Η Διάκριση Και Η Επίτευξη Στόχων Μέσα Από Την Ομαδικότητα
Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που χρειάζεται την προσπάθεια και την ενέργεια πολλών διαφορετικών ανθρώπων για την επίτευξη του στόχου της εκάστοτε ομάδας και για αυτό το λόγο χαρακτηρίζεται ως ομαδικό άθλημα.

Η ομαδικότητα λοιπόν, παίζει σημαντικό ρόλο στο ποδόσφαιρο καθώς δεν αρκεί μόνο το πόσο καλός μπορεί να είναι ένας ποδοσφαιριστής, αλλά σημαντικότερο κριτήριο είναι η συνεργασία όλων των συμπαικτών έτσι ώστε να έρθουν τα θετικά αποτελέσματα.

Πολλές φορές παρατηρείται σε ομάδες υψηλού επιπέδου να υπάρχουν πολλοί καλοί και ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές, αλλά από την άλλη πλευρά παρατηρούνται αρκετά προβλήματα συνεργασίας. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις «εύπορων» ομάδων με ακριβές μεταγραφές που δεν κατάφεραν να φέρουν με επιτυχία τους πρωταρχικούς στόχους της χρονιάς.

 

Μία "Διαφορετική" Ακαδημία


masia

Αρκετοί λοιπόν, είναι οι παράγοντες που δημιουργούν το ομαδικό κλίμα σε ένα σύνολο ανθρώπων, όπως για παράδειγμα η επικοινωνία μέσα και έξω από το γήπεδο και η συνεργασία των αθλητών. Αυτή είναι και η βασική διαφορά ενός ομαδικού και ενός ατομικού αθλήματος. Στα ομαδικά αθλήματα η ανάπτυξη σχέσεων παρατηρείται έντονα σε βάθος χρόνου και στην συνέχεια φέρνει και τα ανάλογα αποτελέσματα. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο σε μια ομάδα είναι το χρονικό διάστημα που αγωνίζονται οι αθλητές σε αυτήν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ομάδα της Barcelona και φυσικά αναφερόμαστε στην παγκοσμίως γνωστή ακαδημία ποδοσφαίρου, τη «Μασία».  Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι η ομάδα που κατέκτησε τα έξι τρόπαια μέσα στο 2009, είχε στις τάξεις της διψήφιο αριθμό παικτών που προέρχονταν από τη «Μασία». Αυτό λοιπόν, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πού μπορεί να φτάσει μια ομάδα μέσω της ομαδικότητας.

 

Η Φιλοσοφία Ενός Κορυφαίου Προπονητή


guardiola

 

Παρατηρούμε λοιπόν, πως η ομαδικότητα επικροτείται από κορυφαίους αθλητικούς συλλόγους και πως μέσω αυτής οι ομάδες αναπτύσσουν μια συγκεκριμένη φιλοσοφία που τους βοηθάει να παράγουν ακόμη καλύτερους αθλητές. Ο γνωστός σε όλους Πεπ Γκουαρντιόλα είχε δηλώσει πως «Κάθε μέρα, κάθε προπόνηση, κάθε συζήτηση, πρέπει να εμπλουτίζονται με αξίες όπως η προσπάθεια, ο σεβασμός, η υπευθυνότητα, η μετριοφροσύνη, η σχολαστικότητα, ο επαγγελματισμός, η απαίτηση για το ακόμα καλύτερο, η φιλοδοξία, η αλληλεγγύη, η σταθερότητα και η μεγαλοψυχία».

 

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως η ομαδικότητα δημιουργείται και εξελίσσεται από πολύ μικρή ηλικία και αποτελεί το σύνολο πολλών διαφορετικών πυλώνων, όπως την εκπαίδευση από το σχολείο, την σωστή διαπαιδαγώγηση από το οικογενειακό περιβάλλον, την ευγενή άμιλλα και την συμμετοχή του παιδιού στο παιχνίδι. Με την βοήθεια όλων αυτών αλλά και μέσα από την προπόνηση, ένας αθλητής μεγαλώνει και αναπτύσσει έντονα το συναίσθημα του ομαδικού κλίματος.

 

 

Στέλιος Μπάμπαλης
Συντακτική Ομάδα Athlometrix