Η Επιθετική Συμπεριφορά Βλάπτει Σοβαρά Τον Αθλητισμό
Η επιθετικότητα στο χώρο του αθλητισμού εκφράζεται με κάθε προσπάθεια ή ενέργεια ενός  αθλητή να κινηθεί εναντίον άλλων ατόμων. Αντίθετα, η βία περιέχει τη χρήση φυσικής δύναμης ή έντασης, που ενεργοποιείται από ένα επιθετικό κίνητρο και χωρίς λογική. Η επιθετικότητα εκφράζει την πρόθεση να βλάψει κανείς κάποιον ή να τον τραυματίσει σωματικά ή ψυχολογικά, ενώ η βία εκφράζει τη φυσική πλευρά δηλαδή τη συμπεριφορά αυτή που οδηγεί κάποιον να βλάψει ή να τραυματίσει κάποιον άλλο.


Η Επίδραση Της Επιθετικότητας Στον Αθλητισμό


τακλιν

Στον αθλητισμό η διεκδίκηση της μπάλας πολλές φορές έχει στοιχεία επιθετικότητας. Για παράδειγμα, ένα ριμπάουντ, ένα μπλοκάρισμα ή ένα τάκλιν στο ποδόσφαιρο έχουν στοιχεία επιθετικότητας και τα όρια νομιμότητας ή όχι των ενεργειών αυτών είναι πολύ υποκειμενικά. Ένα τάκλιν, για παράδειγμα, απέχει λίγο από τη νομιμότητα και το επιτρεπτό όριο και εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε παράνομο κι επικίνδυνο. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και, δυστυχώς, κάποιοι θεωρούν ότι τα στοιχεία επιθετικότητας είναι αναγκαία και από τη φύση διάφορων αθλημάτων.


Οι Ποινές Των Αθλημάτων


κόκκινη κάρτα

Η επιθετικότητα γενικά στον αθλητισμό επιδρά συνήθως αρνητικά τόσο στην ομάδα όσο και στον ίδιο τον αθλητή. Για  τη μείωση της επιθετικότητας και γενικά για τη προστασία του «καθαρού» παιχνιδιού υπάρχουν ποινές οι οποίες περιορίζουν αυτές τις συμπεριφορές. Στο ποδόσφαιρο οι κάρτες (κίτρινη-κόκκινη) και στο μπάσκετ οι τεχνικές ποινές και οι αποβολές παικτών είναι οι τρόποι με τους οποίους περιορίζονται οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Η επιθετικότητα είναι επικίνδυνη και για την υγεία του ατόμου. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν από τους γονείς και από τους εκπαιδευτικούς που στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιθετικότητας των παιδιών ή των μαθητών τους, γιατί τη θεωρούν σημαντική παράμετρο επιτυχίας. Θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν κάνουν μόνο κακό στους άλλους, αλλά και στα ίδια τα παιδιά τόσο στην υγεία τους όσο και στην απόδοσή τους στον αθλητισμό, στο σχολείο και στη ζωή γενικότερα. Έρευνες δείχνουν ότι τα επιθετικά άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά και αποδεδειγμένα η επιθετικότητα είναι επικίνδυνη για την υγεία.

 

 

Τσιγαρίδας Παναγιώτης

Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών

Προπονητής Φυσικής Κατάστασης