Η Διδασκαλία Της Κεφαλιάς Και Η Σημασία Της Στο Ποδόσφαιρο
Η κεφαλιά στο ποδόσφαιρο είναι μια σημαντική δεξιότητα που θα πρέπει να διαθέτουν όχι μόνο οι επιθετικοί, για να σκοράρουν αλλά όλοι οι παίχτες στο γήπεδο είτε για να απομακρύνουν την μπάλα είτε για να πασάρουν σε κάποιον συμπαίχτη τους.  Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε οποία  θέση  και να αγωνίζεστε , η ικανότητά σας να ελέγχετε την μπάλα είναι μια πολύ σημαντική  δεξιότητα που πρέπει να κατέχετε.

 

xaristeas goal

 

Το ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο μέρος του κεφαλιού που πρέπει να χρησιμοποιήσετε  είναι το μέτωπό σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο  θα  πρέπει σε οποιαδήποτε θέση αγωνίζεστε στο γήπεδο να προσπαθείτε να τοποθετήστε όσο καλύτερα μπορείτε. Ένας παράγοντας που επηρεάζει την πορεία της μπάλα κάνοντας την κεφαλιά  είναι ότι πρέπει κατά την εκτέλεση της  να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά ώστε να σημαδέψουμε σωστά. Όλες οι παραπάνω ενέργειες θα πρέπει να συγχρονιστούν και στη περίπτωση που χρειαστεί να κάνουμε μια κεφαλιά με άλμα.

Καθώς κάνετε το άλμα , μπορείτε να επιτύχετε την κεφαλιά με:

  • Κάμψη στα γόνατά σας

  • Άνοιγμα την πλάτη σας

  • Σπρώξτε το κεφάλι και το σώμα σας προς τα εμπρός κατά την επαφή με την μπάλα

  • Κρατήστε τους μυς του λαιμού σας τεντωμένους


Για ισορροπία, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας σωστά, αφού τις περισσότερες φορές κατά την διάρκεια ενός αγώνα θα χρειαστεί να κάνετε κεφαλιά με την προσπάθεια παρέμβασης κάποιου αντιπάλου. Προσέξτε να μην σηκώσετε τα χέρια σας πολύ ψηλά, έτσι ώστε να μην τιμωρούνται από τον διαιτητή. Προσπαθήστε όσο το δυνατό περισσότερο  μπορείτε να πραγματοποιείτε την κεφαλιά στο υψηλότερο σημείο του άλματος σας. Μην αφήνετε την μπάλα να πέσει επειδή διότι αυξάνετε τις πιθανότητες του αντιπάλου σας να σας νικήσει στον αέρα. Χρησιμοποιήστε το μέτωπό σας, για να κατευθύνετε την μπάλα. Πάντα κρατάτε τα μάτια σας ανοιχτά καθώς κάνετε επαφή με την μπάλα.

 

Αμυντικός


Στην αμυντική περιοχή, ο σκοπός του αμυντικού είναι να διώξει σωστά την μπάλα  όσο περισσότερο μακριά μπορεί από την  περιοχή. Να  μη διώχνετε  την μπάλα στο μπροστινό μέρος του τέρματος, συνιστάται να διώχνετε την μπάλα μακριά από κάθε πλευρά του τέρματος. Κινηθείτε όσο γρηγορότερα μπορείτε,ώστε να είστε σε θέση να απομακρύνετε την μπάλα. Έτσι, μπορείτε να πάρετε θέση μπροστά από τον αντίπαλό σας. Ακόμη μπορείτε να κάνετε επαφή στο κάτω μέρος της μπάλας για να στείλετε την μπάλα ψηλά. 

 Επίθετικός


Προσπαθήστε να πραγματοποιείτε σωστά στις κεφαλιές σας για να έχετε περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε κάποιο τέρμα. Το κλειδί είναι να είναι το κεφάλι προς τα κάτω κατά την εκτέλεση της κεφαλιάς για να σημαδεύεται στις κάτω γωνίες,  που ως συνήθως είναι οι πιο δύσκολες περιοχές για έναν τερματοφύλακα. Το δύσκολο έργο που έχει ο επιθετικός είναι ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα και έξυπνα ανάμεσα στους αμυντικούς ώστε να έχει πλεονεκτική θέση σε καταστάσεις στημένων φάσεων που εκτελούνται με σέντρα προς τη περιοχή ώστε να μπορεί να απειλήσει τον τερματοφύλακα. 

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο βλέπουμε ότι οι στατικές φάσεις  διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος ενός αγώνα.Έχουμε δει πάρα πολλούς αγώνες να καθορίζονται από ένα γκολ με κεφαλιά από κόρνερ. Επίσης αρκετές  χαμένες ευκαιρίες  επιθετικών, όπου οι αμυντικοί καταφέρνουν να διώξουν την μπάλα με κεφαλιά πάνω στη γραμμή του τέρματος, με αποτέλεσμα να γίνονται ήρωες του αγώνα. Εν κατακλείδι καταλήγουμε ότι η δεξιότητα της κεφαλιάς είναι μια από τις σημαντικότερες στο σημερινό ποδόσφαιρο καθώς μπορεί να επηρεάσει την έκβαση ενός ολόκληρου  αγώνα.

 

Κωνσταντίνος Ντζιαχρήστος

Συντακτική Ομάδα Athlometrix