Η Δεξιότητα Της Ντρίπλας Στο Άθλημα Του Ποδοσφαίρου
Η ικανότητα της ντρίπλας στο άθλημα του ποδοσφαίρου είναι ένα ιδιαίτερο στοιχείο που δεν διαθέτουν πολλοί παίκτες. Οι ποδοσφαιριστές με αυτή την ικανότητα μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη του γκολ καθώς με μια τους ενέργεια μπορεί να αλλάξει όλη η ροή ενός παιχνιδιού. Η ταχύτητα, η ισορροπία, η ευελιξία και ο έλεγχος του σώματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της ντρίπλας. Η ντρίπλα απαιτεί από τους ποδοσφαιριστές καλή τεχνική κατάρτιση και των δύο ποδιών, την ικανότητα αλλαγής κατεύθυνσης και προσπέλασης των αντιπάλων.

Οι ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιούν την ντρίπλα συνήθως είναι επιθετικογενείς με χαμηλό κέντρο βάρους . Συχνά αντιμετωπίζουν αντιπάλους ένας εναντίον ενός αλλά και την ζώνη άμυνας στην οποία ο αμυντικός καλύπτει ένα συγκεκριμένο χώρο του γηπέδου αντί να καλύπτει έναν παίκτη. Στόχος των ποδοσφαιριστών είναι να βρουν ελεύθερους χώρους αλλά ταυτόχρονα να είναι σε θέση να αντιληφθούν την κατάλληλη στιγμή κατά την οποία θα επιτευχθεί μία επίθεση που στόχο έχει το γκολ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να χρησιμοποιεί την ντρίπλα όπως για να δημιουργήσει αριθμητική υπεροχή, να βρεθεί σε θέση σέντρας , σε θέση βολής κλπ. Πολλές φορές η ντρίπλα χρησιμοποιείται σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιος ελεύθερος συμπαίκτης για μια συνεργασία και ίσως είναι η μόνη επιλογή του επιτιθέμενου. Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποια βασικά είδη ντρίπλας τα οποία βοηθούν έναν ποδοσφαιριστή να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του.

  

Βασικά Είδη Ντρίπλας


1.  Η ντρίπλα με ψαλιδισμούς πάνω από την μπάλα. (Ο ποδοσφαιριστής βρίσκεται πίσω από την μπάλα και περνάει τα πόδια του εναλλάξ πάνω από αυτήν).

2.  Η ντρίπλα του Κρόιφ. (Ο ποδοσφαιριστής κάνει προσποίηση πάσας ή σουτ και στην συνέχεια μαζεύει την μπάλα με το εσωτερικό  του ίδιου ποδιού πίσω από το πόδι στήριξης).

3.  Η ντρίπλα Stepover. (O  ποδοσφαιριστής βρίσκεται πίσω από την μπάλα, κάνει προσποίηση σουτ περνάει με το ίδιο πόδι πάνω από την μπάλα και στην συνέχεια με το εξωτερικό του ίδιου ποδιού την μπάλα στην αρχική θέση).

4.  Η ντρίπλα Ντρογμπά. (Ο ποδοσφαιριστής κινείται παράλληλα και με το κάτω μέρος του ενός ποδιού περνάει την μπάλα πίσω από το άλλο πόδι. Στην συνέχεια, ο ποδοσφαιριστής εκτελεί στροφή 180 μοίρες και με το ίδιο πόδι πατάει την μπάλα).

 

Το πιο διάσημο γκολ με πληθώρα ντριπλών είναι εκείνο που είχε πετύχει ο Λιονέλ Μέσσι κόντρα στη Χετάφε και όλοι τον σύγκριναν ευθύς αμέσως με τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Θυμηθείτε το: 

Συμπερασματικά, η ντρίπλα αποτελεί μια από τις βασικές δεξιότητες ενός ολοκληρωμένου ποδοσφαιριστή. Πιο πάνω αναφέραμε ορισμένα είδη ντρίπλας, αλλά  πρέπει να συμπληρώσουμε πως δεν υπάρχει κάποιος κανόνας του πώς θα ντριπλάρει κάποιος ποδοσφαιριστής και τον σπουδαιότερο ρόλο παίζει η φαντασία, η δημιουργικότητα αλλά και η συνολική τεχνική κατάρτιση του παίκτη.

 

Κωνσταντίνος Ντζιαχρήστος

Συντακτική Ομάδα Athlometrix