Η Σημασία Της Μέγιστης Πρόσληψης Οξυγόνου Στον Μαραθώνιο
Τα τελευταία χρόνια στο χώρο του αθλητισμού γίνεται συνεχής αναφορά σε ορισμούς όπως μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου ή αντοχή ή φυσική κατάσταση. Ας δούμε λοιπόν τη σημασία κάθε μιας από τις παραπάνω λέξεις για να κατανοήσουμε καλύτερα τους ορισμούς που τους αποδίδονται.

Πρόσληψη οξυγόνου ή αλλιώς VΟ2 ορίζεται η ικανότητα του οργανισμού ενός ασκούμενου να καταναλώνει οξυγόνο όταν εκτελεί μια άσκηση μεγάλης διάρκειας. Όσο περισσότερο αυξάνεται η ένταση και η διάρκεια της άσκησης τόσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση του οξυγόνου. Το σημείο εκείνο που ο οργανισμός καταναλώνει τη μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης ορίζεται ως Μέγιστη Πρόσληψη Οξυγόνου (VO2max). Αυτή η τιμή είναι ο σημαντικότερος δείκτης της αντοχής ενός ανθρώπου και τεκμηριώνεται επιστημονικά από εξειδικευμένες μετρήσεις όπως αυτή του Yo-Yo Test κλπ.

 

polar

 

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα ασχοληθούμε με τον μαραθώνιο και πόσο σημαντικό είναι για έναν μαραθωνοδρόμο να έχει αυξημένη την τιμή της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2max). Θα αναλύσουμε το πόσο μπορεί να επηρεαστεί η απόδοσή του σε έναν μαραθώνιο και αν οι αθλητές θα πρέπει να ανησυχούν για να έχουν όσο περισσότερο γίνεται αυξημένη αυτή την τιμή.

 

Ελίτ Vs Αρχάριοι


τρέξιμο

Κατά μέσο όρο, αυτή η τιμή κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 30 και 60 ml/kg/min. Για τις γυναίκες που τρέχουν μαραθώνιο είναι συνήθως μεταξύ 45 και 60, ενώ για τους άνδρες μεταξύ 50 και 75. Όσο αναφορά τους ελίτ αθλητές μερικές φορές η VO2max αγγίζει και τα 80 ml/kg/min. Οι μονάδες που αναγράφηκαν είναι χιλιοστόλιτρα οξυγόνου ανά κιλό σωματικού βάρους το λεπτό. Μπορούμε λοιπόν, να διακρίνουμε αρκετά μεγάλες διαφορές μεταξύ ελίτ αθλητών και απλών μαραθωνοδρόμων.

αντοχή

Γίνεται σαφές πως, όσο μεγαλύτερες είναι οι τιμές της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντοχή ενός αθλητή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μιας και αναφερόμαστε στο μαραθώνιο, αυτός με τη μεγαλύτερη αερόβια ικανότητα να έχει το προβάδισμα για τη νίκη. Πρέπει λοιπόν οι μαραθωνοδρόμοι και γενικότερα οι αθλητές να ενδιαφέρονται αρκετά και να προπονούνται συνεχώς για να βελτιώνουν την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου.

 

 

Τσιγαρίδας Παναγιώτης

Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών

Προπονητής Φυσικής Κατάστασης