Η Γέννηση Του Μπάσκετ Και Του Βόλεϊ
Ο λόγος που αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να ψυχαγωγούμαστε μέσω αθλημάτων, είναι η έμπνευση μερικών ανθρώπων. Κανένα άθλημα δεν γεννήθηκε μόνο του. Πριν από αρκετά χρόνια αυτοί οι άνθρωποι σκέφτηκαν και δημιούργησαν τα ομαδικά αγωνίσματα που πλέον εκατομμύρια κόσμου παρακολουθούν.

 

Ιστορία της Καλαθοσφαίρισης


Η Καλαθοσφαίριση, το γνωστό σε όλους μας Μπάσκετμπολ, γεννήθηκε το 1891 από τον καναδό πάστορα και γυμναστή Τζέιμς Νέισμιθ. Η ιδέα για αυτό το πολύ θεαματικό άθλημα προήλθε από μια πολύ απλή κίνηση. Στο κολέγιο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης ο Νέισμιθ προσπάθησε να βρει έναν τρόπο με τον οποίο θα απασχολούσε τους μαθητές του κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε κλειστό χώρο. Όλες του οι σημειώσεις όμως κατέληγαν τσαλακωμένες σε μορφή μπάλας στο καλάθι των σκουπιδιών. Αυτή ακριβώς η κίνηση γέννησε το δημοφιλές άθλημα.


Ένα καλάθι τοποθετήθηκε στον τοίχο του γυμναστηρίου, ορίστηκαν οι πρώτοι κανόνες και το άθλημα είχε πια πάρει σάρκα και οστά. Στις 21 Δεκεμβρίου του 1891 διαδραματίστηκε ο πρώτος αγώνας στην ιστορία της καλαθοσφαίρισης από τους μαθητές του καναδού καθηγητή. Την στιγμή αυτή ακολούθησαν και άλλες ιδιαιτέρως σημαντικές στιγμές για την εξέλιξη του αθλήματος:
-Ίδρυση Παγκόσμιας Ομοσπονδίας FIBA στις 18 Ιουνίου του 1932
-Εισαγωγή στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου το 1936
-Δημιουργία του ΝΒΑ το 1946
-Εισαγωγή του γυναικείου μπάσκετ στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μόντρεαλ το 1976

 

Ιστορία της Πετοσφαίρισης


Τέσσερα χρόνια μετά από την επινόηση του μπάσκετ, ο αμερικανός καθηγητής φυσικής αγωγής Γουίλιαμ Μόργκαν εμπνεύστηκε το άθλημα της πετοσφαίρισης. Ο Μόργκαν εργαζόταν στο παράρτημα της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων στο Χόουλικ της Μασαχουσέτης. Η ανάγκη του να επινοήσει ένα ομαδικό άθλημα κλειστού χώρου, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού, χάρισε στον κόσμο το δημοφιλές αυτό άθλημα. Ημερομηνία γέννησης του "Μίντονετ", όπως ονομάστηκε αρχικά, είναι η 9η Φεβρουαρίου του 1895.

Το βόλεϊ δεν άργησε να γίνει γνωστό και έξω από τα όρια των ΗΠΑ. Το 1947 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (FIVB) στο Παρίσι, ενώ το 1964 εισήχθη στα Ολυμπιακά αθλήματα κάνοντας την εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

 

Επιμέλεια: Βούρου Ιζαμπέλα 
Συντακτική ομάδα Athlometrix