Η Γυμναστική Με Ιμάντες Για Να Διατηρήσεις Το Σώμα Σου Σε Φόρμα
Ένας πολλά υποσχόμενος και αρκετά δημοφιλής τρόπος γυμναστικής είναι η προπόνηση με ιμάντες . Για όσους δεν έχουν δοκιμάσει το Total Body Resistance Exercise, ήρθε ή ώρα να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους στα ύψη.

Η συγκεκριμένη άσκηση εφευρέθηκε από έναν Αμερικάνο πεζοναύτη, ο οποίος ήθελε να διατηρεί τους στρατιώτες του σε φόρμα. Από τότε μέχρι και σήμερα, το συγκεκριμένο εργαλείο έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ ευεργετικό τρόπο προπόνησης. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο γυμναστικής δουλεύουμε με το δικό μας σωματικό βάρος, ενεργοποιώντας όλο το μυϊκό σύστημα. Με τους ιμάντες αναπτύσσεται η ισορροπία, η δύναμη, η ευλυγισία, η  ιδιοδεκτικότητα αλλά και η σταθερότητα των αρθρώσεων. Επίσης μειώνεται το ποσοστό των τραυματισμών και των κακώσεων.

Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικά από τα πλεονεκτήματα της προπόνησης με ιμάντες.

 

Βελτίωση αντοχής και δύναμης


Η προπόνηση με ιμάντες δεν έχει στόχο μόνο την αύξηση της μυϊκής δύναμης αλλά και την αύξηση της αντοχής. Με την αλλαγή των ταχυτήτων μέσα στην προπόνηση μπορούμε να ενισχύσουμε την λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.


Κατάλληλο για όλα τα επίπεδα
Οι ιμάντες  είναι μια προπόνηση που μπορεί να την δοκιμάσει οποιοσδήποτε. Είτε είστε επαγγελματίες αθλητές είτε ερασιτέχνες, ακόμα και αν επισκέπτεστε για πρώτη φορά ένα γυμναστήριο μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό τον τρόπο γυμναστικής.


Χρήσιμο για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου


 Οι ιμάντες  λειτουργούν σαν ένα χρήσιμο εργαλείο για τον στόχο κάθε ασκούμενου. Βοηθάει στην αύξηση μυϊκής δύναμης, στη μείωση βάρους, ακόμα και για την ενδυνάμωση αθλητών του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του βόλεϊ. Γενικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ιμάντες δεν φέρουν αντενδείξεις για κάθε αθλητή. Όποιος και να είναι ο στόχος μας, μπορούμε να τον πετύχουμε μέσα από σκληρή προπόνηση και συγκεκριμένο πρόγραμμα.


Χαμηλή επιβάρυνση
Η χρήση των ιμάντων όπως καταλαβαίνουμε σχετίζεται με την αιώρηση του σώματος μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα μας και οι αρθρώσεις να δέχονται ελάχιστη επιβάρυνση. Αυτό σημαίνει ότι μειώνουμε τους τραυματισμούς και τις κακώσεις σε σχέση με άλλου είδους προπονήσεις. Άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να πιέσουμε παραπάνω τον εαυτό μας χωρίς τον φόβο τραυματισμού.


Ενεργοποίηση μυϊκού συστήματος


 

Ένα ακόμα όφελος είναι ότι μπορούμε να γυμνάσουμε όλο το μυϊκό μας σύστημα σε μια προπόνηση 45 λεπτών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την αστάθεια που προκαλείται στην κάθε άσκηση, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται όλοι οι μύες του σώματος.

 

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ιμάντες  αποτελούν έναν ενδιαφέρον τρόπο γυμναστικής για κάθε είδους αθλητή. Είναι σίγουρα κάτι το διαφορετικό που σε κάνει να ξεφύγεις από την μονοτονία του γυμναστηρίου και των αλτήρων. Σίγουρα μπορείτε να το συνδυάσετε και με άλλες προπονήσεις που περιέχουν ελβετικές μπάλες, σχοινιά η ακόμα και μπάλες bosu. Προσέχουμε πάντα να φοράμε το κατάλληλο παπούτσι για την απορρόφηση των κραδασμών.

Δοκιμάστε το!

 

Επιμέλεια: Στέλιος Μπάμπαλης

Συντακτική Ομάδα Athlometrix