Η Άσκηση Ωφελεί Τα Παιδιά
Η παιδική ηλικία χαρακτηρίζεται από ανεμελιά, γέλια και παιχνίδι. Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να χαρακτηριστεί ως μορφή άσκησης, καθώς κύρια χαρακτηριστικά του είναι το τρέξιμο, τα άλματα, το λάκτισμα και το πέταγμα μπάλας ή ακόμα και το σκαρφάλωμα. Δεν είναι λίγα τα παιδιά άλλωστε που ασχολούνται με τον αθλητισμό όντας εγγεγραμμένα σε συλλόγους αθλημάτων όλων των ειδών. Πέρα από τη συναισθηματική και σωματική τους εκτόνωση όμως αξίζει να αναφερθούμε στο πόσο ευεργετική είναι η άσκηση για τους μικρούς μας φίλους ακόμη και σε άλλους τομείς:


  • Το σωματικό βάρος διατηρείται στα φυσιολογικά όρια για την υγεία του παιδιού. Η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων μέσω της άσκησης καθώς επίσης και η αύξηση του μεταβολισμού αποτελούν βασικό μέτρο για την αποφυγή της παχυσαρκίας.
  • Η ενασχόληση του παιδιού με κάποιο άθλημα της αρεσκείας του, ευνοεί τις πιθανότητες να συνεχίσει να γυμνάζεται και κατά την ενηλικίωση του. Η κάθε συνήθεια για να καθιερωθεί ως συνήθεια, χρειάζεται επανάληψη. Όσο περισσότερα χρόνια επαναλαμβάνει το είδος της άσκησης που τον ευχαριστεί, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για να εντάξει την άσκηση στον τρόπο ζωής του.
  • Λόγω της λανθασμένης στάσης του σώματος κατά την καθημερινή ζωή (διάβασμα, ηλεκτρονικός υπολογιστής), είναι συχνό φαινόμενο οι ώμοι να γέρνουν μπροστά, δημιουργώντας το πρόβλημα της κύφωσης. Με το κατάλληλο ασκησιολόγιο όπου γίνεται ενδυνάμωση των μυών της πλάτης σε συνδυασμό με τις διατάσεις των θωρακικών μυών, η στάση του σώματος μπορεί να βελτιωθεί αισθητά.
  • Το μυοσκελετικό σύστημα δυναμώνει και η γενικότερη φυσική κατάσταση βελτιώνεται.
  • Η άσκηση «σμιλεύει» την θέληση των παιδιών και βοηθά στην απόκτηση σημαντικών στοιχείων της προσωπικότητάς τους. Ο αθλητισμός και η προσπάθεια για βελτίωση της απόδοσης απαιτεί από τα παιδιά αφοσίωση, αυτοπειθαρχία και τα βοηθά να κατανοήσουν την συσχέτιση μεταξύ προσπάθειας και αποτελέσματος. Η νοοτροπία αυτή μεταφέρεται στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στην καριέρα αλλά και στην προσωπική ζωή. Μαθαίνει το άτομο να βάζει στόχους και να προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ένα άλλο στοιχείο εξίσου σημαντικό είναι η καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος και η εκμάθηση του ατόμου στην κρίσιμη ηλικία όπου διαμορφώνει την προσωπικότητα του, πώς να ενεργεί όχι απλά για τον εαυτό του, αλλά για όλους.
  • Με την συμμετοχή του παιδιού στην άσκηση, προοδευτικά βελτιώνονται οι διατροφικές συνήθειες. Σε ηλικία όπου εύκολα παρασύρεται, κάνει φιλίες και συναναστρέφεται με άτομα που δεν καπνίζουν, δεν πίνουν αλκοόλ και γενικά λόγω της άσκησης μένουν μακριά από κακές συνήθειες.
 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό, την άσκηση ή απλά με το παιχνίδι είναι το θεμέλιο για ένα υγιές σώμα και μία καθημερινότητα γεμάτη ζωντάνια, γι αυτό το λόγο προτρέπουμε τα παιδιά μας να συνδυάζουν το παιχνίδι τους με την γυμναστική.