Η Σημασία Της Εμβιομηχανικής Του Σώματος Στον Αθλητισμό
Στον αθλητισμό, η Εμβιομηχανική αναφέρεται στη μελέτη των ανθρώπινων κινήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αλληλεπίδρασης μεταξύ του αθλητή, του αθλητικού εξοπλισμού και του περιβάλλοντος άσκησης.

Οι αθλητές προσπαθούν πάντα να βρουν τρόπους για να γίνουν ταχύτεροι και τεχνικά καταρτισμένοι με όσο το δυνατόν λιγότερους τραυματισμούς. Η βελτίωση της εμβιομηχανικής, δηλαδή της κίνησης ή της στάσης σας, μπορεί να είναι ένας σημαντικός τρόπος βελτίωσης της αθλητικής σας απόδοσης, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους τραυματισμούς, προωθώντας μάλιστα τη μακροβιότητα της σταδιοδρομίας στο υψηλότερο επίπεδο.

 

Εμβιομηχανική στο Ποδόσφαιρο


Στο ποδόσφαιρο, η κατανόηση της σωστής εμβιομηχανικής είναι ένας από τους κρισιμότερους παράγοντες για να διαπιστωθεί αν ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να ανταπεξέλθει σε υψηλά επίπεδα πρωταθλητισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει η βασική παράμετρος καταγραφής και αξιολόγησης της κινησιολογίας και της στάσης του σώματος του αθλητή. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που χρησιμοποιούνται για να μετρήσουν την ικανότητα ενός ατόμου να αγωνιστεί σε υψηλά επίπεδα πρωταθλητισμού. Καταλαβαίνει κανείς αμέσως, πως όταν οι ειδικοί επαγγελματίες που ασχολούνται με την επίβλεψη και εξέλιξη ενός αθλητή, έχουν στην διάθεση τους την ολοκληρωτική του εικόνα όσον αφορά την κινησεολογία του, μπορούν να του παρέχουν ένα άριστο εξατομικευμένο πρόγραμμα σε επίπεδο τόσο προπόνησης, όσο και τακτικής.

soccer βιομηχανική

Κάθε αθλητής έχοντας ένα συγκεκριμένο τρόπο βάδισης και επιτάχυνσης, διαθέτει μια διαφορετική παράμετρο κίνησης η οποία μπορεί να βελτιώνεται. Ως εκ τούτου, έχει τη δυνατότητα να δουλεύει στοχευμένα με τους προπονητές του στην ανάπτυξη των μηχανικών κινήσεων με βάση το σωματότυπο του, την μυική του ισχύ, το εύρος των κινήσεων του, τον τρόπο βάδισης του και χωροχρόνο σε πλαίσια υψηλού επιπέδου.

 

Βελτίωση μέχρι και στην Τεχνική


Η εκμάθηση της κατάλληλης μηχανικής της κίνησης έχει να κάνει ακόμη και με την τεχνική! Στο ποδόσφαιρο ας πούμε δεν μας μαθαίνουν οι προπονητές την σωστή κίνηση του σώματος και των ποδιών για να ξεκινήσει το λάκτισμα μιας μπάλας; Όλη αυτή η διαδικασία εντάσσεται στην εμβιομηχανική του αθλητή η οποία χωρίζεται σε 3 φάσεις

  1. Αρχική φάση: H στάση του σώματος σε σωστές μοίρες σε σχέση με το έδαφος, την μπάλα και τον αντίπαλο.

  2. Δεύτερη φάση: H βασική αρχή της συνολικής κίνησης για την επίτευξη της τέλειας τεχνικής.

  3. Τελική Φάση: Η τελική φάση είναι ζωτικής σημασίας και ασχολείται στην εκτέλεση της κίνησης χωρίς τραυματισμό.
 

Η Συμβολή της Εμβιομηχανικής στην Πρόληψη Τραυματισμών


Όσους λιγότερους τραυματισμούς έχει ένας αθλητής, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εξελιχθεί και να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα πρωταθλητισμού. Στην περίπτωση που ο αθλητής θέλει να βελτιώσει το τρέξιμο, η σωστή εμβιομηχανική μπορεί να βοηθήσει και να βελτιώσει αποτελεσματικά τον τρόπο της βάδισης, καθιστώντας τον δρομέα πιο αποδοτικό, αφού μπορεί να χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια και καλύτερο βηματισμό. Με σωστή αξιολόγηση, μπορεί να συμβάλλει επίσης στην ελαχιστοποίηση των ανισορροπιών σε μυοσκελετικά επίπεδα όλου του κορμού για την αποφυγή δευτερευόντων συσχετικών τραυματισμών.

 

Συνοπτικά η προσφορά της  Εμβιομηχανικής αξιολόγησης στους Αθλητές  • Αναπτύσσει αποτελεσματικά την γκάμα των κινήσεων  του αθλητή είτε στο πεδίο του παιχνιδιού, είτε κατά τη διάρκεια της κατάρτισης με αντιστάσεις (περιβάλλον, γήπεδα, αθλητικός εξοπλισμός)

  • Βελτιώνει την τεχνική και τη μορφή του αθλήματος για να βελτιώσει την απόδοση και να ελαχιστοποιήσει τους τραυματισμούς.

  • Αναπτύσσει τις σωστές συνήθειες, εξασφαλίζοντας ότι ο αθλητής μπορεί να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα.

  • Η κατανόηση των κατάλληλων κινήσεων αθλητισμού και άσκησης θα επιτρέψει στον συμμετέχοντα να είναι πιο αποδοτικός, τεχνικά υγιής και επιρρεπής σε καλές συνήθειες για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.


Με λίγα λόγια, ένας αθλητής που ενσωματώνει τη βελτίωση της σωστή εμβιομηχανίκης στο σώμα του, εξασφαλίζει τη δυνατότητα να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο τραυματισμών, επιτρέποντάς του παράλληλα να συνεχίσει τις καλές επιδόσεις σε υψηλά επίπεδα πρωταθλητισμού.

 

Πηγή: PT, Katsikas Anastasios Markos Sports Physiotherapy Rehabilitation & Biomechanics

PT, Katsikas Anastasios Markos Sports Physiotherapy Rehabilitation & Biomechanics