Η Ψυχολογική Κατάσταση Των Ποδοσφαιριστών Στη Διαδικασία Πέναλτι
Η διαδικασία των πέναλτι υπάγεται στις στατικές φάσεις του ποδοσφαίρου και μπορεί να κρίνει από ένα παιχνίδι μέχρι και την κατάκτηση μιας διεθνούς διοργάνωσης.

Ας παρατηρήσουμε όμως από ψυχολογικής πλευράς το θέμα. Κατά τη διαδικασία των πέναλτι πρωταγωνιστούν ο τερματοφύλακας και ο εκτελεστής. Ενώ ο εκτελεστής είναι ψυχολογικά πιεσμένος να σκοράρει από τα έντεκα μέτρα, ο τερματοφύλακας πιέζεται για να γλιτώσει η ομάδα του το γκολ.

Η πίεση της έδρας από την άλλη πλευρά, ως επί το πλείστων λειτουργεί αρνητικά για τον φιλοξενούμενο. Δεν είναι όμως υποστηρικτικό για τον γηπεδούχο.

Βλέπουμε λοιπόν, πόσο ψυχοφθόρα μπορεί να καταστεί αυτή η διαδικασία.

 

Μια Ατομική Ιστορία


Αρχικά, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι τα πέναλτι είναι μια ατομική ιστορία. Η σχέση των παικτών είναι ένας εναντίον ενός, χωρίς την κάλυψη της ομάδας και με την ευθύνη στα πόδια του εκτελεστή και στα χέρια του τερματοφύλακα. Το γιατί ένας ποδοσφαιριστής είναι καλός στα πέναλτι είναι θέμα νευρικότητας και τοποθέτησης του ματιού του, υποστηρίζει έρευνα του Πανεπιστήμιου του Έξετερ της Μεγάλης Βρετανίας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως υπάρχουν ποδοσφαιριστές που αισθάνονται άγχος όταν βρίσκονται απέναντι από το τέρμα και αυτό έχει επίπτωση στον έλεγχο του σώματος τους, άρα του καθίσταται δύσκολο στο να σκοράρουν.

Η νευρικότητα αναγκάζει το μάτι να στρέψει το βλέμμα στον τερματοφύλακα που συνήθως βρίσκεται στο κέντρο του τέρματος και επιπλέον επηρεάζει τον έλεγχο του σώματος κατά την εκτέλεση του πέναλτι. Αυτό σημαίνει πως το σουτ είναι πιο πιθανό να καταλήξει στο κέντρο του τέρματος, κάνοντας πολύ πιο εύκολη τη ζωή του τερματοφύλακα. Οι ερευνητές προχώρησαν σε αυτή την ανακάλυψη, αφού συγκέντρωσαν ποδοσφαιριστές ζητώντας τους να εκτελέσουν δύο πέναλτι, φορώντας ειδικά γυαλιά που έλεγχαν την κίνηση του ματιού. Στο πρώτο πέναλτι εκτελούσαν χωρίς πίεση από τα γυαλιά και στο δεύτερο το γυαλί έδειχνε εικόνες που αύξαναν το στρες.

  

Η Ψυχολογική Πλευρά Των Πέναλτι


Συμπερασματικά, η διαδικασία των πέναλτι είναι μια διαδικασία που χρήζει ψυχολογικής ηρεμίας και από τις δύο πλευρές, αφενός του εκτελεστή και αφετέρου του τερματοφύλακα, και οφείλουν οι ποδοσφαιριστές να είναι νοητικά και ψυχολογικά όσο περισσότερο προετοιμασμένοι μπορούν. Ο εκτελεστής πρέπει να έχει υψηλές ηγετικές ικανότητες, έτσι ώστε με το στήσιμο της μπάλας στη λευκή βούλα να είναι σίγουρος πως θα σκοράρει, και ο τερματοφύλακας να διαθέτει όλα τα αντανακλαστικά που απαιτούνται για να αντιδράσει σε αυτή την άμεση εκτέλεση. 

Επιμέλεια Τσιγαρίδας  Παναγιώτης

Συντακτική Ομάδα Athlometrix