Και η Αθλητική Διατροφή Χρειάζεται Προπόνηση
Η κατάρτιση ενός επαγγελματία αθλητή όπως έχουν εξελιχθεί οι απαιτήσεις των αθλημάτων γενικότερα, εξαρτάται πλέον απο διάφορους παράγοντες. Ο πρώτος φυσικά είναι η προπόνηση σε τεχνική και φυσική κατάσταση. Τον δεύτερο παράγοντα, αυτόν της αθλητικής ψυχολογίας, τον γνωρίσαμε καλύτερα μέσω της συνέντευξης με τη γνωστή αθλητική παιδοψυχολόγο και επίσημη συνεργάτιδα της Athlometrix, κα Πατσού. Ο τρίτος παράγοντας τον οποίο και θα γνωρίσουμε σήμερα είναι η επαγγελματική αθλητική διατροφή.

Είναι αποδεδειγμένα πολύ σημαντικό για ένα αθλητή να δίνει στην διατροφή του την ίδια βαρύτητα που δίνει στις προπονήσεις και στο γήπεδο γενικότερα. Οι εντάσεις είναι ψηλές, οι σωματικές και οργανικές απαιτήσεις το ίδιο, οπότε ο οργανισμός του αθλητή επιβάλλει με κάποιο τρόπο να αναπληρώσει την ενέργεια που ξόδεψε άμεσα και σωστά έτσι ώστε να επέλθει η σωστή ανάρρωση και αποκατάσταση του σώματος μέχρι την επόμενη προπόνηση ή  τον επόμενο αγώνα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ένας σοβαρός επαγγελματίας αθλητής που ζει από τον αθλητισμό και θέλει να διατηρήσει τον εαυτό σου σε ψηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να δίνει την απαραίτητη σημασία στη διατροφή του γιατί εκεί, λόγω και του συναγωνισμού, δεν χωράνε λάθη. Όπως είχε τονίσει και ο σπουδαίος Τόνι Σαβέφσκι σε αποκλειστική συνέντευξη στην Athlometrix, «ένας αθλητής που πρόκειται να γίνει επαγγελματίας, θα ξεχωρίσει περίπου στην ηλικία των 15-16 ετών όταν και θα προσέξει κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες όπως είναι για παράδειγμα η διατροφή του».Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοπτη θέση στον τομέα της παιδικής παχυσαρκίας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και αυτό απο μόνο του αποτελεί έναν δείκτη πως είναι ανάγκη να καταφεύγουμε σε κάποιους ειδικούς, απλά και μόνο για να διατηρούμε την ισορρόπία στο σώμα μας.

Ευτυχώς όμως, παρατηρείται  ότι υπάρχει πλέον αρκετή ενημέρωση και ενδιαφέρον από όλο τον αθλητικό κόσμο για τα θέματα της διατροφής. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και ερασιτεχνικές ομάδες προσφεύγουν σε διατροφολόγους περιστασιακά η ακόμη και τους εργοδοτούν σε μόνιμη βάση προκειμένου να δίνουν την σωστή κατεύθυνση στους αθλητές τους. Το γεγονός αυτό απο μόνο του δείχνει πόσο αναγκαίο είναι στον χώρο του αθλητισμού να δίνεται βάση στη διατροφή.

 

Διαφορά Νοοτροπίας


Η διαφορά της νοοτροπίας μας φαίνεται παντού και θα πρέπει να παραδειγματιζόμαστε απο τους καλύτερους αν θέλουμε να γίνουμε οι καλύτεροι. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα βρίσκεται στις πρώτες δηλώσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο πρίν το πρώτο του All Star Game πέρσι: «Μπήκα στα αποδυτήρια για να ετοιμαστώ ευτυχισμένος για τον πιο ευχάριστο αγώνα της καριέρας μου. Είδα μπροστά μου τέρατα του παγκοσμίου μπάσκετ να προσέχουν το σώμα τους με τόση θαλπωρή πρίν απο έναν χαλαρό αγώνα διασκέδασης, κάτι που με έκανε να καταλάβω ότι για να φτάσεις στην κορυφή και να διατηρηθείς δεν πρέπει να χαλαρώνεις στιγμή. Το σώμα μας πρέπει να το προσέχουμε γιατί αν το αφήσουμε θα μας αφήσει κι αυτό. Είδα τον Καρμέλο να προετοιμάζεται με μασάζ, είδα τον Ντουράντ την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι χαλαρώνανε πρίν το ματς να καίγεται στις διατάσεις. Κατάλαβα ότι για να πετύχω θα πρέπει να φροντίζω το σώμα μου κάθε στιγμή».

Giannis Antetokounmpo Dunks

Είναι ευκόλως κατανοητό ότι στη φροντίδα του σώματος ενός αθλητή συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό η διατροφή του. Η σωστή κάλυψη των ψηλών ενεργειακών απαιτήσεων του επαγγελματία αθλητή δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια και για αυτό το λόγο η διατροφή στους αθλητές είναι μια πάρα πολύ σημαντική παράμετρος που πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη αν θέλετε να πετύχετε τους στόχους σας.