλά ο αθλητισμός δεν κάνει διακρίσεις στις εποχές. Αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και ο στίβος που εκτελούνται σε ανοιχτές εγκαταστάσεις, επηρεάζονται από όλα τα καιρικά φαινόμενα του χρόνου. Τα ισοθερμικά έχουν ώς κύρια λειτουργία να βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να κρατάει μια σταθερή θερμοκρασία στο σώμα και να αντιστέκεται στις ακραίες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Πόσο απαραίτητα είναι όμως στον αθλητισμό;

 

Λειτουργίες


Το ισοθερμικό εξαιτίας της πυκνής ύφανσής του, συγκρατεί την θερμότητα του σώματος ανάμεσα στο ρούχο και το σώμα.  Αυτή η ιδιότητα προσφέρει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων στους αθλητές:

-Κρατάει τον αθλητή ζεστό χωρίς να του δίνει επιπλέον όγκο σε αυτά που φοράει και του επιτρέπει να κάνει όλες τις κινήσεις που χρειάζεται

-Συμβάλλει στην καλύτερη προθέρμανση και προετοιμασία του αθλητή για τον αγώνα. Επιταχύνει το ζέσταμα των μυών και έτσι ο αθλητής είναι έτοιμος να αγωνιστεί πιο σύντομα.

-Κρατάει θερμό το ανθρωπινο σώμα και αντικρούει τις ακραίες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Έτσι οι αθλητές δεν επηρεάζονται κυρίως από το κρύο και αποφεύγουν τυγχόν κρυώματα.

-Συμβάλλει στην αποφυγή τραυματισμών! Ο λόγος γίνεται περισσότερο για τα ισοθερμικά σορτς τα οποία σφίγγουν τους μύες των γλουτών στο σύνολο τους. Βοηθά στην αποφυγή θλάσεων και τραβηγμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο σημαντικά είναι, αποτελεί το γεγονός ότι τα φοράνε πλέον σχεδόν όλοι οι αθλητές μπάσκετ και βόλει. Πράγμα που σημαίνει ότι τα ισοθερμικά δεν έχουν επίδραση μόνο σχετικά με το εξωτερικό περιβάλλον.

 

ισοθερμικά


Κατηγορίες Ισοθερμικών


Τα ισοθερμικά διαχωρίζονται σε 3 κατηγορίες αναλόγως με το ύφασμα τους.

-Τα συνθετικά τα οποία είναι ελαφριά και ανθεκτικά στη τριβή αλλά μυρίζουν εύκολα και είναι ευάλωτα στους λεκέδες.

-Τα μάλλινα τα οποία απορροφούν και σταδιακά απελευθερώνουν την υγρασία. Ακόμα και βρεγμένα μπορούν να σε κρατήσουν ζεστό. Το μόνο τους αρνητικό είναι πως το μαλλί μπορεί να «μαζέψει» και πως συνήθως τα βρίσκεις μόνο σε σκούρο χρώμα.

-Τέλος, τα μεταξωτά είναι τα κατάλληλα ισοθερμικά για τους αθλητές χειμερινών αγώνων, π.χ σκιέρ. Υπάρχουν σε διάφορες διαβαθμίσεις, από ελαφρύ μέχρι πολύ ενισχυμένο για να κρατάει τους αθλητές ζεστούς σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το μετάξι επειδή είναι φυσικό υλικό δεν χρειάζεται να είναι πολύ χοντρό για να κρατήσει τον αθλητή ζεστό.

μαλλινο ισοθερμικό

Το μειονέκτημα όλων των ισοθερμικών είναι πως είναι δύσκολη η φροντίδα τους καθώς είναι ευαίσθητα στην τριβή και τον ήλιο και ξεθωριάζουν εύκολα. Γενικά τα ισοθερμικά μπορούν να βγουν σε πολλές μορφές από μπλουζάκια και κολάν μέχρι κάλτσες και μπαλακλάβα.

 

Ισοθερμικά και λιποδιάλυση, ένας μεγάλος μύθος


Όπως αναφέραμε και στην αρχή, τα ισοθερμικά συμβάλλουν στην καύση του λίπους. Ο σκοπός της ύπαρξης τους ουδεμία σχέση έχει με αυτή τη λειτουργιά. Το γεγονός ότι συμβάλλει στην διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι τρόπος λιποδιάλυσης. Στην πραγματικότητα το ισοθερμικό είναι φτιαγμένο για να κάνει το σώμα να ΜΗΝ ιδρώνει ή τουλάχιστον να απορροφά την υγρασία του σώματος όσο το δυνατόν πιο πολύ. Για να κάνει σωστά την δουλειά, το ισοθερμικό πρέπει να είναι κολλητό στο σώμα , χωρίς να σακουλιάζει. Επιτρέπει στο σώμα να αναπνέει και με το που ανέβει η θερμοκρασία σκοπός είναι να μην ιδρώνει, αλλά να διοχετέυεται η θερμότητα προς τα εξω, ώστε να μην συσσωρεύεται και να μην κρυώνεις .Στην αγορά κυκλοφορούν και τα λεγόμενα ισοθερμικά μπουφάν/jackets τα οποία είναι παράλληλα αντιανεμικά και αδιάβροχα. Ένας και μοναδικός σκοπός τους είναι η αντιμετώπιση του κρύου. Είναι μεγάλος μύθος ότι ο κόσμος τα φοράει για την καύση του λίπους. Είναι ευκόλως κατανοητό εξάλλου ότι τα συγκεκριμένα είδη ισοθερμικών δεν αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος ιδιαίτερα. Απλά την διατηρούν. Επομένως αν ψάχνετε τρόπους λιποδιάλυσης, είναι καλύτερο να καταφύγετε σε άλλες τεχνικές, μεθόδους και προϊόντα.

 

Επιμέλεια: Παπάζογλου Φίλιππος- Ασημακόπουλος Παναγιώτης
Συντακτική ομάδα Athlometrix