Η Γυμναστική στο Σχολείο Δεν Είναι Απλά Μια Κενή Ώρα για τους Μαθητές
Ανάμεσα στις δύσκολες ώρες των θεωρητικών μαθημάτων, η ώρα της γυμναστικής φαντάζει πάντα όαση για τους μαθητές. Είναι το μάθημα που κάνει τη διαφορά, καθώς ενεργοποιεί το σώμα, ξεκουράζοντας το νου από τη σωρεία πληροφοριών που δέχεται στην τάξη.

 

Είναι η γυμναστική το αγαπημένο μάθημα των μαθητών;
Αν ρωτήσουμε τα παιδιά ποιο είναι το αγαπημένο τους μάθημα και γιατί, θα λάβουμε πολύ συχνά την απάντηση πως είναι η γυμναστική. Οι λόγοι θα ποικίλουν. Σε μερικά παιδιά θα αρέσει επειδή είναι λάτρεις του αθλητισμού κι έτσι βρίσκουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αθλήματα και να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους. Σε άλλα γιατί απλά μπορούν να βρίσκονται εκτός τάξης και να παίζουν με τους συμμαθητές τους. Υπάρχουν όμως και κάποιοι μαθητές οι οποίοι θεωρούν αυτή την ώρα κενή και ψάχνουν αφορμή ώστε να μην κάνουν κάτι κατά τη διάρκεια της γυμναστικής.

Αυτή η αντίληψη καλό θα είναι να αλλάξει καθώς τα οφέλη της γυμναστικής ως σχολικό μάθημα είναι πολλά. Υπάρχουν επίσης καινοτόμες ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον ακόμα και αυτών των πιο «δύσκολων» μαθητών.

 

Πως το μάθημα της γυμναστικής γίνεται πιο χρήσιμο κι ενδιαφέρον;
  • Βασικό είναι τα αγωνίσματα που διδάσκονται να μην περιορίζονται μόνο στις αθλοπαιδιές όπως μπάσκετ, βόλεϊ και ποδόσφαιρο. Τα παιδιά μπορούν να δοκιμάζουν διάφορα αθλήματα, να έρχονται σε επαφή με εξοπλισμούς διαφορετικούς από αυτούς που έχουν συνηθίσει. Είναι πολύ ενδιαφέρον να προηγείται μία παρουσίαση των αθλημάτων μέσω κάποιου βίντεο, ώστε τα παιδιά να έχουν εικόνα του αγωνίσματος. Οι μαθητές με αυτό τον τρόπο θα έχουν τη δυνατότητα να αγαπήσουν ξεχωριστά αθλήματα και να γνωρίσουν κρυφές πτυχές του εαυτού τους.

  • Οι γυμναστές μπορούν να οργανώνουν δοκιμασίες αθλομετρίας. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά στον αθλητικό τους προσανατολισμό. Είναι πιο εύκολο ο μαθητής να αγαπήσει τον αθλητισμό και τη γυμναστική όταν ανακαλύψει ότι έχει ταλέντο σε κάποιο αγώνισμα.

  • Στις μικρές ηλικίες η γυμναστική αποκτά ενδιαφέρον όταν έχει παιγνιώδη μορφή. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία κιναισθητικών παιχνιδιών που θα ενθουσιάσουν τους μικρούς μαθητές.

  • Το μάθημα της γυμναστικής μπορεί να αποκτήσει περισσότερους θαυμαστές εάν από την αρχή της σχολικής χρονιάς υπάρχει ένα πλάνο για διοργάνωση αγώνων στο τέλος αυτής.


Είναι βέβαιο πως κάθε παιδί μπορεί να βρει κάτι ενδιαφέρον στο μάθημα της γυμναστικής και να απολαμβάνει τα σπουδαία οφέλη της.

 

Επιμέλεια:

Βούρου Ιζαμπέλα

Συντακτική ομάδα Athlometrix