Η Πρωτεΐνη Είναι Όντως Ένα Αθώο Συμπλήρωμα Διατροφής
Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά όλων των κυττάρων του σώματος και μπορούμε να την προσλάβουμε είτε από ζωικές είτε από φυτικές πηγές. Οι ζωικές θεωρούνται πιο πλήρεις αφού έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας για την ομαλή του λειτουργία. Οι φυτικές από την άλλη πλευρά, δεν θεωρούνται πλήρεις μιας κι έχουν σε χαμηλές ποσότητες ένα ή και παραπάνω από αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα, για αυτό το λόγο στη διατροφή μας καλό είναι να συνδυάζουμε  π.χ. όσπρια με ρύζι, έτσι ώστε να καλύπτεται επαρκώς το προφίλ των αμινοξέων.

 

Τα Οφέλη Της Πρωτεΐνης


strong

 

1.Ενισχύει το ανοσοποιητικό 


Περιέχει υψηλά επίπεδα του αμινοξέος κυστείνη, το οποίο παράγει γλουταθειόνη, ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, που ενισχύει το ανοσοποιητικό. Ιδιαίτερα χρήσιμο για λατομα με αυτοάνοσο που έχουν μειωμένα επίπεδα γλουταθειόνης. Πολλές μελέτες δείχνουν πως βελτιώνει το ανοσοποιητικό σε άτομα με χρόνια κόπωση και καρκίνο.

 

2.Ενισχύει τα βρεφικά γάλατα 


Περιέχει α-λακτοβουλίνη, η οποία αποτελεί το κύριο θρεπτικό συστατικό του μητρικού γάλακτος. Γι’ αυτό περιλαμβάνετε στα βρεφικά γάλατα  και θα πρέπει να είναι η πρώτη πρωτεΐνη που καταναλώνουν τα βρέφη.  Σύμφωνα με το Journal of Pediatrics τα βρεφικά γάλατα που περιέχουν  πρωτεΐνη ορού γάλακτος μειώνουν το χρονικό διάστημα κλάματος στα μωρά με κολικούς.

 

3.Μειώνει την όρεξη


Διεγείρει την απελευθέρωση της χολεκυστοκινίνης, η οποία είναι μια ορμόνη που μειώνει την όρεξη.

 

4.Αυξάνει την άλιπη μυϊκή μάζα


Είναι πλούσια σε εύπεπτα διακλαδιζόμενης αλυσίδας αμινοξέα (BCAAs) παρέχοντας άμεσα στους μύες υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη όταν καταναλώνεται μετά από άσκηση.

 

5.Συμβάλλει στη καλή διάθεση  


Το στρες μειώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Κλινικές μελέτες δείχνουν πως βοηθά στη διάθεση και ενισχύει τα επίπεδα της σεροτονίνης επειδή είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα φυσικό χαλαρωτικό. Βοηθά άτομα με πολύ στρες.

protein bars

 

6.Ωφελεί την υγεία της καρδιάς


Μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα που είναι οριακά υπερτασικά.

 

7.Υψηλή βιολογική αξία


Η απομονωμένη (isolate) μορφή αποτελεί την πιο αγνή μορφή και είναι πάνω από 90% πρωτεΐνη. H isolate μορφή δεν περιέχει λακτόζη οπότε μπορείτε να την καταναλώνετε με ασφάλεια αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Επίσης, αποτελεί μια πολύ καλή πρωτεΐνη  για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.

 

8.Προστατεύει από την οστεοπόρωση 


Μια διατροφή χαμηλή πρόσληψης πρωτεΐνης και ειδικότερα χαμηλή σε ζωική πρωτεΐνη, συνδέεται άμεσα με μεγάλη απώλεια οστικής μάζας. Άσκηση όπως περπάτημα και ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεΐνης κατανεμημένες ισόποσα στα γεύματα ενισχύουν την οστική μάζα και συμβάλλουν στην μείωση της οστεοπόρωσης.

 

9.Προστατεύει από γαστρικό έλκος και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση  


Η α-λακτοφερίνη που περιέχει καταστέλλει πολλά είδη βακτηρίων  που ευθύνονται για γαστρεντερικά προβλήματα.

 

10.Βοηθά στην επούλωση πληγών


Άτομα με εγκαύματα  ή άτομα που αναρρώνουν από χειρουργείο χρειάζονται εξτρά πρωτεΐνη στη διατροφή τους καθώς προωθεί την ανάπτυξη νέου ιστού.

 

Φίλιππος Παπάζογλου

Συντακτική Ομάδα Athlometrix