Η Τηλεόραση και οι Επιδράσεις της στα Παιδιά
Πολλές φορές, συμβαίνει τα παιδιά να μην έχουν σχολείο και μένουν ατελείωτες ώρες σπίτι μην έχοντας με τι να ασχοληθούν. Τότε, είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν την τηλεόραση και να βλέπουν τη μία εκπομπή μετά την άλλη, μέχρι να έρθει κάποιος να τα διακόψει. Φυσικά, όλοι οι γονείς έχουν ακούσει για τις αρνητικές επιπτώσεις της πολύωρης τηλεθέασης κι έτσι βρίσκονται σε απόγνωση μην ξέροντας πώς αλλιώς να απασχοληθούν τα παιδιά τους, κυρίως όταν οι ίδιοι λείπουν από το σπίτι.

Ποιες είναι όμως τελικά οι επιδράσεις της τηλεόρασης και τι τελικά μπορούμε να κάνουμε ώστε να γεμίσει με διαφορετικό, πιο ωφέλιμο τρόπο, ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών; 

Αρνητικές επιδράσεις τηλεόρασης


• Έρευνες υποστηρίζουν ότι η έκθεση των παιδιών στην τηλεοπτική βία αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξουν και αυτά επιθετική συμπεριφορά. Τα παιδιά πολλές φορές μιμούνται τις βίαιες σκηνές που παρακολουθούν και τις επαναλαμβάνουν μεταξύ τους στο παιχνίδι ή μπορεί να υιοθετήσουν τη βία ως τρόπο επίλυσης των διαφορών τους.

• Ακόμη, οι διαφημίσεις παιχνιδιών ή γλυκισμάτων μπορεί να τους δημιουργούν την επιθυμία να αποκτήσουν ό, τι βλέπουν στην τηλεόραση αφού, ιδιαίτερα τα μικρότερα παιδιά, δεν έχουν αναπτύξει κριτική σκέψη, ώστε να ξέρουν τι τους είναι χρήσιμο και τι όχι και επηρεάζονται από τις εντυπωσιακές εικόνες.

• Επίσης, η πολύωρη τηλεθέαση συμβάλλει στην απομόνωση των παιδιών, μειώνοντας την κοινωνικότητά τους και τις προσπάθειες που θα μπορούσαν να κάνουν για να ενταχθούν σε ομάδες συνομηλίκων τους.

• Επηρεάζει τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, αφού υπάρχουν πολύ συχνά διενέξεις μεταξύ των παιδιών και των γονέων τους για το πότε θα φάνε, πότε θα κοιμηθούν κλπ.

• Η πολύωρη τηλεθέαση μπορεί να συντελέσει στην πιο αργή ανάπτυξη της γλώσσας και των γνώσεων των παιδιών και σε συμπτώματα έλλειψης συγκέντρωσης, προσοχής και διαταραχών ύπνου.

• Τέλος, έχει βρεθεί ότι η πολύωρη τηλεθέαση συμβάλλει στην παιδική παχυσαρκία καθώς, αφενός μειώνει τον χρόνο άθλησης και ενασχόλησης με άλλες δραστηριότητες, αφετέρου τα κάνει να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό χωρίς να το συνειδητοποιούν.

 

ΟΜΩΣ


Υπάρχουν και θετικές επιδράσεις της τηλεόρασης. Η τηλεόραση είναι αδιαμφισβήτητα μια μορφή ψυχαγωγίας, που μπορεί να κρατήσει συντροφιά στο παιδί που δεν έχει άλλες εναλλακτικές λύσεις. Επίσης, μπορεί να είναι και εκπαιδευτική καθώς, μέσω συγκεκριμένων εκπομπών, το παιδί μπορεί να μάθει καινούριες γνώσεις και να αναπτύξει διάφορες δεξιότητες.

Έτσι, η τηλεόραση φαίνεται τελικά να έχει τόσο αρνητικές όσο και θετικές επιδράσεις, ανάλογα με το πώς χρησιμοποιείται.

  

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές συνέπειές της;


• Ελέγξτε την υπέρμετρη τηλεθέαση. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρία, στα παιδιά κάτω των δυο ετών θα πρέπει να αποφεύγεται η παρακολούθηση τηλεόρασης, καθώς αυτή επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Τα παιδιά τριών με εφτά ετών, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 20 λεπτά ημερησίως, ενώ και τα μεγαλύτερα δε θα πρέπει να εκτίθενται σε οθόνη πάνω από δύο ώρες συνολικά.

• Αποφύγετε να τοποθετήσετε τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο, καθώς έτσι θα είναι δύσκολο να ελέγξετε το πόσες ώρες την έχουν ανοιχτή.

• Εξηγήστε τους τη διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, ώστε να μην επηρεάζονται από αυτά που βλέπουν. Βοηθήστε τα να αναπτύξουν μια κριτική στάση απέναντι στην τηλεόραση, να μάθουν να αξιολογούν, να ερμηνεύουν και να επικρίνουν τα προγράμματα που βλέπουν.

• Συζητήστε με τα παιδιά το ρόλο των διαφημίσεων και βοηθήστε τα να καταλάβουν ποιες είναι οι πραγματικές τους ανάγκες.

• Προσπαθήστε να ελέγξετε τα προγράμματα που παρακολουθούν τα παιδιά σας, καθώς ακόμη και παιδικές εκπομπές μπορεί να έχουν σκηνές βίας.

• Προτείνετέ τους κι εσείς κάποιες επιλογές που μεταφέρουν θετικά μηνύματα ή καινούριες γνώσεις. 

• Τέλος, ενθαρρύνετε την ενασχόλησή τους με άλλες δραστηριότητες, όπως είναι ο αθλητισμός και η μουσική και δημιουργήστε ευκαιρίες ώστε να έρχονται συχνά σε επαφή με άλλα παιδιά και να κοινωνικοποιούνται.


Έχουμε θίξει στο παρελθόν με άλλο άρθρο, την συνήθεια των παιδιών να μιμούνται τους γονείς και τα πρότυπα τους. Πριν κάνετε παρατήρηση στο παιδί για το θέμα της τηλεόρασης, προσπαθήστε πρώτα εσείς να μη σπαταλάτε τον χρόνο σας μπροστά από αυτή, όταν έχετε τη δυνατότητα να κάνετε κάτι δημιουργικό μαζί. Παροτρύνετε το παιδί να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα, συνοδεύστε το στο γήπεδο, να δεί και να κρίνει τί του αρέσει περισσότερο. Σκοπός είναι να δίνετε στο παιδί όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα, εμπειρίες και γνώσεις.

Μην ξεχνάτε κάτι σημαντικό. Με το να ωθείτε τα παιδιά σε ιδιαίτερες δραστηριότητες, πέρα από τις εμπειρίες που τους προσφέρετε, τους παρέχετε γνώσεις, οξύνετε την κριτική τους σκέψη και τους προσφέρετε πληθώρα άλλων θετικών επιδράσεων. Για παράδειγμα, μπορεί η επίσκεψη σας σε ένα μουσείο, στον ζωολογικό κήπο, στο πάρκο κ.λπ. να παρακινήσει το παιδί να αγαπήσει και να ασχοληθεί με αρκετές δραστηριότητες, να ξεκινήσει νέα χόμπι, μέχρι και να επιλέξει επάγγελμα στο μέλλον!

 

ΠΗΓΗ