Η Τεχνική Στο Σύγχρονο Ποδόσφαιρο
Το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο άθλημα και προσφέρει συνεχώς θέαμα σε εκατομμύρια φιλάθλους ανά τον κόσμο. Μέσω της αυξημένης τεχνικής επιδεξιότητας των ποδοσφαιριστών οι οπαδοί «μαγνητίζονται» από το συγκεκριμένο άθλημα. Η τεχνική λοιπόν, είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του ποδοσφαίρου και για αυτό το λόγο οι νεαροί αθλητές θα πρέπει να δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην προπόνησή τους σε αυτή για να είναι ικανοί στο μέλλον να προσφέρουν κι αυτοί με τη σειρά τους το αντίστοιχο θέαμα στους μελλοντικούς οπαδούς τους.

 

Ο ρόλος του Προπονητή


Οι προπονητές από την πλευρά τους, θα πρέπει να εκπαιδεύουν τους αυριανούς ποδοσφαιριστές με τον κατάλληλο τρόπο και να υποδεικνύουν άρτια όλες τις τεχνικές επιδεξιότητες. Με αυτό τον τρόπο οι νεαροί ποδοσφαιριστές θα είναι ικανοί από πολλή μικρή κιόλας ηλικία να κατανοήσουν και να αντιληφθούν όλες τις τεχνικές δεξιότητες του ποδοσφαίρου και να τις εφαρμόσουν στο μέλλον όσο καλύτερα μπορούν.

 

Η σημασία της Νευρομυϊκής Συναρμογής


Η βάση όμως για να μπορέσουν οι αθλητές να ολοκληρωθούν τεχνικά, είναι η βελτίωση την νευρομυϊκής τους συναρμογής. Άρα, στις προπονήσεις τους θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και νευρομυϊκού συντονισμού. Αυτό λοιπόν, έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωσή τους σωματικά και ταυτόχρονα τεχνικά αφού θα καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας μελλοντικά ειδικές ποδοσφαιρικές κινήσεις μέσα στο παιχνίδι τους γρήγορα, σίγουρα και οικονομικά.

 Ο κάθε νεαρός αθλητής μπορεί να θέλει να μοιάσει στο Messi ή να κάνει παρόμοιες ντρίπλες με αυτές του Neymar, αλλά για να το πετύχει αυτό χρειάζονται αρκετές ώρες προπονήσεων και εξειδικευμένης δουλειάς κάτω από κατάλληλες συνθήκες και σε συνεργασία με τους κατάλληλους προπονητές – πρότυπα. Συμπερασματικά λοιπόν, μπορούμε να πούμε πως για τη βελτίωση των τεχνικών δεξιοτήτων του ποδοσφαίρου πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος προπονητικός προγραμματισμός των προπονητών και η αφοσίωση των νεαρών αθλητών για την επίτευξη των στόχων τους.

 

Παναγιώτης Τσιγαρίδας

Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών - Προπονητής Φυσικής Κατάστασης