Η Βελτίωση Της Τεχνικής Στο Μπάσκετ Μέσω Των Μετρήσεων
Το μπάσκετ  είναι ένα  άθλημα το οποίο ειδικά στη χώρα μας, είναι ανεπτυγμένο σε πολύ μεγάλο βαθμό και σε συλλογικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Σε αντίθεση με άλλα ομαδικά αθλήματα, στο μπάσκετ εκτός από τη φυσική κατάσταση τεράστιο ρόλο παίζει η τεχνική του κάθε αθλητή. Οι προπονήσεις του παίκτη τόσο στον τομέα της φυσικής κατάστασης όσο και στον τομέα την τεχνικής είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αθλητή μπάσκετ. Η αξιολόγηση της τεχνικής είναι απαραίτητη σε νεαρές ηλικίες καθώς θα παίξει κομβικό ρόλο στη συνέχεια της μπασκετικής καριέρας του παιδιού.

 

Αξιολόγηση της Τεχνικής


Η αξιολόγηση της τεχνικής θα πρέπει να γίνεται στο ‘φυσικό περιβάλλον’ του αθλητή δηλαδή στο γήπεδο. Αυτό γίνεται ώστε να υπάρχει προσομοίωση με τις πραγματικές συνθήκες την ώρα του αγώνα. Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι άρτιος και απολύτως προσαρμοσμένος στην ηλικία του κάθε αθλητή. Οι μπάλες δηλαδή να είναι στο κατάλληλο μέγεθος και οι μπασκέτες στο κατάλληλο ύψος. Θα αναφέρουμε παρακάτω μερικές μετρήσεις οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην αξιολόγηση του αθλητή και κατ΄ επέκταση στην βελτίωση του.

  • Σουτ  από τη γραμμή της βολής

  • Σουτ από τη γραμμή του τρίποντου

  • Σουτ  μετά από ντρίπλα

  • Τα 4 είδη πάσας (σκαστή,στήθους,πάνω από το κεφάλι,baseball pass)

  • Crossing (Εναλλαγή κατεύθυνσης με την μπάλα)


Αρκετές από τις ασκήσεις αυτές τις συναντάμε και στο μαγικό κόσμο του NBA , στην διοργάνωση του ALL STAR GAME στη διάρκεια των Skills Challenge . 

Η Σημασία της Αξιολόγησης για τον Αθλητή  • Ο αθλητής αποκτά πλήρη εικόνα των τεχνικών χαρακτηριστικών του, τα οποία χρειάζονται βελτίωση 

  • Ο προπονητής έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ατομικά προγράμματα βελτίωσης ξεχωριστά για τον κάθε αθλητή

  • Δίνει κίνητρο στον αθλητή να προπονηθεί με επιπλέον ζήλο ώστε να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στην επόμενη μέτρηση

  • Επιδρά θετικά στη ψυχολογία του αθλητή

  • Εύρεση ταλέντων από πολύ μικρή ηλικία


  

Η αξιολόγηση της τεχνικής είναι μια ευχάριστη διαδικασία για τους αθλητές. Παρ' όλα αυτά ο παίκτης θα πρέπει να είναι σοβαρός κατά τις μετρήσεις για να βγάλει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα και φυσικά να τον αντιπροσωπεύει. Επίσης, είναι προτιμότερο ο αθλητής να αποφύγει την προπόνηση την προηγούμενη μέρα  ώστε να είναι ξεκούραστος κατά την διάρκεια των τεστ.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από τους  νεαρούς αθλητές είναι, πως για να γίνουν καλοί παίχτες θα πρέπει να αφιερώσουν πολύ χρόνο σε σκληρή προπόνηση. Ένα ταλέντο από μόνο του, χωρίς προπόνηση, θα μείνει στάσιμο. Ένας αθλητής όμως, χωρίς ιδιαίτερο ταλέντο μα με σκληρή προπόνηση που έχει αφιερώσει ώρες στο να γίνει καλύτερος θα φτάσει ψηλά. Αυτό δεν ισχύει μόνο στον αθλητισμό αλλά και στη ζωή. Αφιερώνεις κάπου τις προσπάθειές σου, δουλεύεις σκληρά και να πετυχαίνεις τους στόχους σου. Αυτό όμως δεν συμβαίνει μόνο για την επιβράβευση. Καθένας το κάνει για τον εαυτό του. Για να είναι ένας ολοκληρωμένος αθλητής και παράλληλα ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος.

 

Επιμέλεια : Ντζιαχρήστος Κωνσταντίνος

Συντακτική Ομάδα Athlometrix