Η Αξιολόγηση του Δείκτη Μάζας Σώματος στους Αθλητές
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος ή αλλιώς ΒΜΙ, είναι μία ένδειξη για τον υπολογισμό του βαθμού παχυσαρκίας. Βασίζεται στο ύψος και το βάρος του ατόμου. Η εφαρμογή του βοηθά στην ανάλυση της σύστασης του σώματος και στο διαγνωστικό έλεγχο πιθανών προβλημάτων υγείας. Ο υπολογισμός του είναι πολύ εύκολος, χρησιμοποιώντας απλά τον εξής τύπο:

ΔΜΣ = ΒΑΡΟΣ (kg)/ (ΥΨΟΣ) 2 (m2)

Είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και σαν ποσοστό του σωματικού λίπους, εάν δεν υπάρχει δυνατότητα μέτρησής του με κάποιο τρόπο λιπομέτρησης.

 

Κατηγοριοποίηση ανάλογα με το ποσοστό λίπους:  • Ελλιποβαρής: < 18.5 %

  • Φυσιολογικός: μεταξύ 18.5 – 24.9 %

  • Υπέρβαρος: μεταξύ 25 – 29.9 %

  • Παχύσαρκος: > 30 %


 

Η χρησιμότητα του ΔΜΣ στον αθλητισμό


Είναι απόλυτα χρήσιμο να αξιολογείται ο δείκτης μάζας σώματος ειδικά σε αθλητές που ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή. Αποδεικνύεται με το συγκεκριμένο τρόπο εάν η αύξηση του σωματικού βάρους του αθλητή προέρχεται από αύξηση του λίπους ή από αύξηση της μυϊκής μάζας. Όπως αντίστοιχα και η ελάττωση του βάρους εάν οφείλεται σε μείωση του σωματικού λίπους ή της μυϊκής μάζας. Ανάλογα λοιπόν με το αποτέλεσμα μπορεί κανείς να εμπλουτίσει τη διατροφή του με πρωτεΐνη ή να μειώσει την πρόσληψη υδατανθράκων για αύξηση της μυϊκής μάζας. Έχοντας τα δεδομένα αυτά ο προπονητής μπορεί να κρίνει εάν χρειάζεται κάποια μορφοποίηση το προπονητικό πρόγραμμα που εφαρμόζει στον εκάστοτε αθλούμενο.

Έτσι μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια της αερόβιας προπόνησης ή της προπόνησης με αντιστάσεις. Ακόμα να διαφοροποιήσει την ένταση και την συχνότητα των προπονήσεων, ανάλογα με το ποσοστό του BMI που θέλει να πετύχει στους αθλητές του.

Τα περισσότερα αθλήματα απαιτούν οι αθλητές να έχουν χαμηλό δείκτη μάζας σώματος, δηλαδή σωστή αναλογία μεταξύ ύψους και βάρους. Με αυτό τον τρόπο είναι ελαφρύτεροι και πιο αποδοτικοί, ειδικά σε σπορ όπως το ποδόσφαιρο, το χάντμπολ ή στα δρομικά και αλτικά αγωνίσματα του στίβου.

λιπομετρηση

 

Η αξιολόγηση του δείκτη μάζας σώματος είναι μία πολύ χρήσιμη μέθοδος και ειδικότερα σε συνδυασμό με λιπομέτρηση και μέτρηση της περιφέρειας της μέσης. Πέρα από τη σημασία του για τους αθλητές είναι ένας δείκτης υγείας για όλους.

Η λιπομέτρηση είναι μια μέτρηση η οποία συμπεριλαμβάνεται και στα Σωματομετρικά της Athlometrix με τη χρήση του Δερματοπτυχόμετρου που αποτελεί μια από τις πιο αξιόπιστες μεθόδους.

 

Επιμέλεια: Βούρου Ιζαμπέλλα

Συντακτική Ομάδα Athlometrix