Ιατρικός Έλεγχος Αθλούμενων: Ένα Σημαντικό Μέσο Πρόληψης
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν σημειωθεί περιστατικά αιφνίδιων θανάτων σε διάφορα αγωνίσματα. Οι ηλικίες των άτυχων αθλητών ποικίλουν. Ακόμα και μικρά παιδιά είναι πιθανό να εμφανίσουν επείγουσες και επικίνδυνες υποτροπές στην υγεία τους κατά την άσκηση. Για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων είναι απαραίτητος ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος.
Είναι βασικό οι γυμναστικοί σύλλογοι, τα γυμναστήρια και ο οποιοσδήποτε χώρος άθλησης να απαιτεί από όσους θέλουν να συμμετάσχουν μία ιατρική βεβαίωση. Είναι συχνό το φαινόμενο να παραλείπεται αυτός ο όρος από την εγγραφή ενός νέου ασκούμενου. Αυτό συμβαίνει από την ανησυχία μήπως ο ασκούμενος τελικά γραφτεί σε άλλο σύλλογο για να αποφύγει την επίσκεψη σε κάποιο γιατρό. Πρόκειται όμως για την πιο σοβαρή ένδειξη ότι ένας χώρος σέβεται τους αθλητές και βάζει την υγεία τους σε προτεραιότητα. Γι αυτό, οφείλουν οι ομάδες και ακόμη περισσότερο οι ακαδημίες να γίνονται ιδιαίτερα απαιτητικοί σε αυτό το ζήτημα και να μην επιτρέπουν σε κανέναν αθλητή να συμμετέχει ούτε καν σε προπονήσεις αν δεν έχει προσκομίσει την απαραίτητη βεβαίωση πριν την έναρξη της προετοιμασίας.

 

Τι περιλαμβάνει ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος για τους αθλητές;


Ανεξάρτητα από την ηλικία του ασκούμενου, το πιστοποιητικό καταλληλότητας για άθληση δίνεται μετά από συγκεκριμένες εξετάσεις:
- Λήψη ατομικού και οικογενειακού ιατρικού ιστορικού
- Σωματομετρική εξέταση
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας
- Μέτρηση αρτηριακής πίεσης
- Ακρόαση από καρδιολόγο
- Υπερηχοκαρδιογράφημα

Ο μεγαλύτερος έλεγχος γίνεται στην καρδιά η οποία είναι το όργανο που μπορεί να προδώσει τους αθλητές κατά την άσκηση. Υπάρχουν παθήσεις οι οποίες είναι ασυμπτωματικές και αυτές ακριβώς είναι που πρέπει να αποκλειστούν από τις εξετάσεις ώστε ο αθλητής να είναι ασφαλής να συμμετέχει σε δραστηριότητες.
Σε περίπτωση που υπάρξουν ευρήματα, όπως αρρυθμίες ή κάποιο φύσημα, τότε κρίνονται απαραίτητες περαιτέρω εξετάσεις όπως:
- Απλή σπιρομέτρηση
- Καρδιαναπνευστική δοκιμασία κοπώσεως
- 24ωρη καταγραφή καρδιακού ρυθμού (Holter)

Οι αθλητές που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις δεν είναι απαραίτητο να αποκλειστούν από όλα τα αθλήματα. Υπάρχει δυνατότητα να επιλέξουν αθλήματα τα οποία χαρακτηρίζονται από χαμηλότερη ένταση και λιγότερες απαιτήσεις από την καρδιακή λειτουργία.
Η προστασία της υγείας του ασκούμενου από την μικρή ηλικία μέχρι και την ενήλικη ζωή είναι το σημαντικότερο και ο προαθλητικός έλεγχος είναι καλό να επαναλαμβάνεται ετησίως. Πρόκειται για το μέσο πρόληψης που μπορεί να μειώσει τις αιφνίδιες καταστάσεις στην υγεία των ασκούμενων.

 

Επιμέλεια: Ιζαμπέλα Βούρου

Συντακτική ομάδα Athlometrix